Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki

Sernikobrownie z czereśniami

  • 5 czerwca 2021
sernikobrownie z czereśniami
sernikobrownie z czereśniami
Total
51
Shares
6
0
45

Sernikobrownie z czereśniami

Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać  także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.
sernikobrownie z czereśniami

Sernikobrownie z czereśniami - wskazówki

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

–  Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać powoli roztopioną, białą czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.

Nie piec ciasta zbyt długo, wystarczy 35-40 minut, inaczej obie masy będą za suche.

Owoce – W przepisie są czereśnie, ale można użyć wiśni, truskawek lub malin. Te ostatnie po zblendowaniu (jeszcze przed podgrzewaniem) warto przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.

Najlepiej przygotować owoce zanim przystąpimy do przygotowywania reszty ciasta, dlatego  ten krok jest w przepisie pierwszy.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)

sernikobrownie z czereśniami

Sernikobrownie z czereśniami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze.

sernikobrownie z czereśniami

Smacznego!

sernikobrownie z czereśniami

SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21)
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto brownie

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 110 g mąki pszennej
  • 75 g cukru białego
  • 75 g cukru brązowego
  • 150 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko jaja (w temp. pokojowej)

Składniki na warstwę owocową

  • 350 g czereśni (przed drylowaniem)
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie czereśni

  • Owoce umyć, usunąć ogonki i pestki. Zblendować na mus i wylać na patelnie lub do garnuszka. Wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, pamiętając żeby mieszać od czasu do czasu. Czereśnie zgęstnieją, ich ilość musi zredukować się o 1/3.
  • Przygotowane czereśnie odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej blaszki i wyrównać łyżką lub szpatułką. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Połamaną w kostki białą czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (mikser, końcówki do ubijania; lub blenderem) twaróg, jajka i cukier na gładką masę. Powoli, ciągle miksując dodać białą czekoladę.
  • Masę wylać równomiernie na spód brownie i wyrównać.
  • Na masę serową w równych odstępach wyłożyć po łyżeczce przygotowanego musu czereśniowego. Wykałaczką zrobić zygzaki, łącząc szlaczkiem masę serową z czereśniową. Nie mieszać głęboko, aby nie wymieszać warstwy brownie.
  • Piec ok. 35 minut, aż masa na serowa będzie sprężysta. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce jeszcze 1-2 godziny.

Zobacz także:

mini serniczki z truskawką w czekoladzie 3

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE

Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.

sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1

SERNIK POMARAŃCZOWY NA SPODZIE BROWNIE

Pyszny sernik na świąteczny stół. Kremowa masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej, a na spodzie mięsiste i lekko gliniaste brownie. Wierzch polany delikatnie kwaśną polewą z soku pomarańczowego i białej czekolady. Słodko, pysznie i aromatycznie. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równy i kremowy.

brownie z kokosem i truskawkami

BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI

Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
51
Shares
Udostępnij 6
Przypnij 45
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • czereśnie
  • twaróg
Poprzedni artykuł
czekoladowe ciasto z cukinią
  • BABKI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • 2 czerwca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
trufle herbatnikowo-truskawkowe
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Trufle herbatnikowo-truskawkowe

  • 8 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.