Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem
Puszysty i kremowy sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem, który skradnie Wam serca. Spód jest przygotowany z ciastek korzennych, orzechów włoskich i kakao. Kruchy i aromatyczny. Do tego czekoladowa masa serowa, a w niej słodkie pierniczki. Kolejna warstwa to masa serowa z dodatkiem kajmaku. Lekka i słodka. Do dekoracji możecie wykorzystać bitą śmietanę, zostawić sernik golutki lub tak jak ja, przygotować prosty i gęsty krem z mascarpone i kakao. Ach, można też delikatnie posmarować wierzch masą kajmakową. Mi niestety nic już nie zostało, ale tak to jest jak wyjada się ją łyżeczką. W każdym razie całość jest przepyszna, puszysta, lekka i subtelnie korzenna. Mam nadzieję, że bardzo Wam posmakuje.
Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem - wskazówki
Spód sernika piernikami i kajmakiem.
Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka. Użyłam ciastek Speculatius.
Orzechy – Polecam włoskie, ale np. laskowe (wcześniej podpieczone i obrane ze skórki) też mogą być.
Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem, kakao i orzechami. Wysypujemy sam spód i ubijamy np. dnem szklanki. Powinien być zwarty, wtedy ładnie się kroi i mało kruszy.
Masy serowe.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna.
Kajmak – Zwykła masa kajmakowa bez dodatków i aromatów.
Pierniczki – Do czekoladowej masy serowej dodajemy pierniczki. Polecam lukrowane, ponieważ masa czekoladowa nie jest bardzo słodka, a lukrowane pierniczki dodadzą słodyczy i zmiękną od lukru nie pochłaniając wilgoci z sernika. Można jednak użyć pierniczków bez lukru, ale trzeba dodać więcej cukru. 20 g więcej powinno być ok.
Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Krem z kakao do dekoracji.
Macsarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.
Jeśli nie masz mascarpone możesz je pominąć. Serek zagęszcza i stabilizuje krem, ale bez niego też się uda.
Przepis na tortownicę średnicy 20 cm.
Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem - przechowywanie
Sernik czekoladowy przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWY Z PIERNIKAMI I KAJMAKIEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g ciastek korzennych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 15 g kakao
Składniki na masę serową czekoladową
- 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 80 g pierników lukrowanych
- 25 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
Składniki na masę serową z kajmakiem
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na krem kakaowy do dekoracji
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 15 g cukru pudru
- 10 g kakao
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia. Orzechy posiekać i odłożyć.
- Połamane ciasteczka zmielić w malakserze na okruszki i przesypać do miski. Wymieszać je z orzechami i kakao. Wlać masło i wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać np. dnem szklanki, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej czekoladowej
- Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Pierniki pokroić na większe kawałki i odłożyć.
- Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zmiksować razem twaróg z cukrem pudrem (można blenderem) i powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując, aż składniki dobrze się połączą.
- Żelatynę podgrzać, zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę. Miksując masę serową wlewać ciepłą żelatynę.
- W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Do masy delikatnie wmieszać pierniki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.
Przygotowanie masy serowej z kajmakiem
- Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odłożyć do napęcznienia na 10 minut.
- Twaróg zmiksować (można blenderem) razem z kajmakiem na gładką masę.
- Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i jeszcze lekko ciepłą zmiksować razem z masą serową.
- W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na lekko ściętą masę czekoladową i wyrównać. Sernik schować do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kremu do dekoracji
- Do miski dać mascarpone, cukier puder, przesiane kakao i śmietankę. Ubijać do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.