Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

Puszysty i kremowy sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem, który skradnie Wam serca. Spód jest przygotowany z ciastek korzennych, orzechów włoskich i kakao. Kruchy i aromatyczny. Do tego czekoladowa masa serowa, a w niej słodkie pierniczki. Kolejna warstwa to masa serowa z dodatkiem kajmaku. Lekka i słodka. Do dekoracji możecie wykorzystać bitą śmietanę, zostawić sernik golutki lub tak jak ja, przygotować prosty i gęsty krem z mascarpone i kakao. Ach, można też delikatnie posmarować wierzch masą kajmakową. Mi niestety nic już nie zostało, ale tak to jest jak wyjada się ją łyżeczką. W każdym razie całość jest przepyszna, puszysta, lekka i subtelnie korzenna. Mam nadzieję, że bardzo Wam posmakuje.
sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem - wskazówki

Spód sernika piernikami i kajmakiem.

Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka. Użyłam ciastek Speculatius.

Orzechy – Polecam włoskie, ale np. laskowe (wcześniej podpieczone i obrane ze skórki) też mogą być.

Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem, kakao i orzechami. Wysypujemy sam spód i ubijamy np. dnem szklanki. Powinien być zwarty, wtedy ładnie się kroi i mało kruszy.

 

Masy serowe.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna.

Kajmak – Zwykła masa kajmakowa bez dodatków i aromatów.

Pierniczki – Do czekoladowej masy serowej dodajemy pierniczki. Polecam lukrowane, ponieważ masa czekoladowa nie jest bardzo słodka, a lukrowane pierniczki dodadzą słodyczy i zmiękną od lukru nie pochłaniając wilgoci z sernika. Można jednak użyć pierniczków bez lukru, ale trzeba dodać więcej cukru. 20 g więcej powinno być ok.

Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

 

Krem z kakao do dekoracji.

Macsarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

Jeśli nie masz mascarpone możesz je pominąć. Serek zagęszcza i stabilizuje krem, ale bez niego też się uda.

Przepis na tortownicę  średnicy 20 cm.

sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem - przechowywanie

Sernik czekoladowy przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

Smacznego!

sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem

SERNIK CZEKOLADOWY Z PIERNIKAMI I KAJMAKIEM

Joanna | chocololo.pl
Puszysty sernik czekoladowy na korzennym spodzie. Sernik z dodatkiem kajmaku i pierników.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g ciastek korzennych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 15 g kakao

Składniki na masę serową czekoladową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 80 g pierników lukrowanych
  • 25 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody

Składniki na masę serową z kajmakiem

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na krem kakaowy do dekoracji

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru
  • 10 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia. Orzechy posiekać i odłożyć.
  • Połamane ciasteczka zmielić w malakserze na okruszki i przesypać do miski. Wymieszać je z orzechami i kakao. Wlać masło i wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać np. dnem szklanki, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej czekoladowej

  • Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Pierniki pokroić na większe kawałki i odłożyć.
  • Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować razem twaróg z cukrem pudrem (można blenderem) i powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując, aż składniki dobrze się połączą.
  • Żelatynę podgrzać, zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę. Miksując masę serową wlewać ciepłą żelatynę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Do masy delikatnie wmieszać pierniki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.

Przygotowanie masy serowej z kajmakiem

  • Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odłożyć do napęcznienia na 10 minut.
  • Twaróg zmiksować (można blenderem) razem z kajmakiem na gładką masę.
  • Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i jeszcze lekko ciepłą zmiksować razem z masą serową.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na lekko ściętą masę czekoladową i wyrównać. Sernik schować do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie kremu do dekoracji

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder, przesiane kakao i śmietankę. Ubijać do powstania puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik.
Słowo kluczowe sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik na zimno

Zobacz także:

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo