Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem
Czekoladowe, delikatnie kruche ciasteczka nadziewane marcepanem. Ciasteczka mają piękny aromat migdałów i nutę cynamonu. Rosną okrągłe i równe. Zanurzone w białej czekoladzie i posypane pokruszoną, świąteczną, cukrową laską wyglądają uroczo. Wiecie, taką czerwono-białą i zakręconą. Jeśli takiej nie znajdziecie, posypcie ciasteczka posiekanymi migdałami lub kolorową posypką. Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem są przepyszne, całkiem spore, co akurat jest ich zaletą. Znikają ekspresowo, będą też świetnym prezentem.
![ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasteczka-czekoladowe-nadziewane-marcepanem-4-1160x1765.jpg)
Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem - wskazówki
Jakich składników użyć do czekoladowych ciasteczek nadziewanych marcepanem?
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier puder biały, czyli klasyczny. Takiego użyłam, ale jeśli macie ochotę możecie zmielić na puder brązowy cukier.
Ekstrakt migdałowy – Nada piękny aromat, użyjcie naturalnego ekstraktu. Wystarczy 5-6 kropli. Jeśli go nie macie nic nie szkodzi, ciastka będą mniej migdałowe. Można w zamian dodać też ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy.
Przygotowanie ciasteczek.
Surowe ciasto do tych ciasteczek jest bardzo delikatne, ale plastyczne. Ma tłustą powłoczkę, która pozwala na swobodne lepienie z niego kuleczek.
Czekoladowe ciasto trzeba podzielić na 15 części. Ja zważyłam całe ciasto przed lepieniem z niego kulek i wyszło, że każda kulka powinna mieć ok. 31-32 gramy. Odrywajcie więc po kawałku ciasta i sprawdzajcie na wadze, czy tyle waży. Odmierzoną porcję lepimy w kulkę i dzielimy na 2 równe części, z których też lepimy kulki.
Wcześniej trzeba przygotować marcepanowe kuleczki, można je spłaszczyć jeszcze przed lepieniem kulek z ciasta.
Pieczenie ciasteczek.
Przed pieczeniem ciasteczka trzeba schłodzić w lodówce przez 30 minut. Najwygodniej ułożyć je na tacy (takiej, która zmieści się do lodówki) wyłożonej papierem do pieczenia i po schłodzeniu ułożyć je w odstępach na blaszce również wyłożonej papierem (blaszce na wyposażeniu piekarnika). Oczywiście jeśli macie szeroką lodówkę i mieści się Wam blacha z piekarnika, można schodzić ciastka bezpośrednio na niej i od razu pyk do piekarnika.
Ciastka trzeba piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C, nie dłużej, żeby nie były zbyt suche. Ustawiamy pieczenie góra-dół.
Po upieczeniu i ostudzeniu na kratce ciasteczka zanurzamy w czekoladzie. Biała ładnie kontrastuje, ale oczywiście można zanurzyć je w mlecznej lub gorzkiej
Przepis na 15 ciastek.
![ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasteczka-czekoladowe-nadziewane-marcepanem-5-1160x2910.jpg)
Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem - przechowywanie
Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, polecam w lodówce. Mogą 2 dni spędzić w temperaturze pokojowej, ale w lodówce czekolada twardnieje i ciastka są przyjemnie kruche. Zachowują świeżość do 4 dni.
Ciastka można mrozić do 2 miesięcy. Najlepiej zapakować je po kilka sztuk do woreczków lub zawinąć w folię spożywczą. Można mrozić z czekoladą lub bez.
Nieupieczone, nadziane marcepanem ciasteczka też można mrozić. Wystarczy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 3 minut w temp. pokojowej i włożyć do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wydłużyć o 2-3 minuty.
![ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasteczka-czekoladowe-nadziewane-marcepanem-3-1160x1765.jpg)
![ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasteczka-czekoladowe-nadziewane-marcepanem-1160x1765.jpg)
Smacznego!
![ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/12/ciasteczka-czekoladowe-nadziewane-marcepanem-500x500.jpg)
CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z MARCEPANEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (miękkiego)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
Dodatkowo
- 150 g marcepanu
- 70 g białej czekolady
- pokruszone cukierki lub posiekane migdały (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odłożyć.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i zmiksować do połączenia.
- Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Odłożyć je na 10 minut.
- W tym czasie podzielić marcepan na 15 kawałków (po 10 g każdy), ulepić z niego kuleczki i odłożyć.
- Przygotować tacę/blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Osobno przygotować kawałek papieru do pieczenia i położyć go na blacie. Na nim będą przygotowywane ciastka.
- Z ciasta odrywać kawałki po ok. 31-32 g. Każdy kawałek podzielić na dwie równe części i uformować z nich kulki. Położyć je na przygotowanym kawałku papieru z spłaszczyć. Kulkę marcepanu spłaszczyć i położyć na jednym kawałku ciasta. Przykryć go drugim kawałkiem, delikatnie zlepić brzegi i wyrównać.
- Ciastko odłożyć na przygotowaną blaszkę. W ten sposób przygotować resztę ciastek, układając je w odstępach. Schłodzić ciastka przez 30 min.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
- Ciastka piec 15 minut. Wyjąć je z piekarnika i po 3-4 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciastka zanurzać do połowy. Nadmiar czekolady ze spodu zdjąć nożem/szpatułką. Odkładać ciastka z powrotem na blaszkę.
- Ciastka posypać pokruszonymi cukierkami.