Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

Czekoladowe, delikatnie kruche ciasteczka nadziewane marcepanem. Ciasteczka mają piękny aromat migdałów i nutę cynamonu. Rosną okrągłe i równe. Zanurzone w białej czekoladzie i posypane pokruszoną, świąteczną, cukrową laską wyglądają uroczo. Wiecie, taką czerwono-białą i zakręconą. Jeśli takiej nie znajdziecie, posypcie ciasteczka posiekanymi migdałami lub kolorową posypką. Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem są przepyszne, całkiem spore, co akurat jest ich zaletą. Znikają ekspresowo, będą też świetnym prezentem.
ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem - wskazówki

Jakich składników użyć do czekoladowych ciasteczek nadziewanych marcepanem?

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – W przepisie jest cukier puder biały, czyli klasyczny. Takiego użyłam, ale jeśli macie ochotę możecie zmielić na puder brązowy cukier.

Ekstrakt migdałowy – Nada piękny aromat, użyjcie naturalnego ekstraktu. Wystarczy 5-6 kropli. Jeśli go nie macie nic nie szkodzi, ciastka będą mniej migdałowe. Można w zamian dodać też ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy.

 

Przygotowanie ciasteczek.

Surowe ciasto do tych ciasteczek jest bardzo delikatne, ale plastyczne. Ma tłustą powłoczkę, która pozwala na swobodne lepienie z niego kuleczek.

Czekoladowe ciasto trzeba podzielić na 15 części. Ja zważyłam całe ciasto przed  lepieniem z niego kulek i wyszło, że każda kulka powinna mieć ok. 31-32 gramy. Odrywajcie więc po kawałku ciasta i sprawdzajcie na wadze, czy tyle waży. Odmierzoną porcję lepimy w kulkę i dzielimy na 2 równe części, z których też lepimy kulki.

Wcześniej trzeba przygotować marcepanowe kuleczki, można je spłaszczyć jeszcze przed lepieniem kulek z ciasta.

 

Pieczenie ciasteczek.

Przed pieczeniem ciasteczka trzeba schłodzić w lodówce przez 30 minut. Najwygodniej ułożyć je na tacy (takiej, która zmieści się do lodówki) wyłożonej papierem do pieczenia i po schłodzeniu ułożyć je w odstępach na blaszce również wyłożonej papierem (blaszce na wyposażeniu piekarnika). Oczywiście jeśli macie szeroką lodówkę i mieści się Wam blacha z piekarnika, można schodzić ciastka bezpośrednio na niej i od razu pyk do piekarnika.

Ciastka trzeba piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C, nie dłużej, żeby nie były zbyt suche. Ustawiamy pieczenie góra-dół.

Po upieczeniu i ostudzeniu na kratce ciasteczka zanurzamy w czekoladzie. Biała ładnie kontrastuje, ale oczywiście można zanurzyć je w mlecznej lub gorzkiej

Przepis na 15 ciastek.

ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem - przechowywanie

Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, polecam w lodówce. Mogą 2 dni spędzić w temperaturze pokojowej, ale w lodówce czekolada twardnieje i ciastka są przyjemnie kruche. Zachowują świeżość do 4 dni.

Ciastka można mrozić do 2 miesięcy. Najlepiej zapakować je po kilka sztuk do woreczków lub zawinąć w folię spożywczą. Można mrozić z czekoladą lub bez.

Nieupieczone, nadziane marcepanem ciasteczka też można mrozić. Wystarczy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 3 minut w temp. pokojowej i włożyć do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wydłużyć o 2-3 minuty.

ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem
ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

Smacznego!

ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z MARCEPANEM

Joanna | chocololo.pl
Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem, zanurzone w białej czekoladzie.
Przepis na 15 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego

Dodatkowo

  • 150 g marcepanu
  • 70 g białej czekolady
  • pokruszone cukierki lub posiekane migdały (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i zmiksować do połączenia.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką do powstania jednolitego ciasta. Odłożyć je na 10 minut.
  • W tym czasie podzielić marcepan na 15 kawałków (po 10 g każdy), ulepić z niego kuleczki i odłożyć.
  • Przygotować tacę/blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Osobno przygotować kawałek papieru do pieczenia i położyć go na blacie. Na nim będą przygotowywane ciastka.
  • Z ciasta odrywać kawałki po ok. 31-32 g. Każdy kawałek podzielić na dwie równe części i uformować z nich kulki. Położyć je na przygotowanym kawałku papieru z spłaszczyć. Kulkę marcepanu spłaszczyć i położyć na jednym kawałku ciasta. Przykryć go drugim kawałkiem, delikatnie zlepić brzegi i wyrównać.
  • Ciastko odłożyć na przygotowaną blaszkę. W ten sposób przygotować resztę ciastek, układając je w odstępach. Schłodzić ciastka przez 30 min.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C (góra-dół).
  • Ciastka piec 15 minut. Wyjąć je z piekarnika i po 3-4 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciastka zanurzać do połowy. Nadmiar czekolady ze spodu zdjąć nożem/szpatułką. Odkładać ciastka z powrotem na blaszkę.
  • Ciastka posypać pokruszonymi cukierkami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, cynamon, kakao, marcepan

Zobacz także:

popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo