Strona główna PRZEPISY Panna cotta czekoladowa

Panna cotta czekoladowa

przez Joanna | Chocololo
panna cotta czekoladowa

Panna cotta czekoladowa

Panna cotta to pyszny deser włoski, niezwykle prosty do przygotowania. Można powiedzieć, że wykonanie go jest ekspresowe, chociaż później trzeba poczekać aby dobrze stężał. Dodatkowym atutem jest to, że wystarczy kilka składników, żeby wyczarować ten pyszny deser.  Czekoladowa Panna cotta jest treściwa, mocno czekoladowa, konsystencją przypomina gęsty krem. Polecam z garścią owoców, najlepiej malin, jeżyn albo borówek.
panna cotta czekoladowa

Panna cotta czekoladowa - wskazówki

– Najlepiej użyć czekolady gorzkiej, między 60-70%. Mleczna czekolada będzie zbyt mdła.

– Deser można przygotować w kokilkach (jak na zdjęciach), albo w foremkach silikonowych lub specjalnych foremkach do panna cotty. Wtedy można je łatwo wyjąć na talerz deserowy. Wystarczy foremkę włożyć na chwilę do ciepłej wody. Przyłożyć talerz i odwrócić do góry dnem, aby panna cotta wyszła z foremki.

Przepis na 4-5 porcji.    

panna cotta czekoladowa

Panna cotta czekoladowa - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą, spożyć do 2-3 dni.

panna cotta czekoladowa

Smacznego!

panna cotta czekoladowa

PANNA COTTA CZEKOLADOWA

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowa Panna cotta jest treściwa, mocno czekoladowa, konsystencją przypomina gęsty krem.
Przepis na 4-5 porcji.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 30 g cukru pudru
  • 8 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)

Dodatkowo

  • owoce, np. maliny, jeżyny, borówki, porzeczka

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • Śmietankę wlać do garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Dodać cukier i połamaną czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu.
  • Do żelatyny wlać kilka łyżek gorącej śmietanki z czekoladą, rozmieszać i wlać z powrotem do garnuszka z czekoladową masą, wymieszać dokładnie.
  • Czekoladową masę rozlać do kokilek, odstawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc, aby deser dobrze stężał.

Zobacz także:

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy.

trufle tiramisu

Trufle Tiramisu

Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo