Panna cotta czekoladowa

– Najlepiej użyć czekolady gorzkiej, między 60-70%. Mleczna czekolada będzie zbyt mdła.
– Deser można przygotować w kokilkach (jak na zdjęciach), albo w foremkach silikonowych lub specjalnych foremkach do panna cotty. Wtedy można je łatwo wyjąć na talerz deserowy. Wystarczy foremkę włożyć na chwilę do ciepłej wody. Przyłożyć talerz i odwrócić do góry dnem, aby panna cotta wyszła z foremki.
Przepis na 4-5 porcji.
Przechowywać w lodówce, zabezpieczone folią spożywczą, spożyć do 2-3 dni.
Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy.
Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy.
Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy. Pyszności.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.