Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

przez Joanna | Chocololo
truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

Fajny przepis na lekko różowe, truskawkowe oponki z czekoladą. Ich różowy kolor jest zasługą zblendowanych na mus truskawek. Oprócz koloru dodają też smaku, a przede wszystkim oponki dzięki nim są bardzo wilgotne. Przygotowanie pieczonych oponek zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich smakiem. Do ciasta warto dodać dodatkową porcję truskawek pokrojonych w naprawdę małą kostkę. Truskawkowe oponki polane są czekoladą, a dla dodatkowego smaku posypałam je pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi. Pychoty!
truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone) - wskazówki

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Truskawki – Użyłam świeżych zblendowanych truskawek (przygotujecie trochę więcej truskawek do blendowania, żeby po odszypułkowaniu i zblendowaniu wyszło 120 ml, czyli będzie potrzebnych jakieś 150 g truskawek).

Można użyć mrożonych truskawek. Najważniejsze, aby je wcześniej rozmrozić. No i żeby miały temperaturę pokojową (po zblendowaniu).

Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Mało, dosłownie 3-4 truskawki (łączna waga ok. 35 g). Nie dodawajcie więcej, ponieważ oponki będą za wilgotne i nie zachowają ładnego kształtu. Truskawki trzeba pokroić w maleńką kostkę.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Warto napełnić ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na 12 małych oponek.

truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)
truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

Truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone) - przechowywanie

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Truskawkowe oponki z czekoladą  najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

Można zostawić je w temperaturze pokojowej na cały dzień do momentu upieczenia, ale później warto schować je do lodówki.

truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

Smacznego!

truskawkowe oponki z czekoladą (pieczone)

TRUSKAWKOWE OPONKI Z CZEKOLADĄ (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Fajny przepis na lekko różowe, truskawkowe oponki z czekoladą.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • 120 ml truskawek zblendowanych na mus
  • 60 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 35 g truskawek pokrojonych w drobną kosteczkę

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • kilka liofilizowanych truskawek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę na oponki dokładnie nasmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • W dużej misce wymieszać dokładnie mus truskawkowy (zblendowane truskawki), jajko, cukier, cukier waniliowy i olej. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać liofilizowanymi truskawkami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Keyword czekolada gorzka, czekolada mleczna, oponki, truskawki

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

3 komentarze

Ola 20 czerwca 2023 - 09:53

Nie mam formy na oponki mogę upiec jako muffinki? Czas pieczenia zapewne trochę dłuższy bo foremki większe?

Reply
Joanna | Chocololo 20 czerwca 2023 - 10:47

Można piec w formie muffinek i wydłużyć czas pieczenia do ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Z podanych proporcji wyjdzie tak 6-7 muffinek:)

Reply
Ola 20 czerwca 2023 - 10:48

Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz♥️

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo