Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

Karnawałowa klasyka, czyli rurki z kremem. Niezwykłe, bo z kremem czekoladowym, do tego końce rurek delikatnie zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy w podpieczonych orzechach laskowych. Powstają więc rurki z kremem czekoladowym niczym Ferrero Rocher. Zresztą ten sam krem już wykorzystywałam do Babeczek Ferrero Rocher. To właśnie one były inspiracją do rurek. Koniecznie spróbujcie przepis, rurki są boskie i znikają bardzo szybko.
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher) - wskazówki

Ciasto.

Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy tak, aby móc wycinać długie paski. Używałam metalowych rurek o długości 9 cm. Na takie rurki potrzeba ok. 35 cm pasków.

Jeśli nie macie dużo foremek na rurki to podzielcie ciasto na 2 części przed schłodzeniem i wałkujcie następną porcję przed pieczeniem.

Krem.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał.

Rurki napełniamy kremem używając szprycy albo rękawa cukierniczego z tylką. Przyznam się, że użyłam zamiast tylki jednej z rurek do pieczenia (tak jak tylki z workiem cukierniczym). Bardzo dobrze się w ten sposób napełniało rurki.

Dodatkowo.

Czekolada – Użyłam gorzkiej, ale do tych rurek spokojnie można użyć też mlecznej lub gorzkiej z mleczną pół na pół.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na 18-20 rurek.

rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher) - przechowywanie

Nadziane kremem rurki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3 dni.

Rurki bez kremu można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do ok. tygodnia.

rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

Smacznego!

rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

RURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM (FERRERO ROCHER)

Joanna | chocololo.pl
Rurki z kremem czekoladowym. Końce rurek delikatnie zanurzone w czekoladzie i obtoczone w podpieczonych orzechach laskowych.
Przepis na 18-20 rurek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • szczypta soli
  • Do posmarowania: żółtko i łyżka mleka

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g nutelli
  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 80 g czekolady
  • 60-70 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Foremki rurki wysmarować masłem.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką (na ok.1-1,5 mm grubości) i wycinać długie paski o szerokości 1,5 cm.
  • Ciasto nawijać na foremki pod lekkim ukosem, tak by nachodziło na siebie. Nawinięte rurki odkładać na przygotowaną blachę, posmarować (pędzelkiem) rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  • Rurki piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na 15 minut przed wyjęciem metalowych rurek. Schłodzić upieczone rurki na kratce.

Przygotować rurki przed nadziewaniem

  • Orzechy posiekać i odłożyć na talerzyku.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Zanurzać końce rurek (te szersze) w czekoladzie (nadmiar czekolady strząsnąć) i obtoczyć w orzechach. Gdy czekolada stwardnieje (można włożyć rurki na 15 minut do lodówki) przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Napełnić kremem szprycę lub rękaw cukierniczy z tylką, następnie napełnić rurki kremem.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

3 komentarze

Don 5 lutego 2022 - 04:14

5 gwiazdek
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis to musiałam spróbować tych rurek ☺️ prawdopodobnie za mało rozwałkowałam ciasto i wyszło mi mniej rurek, jakieś 12-13, ale tyle wystarczyło ^^ już po zanurzeniu ich w czekoladzie i orzechach powstawał świetny efekt wizualny. Do kremu użyłam tańszej wersji kremu czekoladowego, wyszedł trochę płynny, ale nie mam pewności czy z tego powodu – możliwe że nie miałam dostatecznie schłodzonej śmietanki. Mimo wszystko – ciasto w połączeniu z kremem – pychota

Reply
Marzena 22 grudnia 2023 - 21:23

Czy może być śmietanka 30%?

Reply
Joanna | Chocololo 23 grudnia 2023 - 08:59

Lepsza jest 36%, krem nie jest bardzo gęsty, a z 30% będzie jeszcze mniej.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo