Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)
Karnawałowa klasyka, czyli rurki z kremem. Niezwykłe, bo z kremem czekoladowym, do tego końce rurek delikatnie zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy w podpieczonych orzechach laskowych. Powstają więc rurki z kremem czekoladowym niczym Ferrero Rocher. Zresztą ten sam krem już wykorzystywałam do Babeczek Ferrero Rocher. To właśnie one były inspiracją do rurek. Koniecznie spróbujcie przepis, rurki są boskie i znikają bardzo szybko.
Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher) - wskazówki
Ciasto.
Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy tak, aby móc wycinać długie paski. Używałam metalowych rurek o długości 9 cm. Na takie rurki potrzeba ok. 35 cm pasków.
Jeśli nie macie dużo foremek na rurki to podzielcie ciasto na 2 części przed schłodzeniem i wałkujcie następną porcję przed pieczeniem.
Krem.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał.
Rurki napełniamy kremem używając szprycy albo rękawa cukierniczego z tylką. Przyznam się, że użyłam zamiast tylki jednej z rurek do pieczenia (tak jak tylki z workiem cukierniczym). Bardzo dobrze się w ten sposób napełniało rurki.
Dodatkowo.
Czekolada – Użyłam gorzkiej, ale do tych rurek spokojnie można użyć też mlecznej lub gorzkiej z mleczną pół na pół.
Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na 18-20 rurek.
Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher) - przechowywanie
Nadziane kremem rurki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3 dni.
Rurki bez kremu można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do ok. tygodnia.
Smacznego!
RURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM (FERRERO ROCHER)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
- 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- szczypta soli
- Do posmarowania: żółtko i łyżka mleka
Składniki na krem
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 100 g nutelli
- 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 10 g kakao
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo
- 80 g czekolady
- 60-70 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórki)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Foremki rurki wysmarować masłem.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką (na ok.1-1,5 mm grubości) i wycinać długie paski o szerokości 1,5 cm.
- Ciasto nawijać na foremki pod lekkim ukosem, tak by nachodziło na siebie. Nawinięte rurki odkładać na przygotowaną blachę, posmarować (pędzelkiem) rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
- Rurki piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na 15 minut przed wyjęciem metalowych rurek. Schłodzić upieczone rurki na kratce.
Przygotować rurki przed nadziewaniem
- Orzechy posiekać i odłożyć na talerzyku.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Zanurzać końce rurek (te szersze) w czekoladzie (nadmiar czekolady strząsnąć) i obtoczyć w orzechach. Gdy czekolada stwardnieje (można włożyć rurki na 15 minut do lodówki) przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
- W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
- Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
- Napełnić kremem szprycę lub rękaw cukierniczy z tylką, następnie napełnić rurki kremem.
3 komentarze
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis to musiałam spróbować tych rurek ☺️ prawdopodobnie za mało rozwałkowałam ciasto i wyszło mi mniej rurek, jakieś 12-13, ale tyle wystarczyło ^^ już po zanurzeniu ich w czekoladzie i orzechach powstawał świetny efekt wizualny. Do kremu użyłam tańszej wersji kremu czekoladowego, wyszedł trochę płynny, ale nie mam pewności czy z tego powodu – możliwe że nie miałam dostatecznie schłodzonej śmietanki. Mimo wszystko – ciasto w połączeniu z kremem – pychota
Czy może być śmietanka 30%?
Lepsza jest 36%, krem nie jest bardzo gęsty, a z 30% będzie jeszcze mniej.