Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”
Chocolate crinkle cookies to popękane czekoladowe ciasteczka, które wypiekane są w okresie zimowo-świątecznym w USA. Mocno kakaowe, delikatne w środku i obtoczone w cukrze pudrze przed pieczeniem. Podczas pieczenia rosną, a cukier idealnie uwydatnia ciemne pęknięcia. Wyglądają jak pokryte śniegiem. Bardzo smaczne, piekłam je pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz.
Popękane ciasteczka “chocolate crinkles”- wskazówki
Ciasto zaraz po przygotowaniu trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc.
Po uformowaniu kuleczek i obtoczeniu w cukrze pudrze, można od razu układać je na blaszce do pieczenia w odstępach i włożyć do nagrzanego piekarnika. Jednak polecam najpierw je uformować, obtoczyć w cukrze pudrze i odłożyć na tackę/talerz czy blaszkę i ponownie schłodzić. Dopiero po drugim chłodzeniu i obtoczeniu w cukrze ułożyć je na blaszce już do pieczenia. To sprawi, że będą ładniej trzymać kształt, a dwukrotnie obtoczone w cukrze będą mieć ładne pęknięcia.
Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciastek. Można je upiec razem lub zostawić porcję uformowanych kulek w lodówce, aby czekały na swoją kolej pieczenia.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60-80%.
Kawa instant – Podkreśli czekoladowy smak, ale nie jest niezbędna. Choć nie ukrywam, że warto dodać.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Popękane ciasteczka “chocolate crinkles” - przechowywanie
Ciasteczka najlepiej schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po kilka sztuk w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Smacznego!
POPĘKANE CIASTECZKA "CHOCOLATE CRINKLES"
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 150 g cukru drobnego
- 60 ml oleju
- 1 op cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kawy instant (opcjonalnie)
- 100 g czekolady gorzkiej
Do obtoczenia
- ⅓ szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- W misce wymieszać olej, kakao, kawę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodać jajka i dokładnie wymieszać składniki.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać całość dodając pod koniec czekoladę. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
- Blaszkę/tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier puder wsypać do miseczki. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać je w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę. Ponownie schłodzić ok. 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Blachę (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone kulki jeszcze raz obtoczyć w cukrze pudrze i odkładać na blaszkę w sporych odstępach.
- Piec 10-12 minut, aż ciasteczka ładnie popękają i urosną. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 4-5 minut i przenieść je na kratkę do studzenia.