Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Włoskie ciasteczka Canucci już pojawiły się na blogu w wersji kakaowej z dużą ilością czekolady i migdałami. Teraz pora na kolejną odsłonę tych pysznych, chrupiących ciasteczek-sucharków. Połącznie czekolady i pomarańczy, cudowne i aromatyczne, wypełniające zapachem cały dom podczas pieczenia. Takie są pomarańczowe ciasteczka cantucci z czekoladą, ale też znalazły się w nich migdały. Czyli trio idealne, pachnące, chrupiące i pyszne.
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą - wskazówki
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.
Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Cukier – Użyłam cukru pudru, żeby lepiej się rozpuścił. Można użyć zwykłego, drobnego cukru białego, ale polecam cukier puder.
Przed pieczeniem można posmarować wałeczki ciasta żółtkiem, nie jest to jednak konieczne, ale nadaje ładną, pomarańczową skórkę.
Przepis na ok. 24 ciasteczka.
Pomarańzowe ciasteczka Cantucci z czekoladą - przechowywanie
Dobrze wysuszone ciastka, przechowywanie w szczelnym pojemniku i w temperaturze pokojowej, mogą być przechowywane nawet przez 2-3 tygodnie.
Smacznego!
POMARAŃCZOWE CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 280 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- 60 g masła (miękkiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g migdałów
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- żółtko (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Dużą, płaską blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, odłożyć.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- W dużej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać dokładnie.
- Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i zagnieść szybko ciasto.
- Do ciasta wsypać migdały i czekoladę, wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto będzie dość lepkie i klejące.
- Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej delikatnie uformować długi wałeczek (ok. 20 cm długość i 4 cm szerokości) i ułożyć na blaszce w sporym odstępie bo urosną. Można też posmarować je roztrzepanym żółtkiem.
- Piec 25 minut. Wałeczki urosną i zarumienią się. Wyciągnąć je z piekarnika i po 10-15 minutach, gdy będą jeszcze ciepłe pokroić lekko na ukos, w 1,2-2 cm kromeczki.
- Kromeczki znów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec z każdej strony po ok. 10 minut (w temp. 180 stopni). Pilnować, żeby się zrumieniły, ale nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do wystudzenia.
1 komentarz
Właśnie się pieką