Bajaderki czekoladowe

Użyłam ciasta mocno kakaowego z dodatkiem orzechów włoskich i tartych jabłek (niedużo i były wręcz niewyczuwalne w cieście), ale to sprawiło, że ciasto od początku było lekko wilgotne.
Do bajaderek czekoladowych polecam oczywiście ciasta czekoladowe, kakaowe (ale nie jest to konieczność). Biszkopty, biszkopty kakaowe, ciasta bez kremu, bez owoców (chyba, że są niewyczuwalne i są składnikiem samego ciasta jak np. ciasto z cukinią, bananowe czy dyniowe). Ciasta ucierane, babki, ciasteczka maślane itp.
W przepisie podaje bakalie których użyłam, ale możecie je zamienić według swojego gustu.
Dowolne orzechy – laskowe (najlepiej wcześniej podpieczone i obrane ze skórek), włoskie, migdały, pistacje, ziemne itp.
Alkohol – Użyłam Amaretto, ale może to być też rum, whisky. Można też pominąć. Pamiętajcie jednak, aby dodać więcej mleka.
Suszone owoce – Rodzynki, morele, śliwki, żurawina itp.
Cukier – Jeżeli ciasto było słodkie można nie dodawać cukru lub dodać go mniej.
Do obtoczenia – kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy. Można też polać je czekoladą.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa wyszła zbyt rzadka? Można dodać więcej ciasta, pokruszone herbatniki lub biszkopty.
Masa wyszła zbyt gęsta? Można dodać więcej mleka lub alkoholu.
Przepis na ok. 15 średniej wielkości bajaderek.
Te słodkie kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2-3 dni. Bajaderki z czekoladą można wyjąć z lodówki 10-15 minut przed podaniem. Wtedy trochę zmiękną i będą delikatniejsze.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.