Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Bajaderki czekoladowe

  • 10 października 2021
bajaderki czekoladowe
bajaderki czekoladowe
Total
48
Shares
1
0
47

Bajaderki czekoladowe

Popularne kuleczki z resztek ciast, wymieszane z bakaliami, kakao, alkoholem i innymi dodatkami. Ja wykorzystałam nieudane ciasto kakaowe, trochę za mało słodkie i nie do końca wyrośnięte. Do tego dodałam też oczywiście  czekoladę, która sprawiła, że te bajaderki przypominają w smaku trufle i są trochę twardsze niż tradycyjne. Zajrzyjcie po przepis i kilka wskazówek, żeby zrobić te pyszne, czekoladowe bajaderki.
bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe - wskazówki

Ciasto do bajaderek.

Użyłam ciasta mocno kakaowego z dodatkiem orzechów włoskich i tartych jabłek (niedużo i były wręcz niewyczuwalne w cieście), ale to sprawiło, że ciasto od początku było lekko wilgotne.

Do bajaderek czekoladowych polecam oczywiście ciasta czekoladowe, kakaowe (ale nie jest to konieczność). Biszkopty, biszkopty kakaowe, ciasta bez kremu, bez owoców (chyba, że są niewyczuwalne i są składnikiem samego ciasta jak np. ciasto z cukinią, bananowe czy dyniowe). Ciasta ucierane, babki, ciasteczka maślane itp.

Dodatki.

W przepisie podaje bakalie których użyłam, ale możecie je zamienić według swojego gustu.

Dowolne orzechy – laskowe (najlepiej wcześniej podpieczone i obrane ze skórek), włoskie, migdały, pistacje, ziemne itp.

Alkohol – Użyłam Amaretto, ale może to być też rum, whisky. Można też pominąć. Pamiętajcie jednak, aby dodać więcej mleka.

Suszone owoce – Rodzynki, morele, śliwki, żurawina itp.

Cukier – Jeżeli ciasto było słodkie można nie dodawać cukru lub dodać go mniej.

Do obtoczenia – kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy. Można też polać je czekoladą.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.


Masa wyszła zbyt rzadka? Można dodać więcej ciasta, pokruszone herbatniki lub biszkopty.

Masa wyszła zbyt gęsta? Można dodać więcej mleka lub alkoholu.

Przepis na ok. 15 średniej wielkości bajaderek.

bajaderki czekoladowe

Bajaderki czekoladowe - przechowywanie

Te słodkie kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2-3 dni. Bajaderki z czekoladą można wyjąć z lodówki 10-15 minut przed podaniem. Wtedy trochę zmiękną i będą delikatniejsze.

bajaderki czekoladowe

Smacznego!

bajaderki czekoladowe

BAJADERKI CZEKOLADOWE

Popularne kuleczki z resztek ciast, wymieszane z bakaliami, kakao, alkoholem i innymi dodatkami w wersji bardzo czekoladowej.
Przepis na ok. 15 średniej wielkości bajaderek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 750 g ciasta*
  • 100 ml mleka
  • 70 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru
  • 60 ml Amaretto
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • Rodzynki posiekać i włożyć do miseczki. Zalać Amaretto i odstawić, mieszając od czasu do czasu.
  • Orzechy posiekać i odłożyć.
  • Do garnuszka dać masło i wlać mleko, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
  • Ciasto zmielić w malakserze, zetrzeć na tarce lub pokruszyć. Wsypać cukier, orzechy, rodzynki z alkoholem i wymieszać. Wlać masę czekoladową i wymieszać do powstania dobrze formującej się masy.
  • Z masy ulepić kulki wielkości jajka (lub mniejsze) i obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych.

WSKAZÓWKI

*Do bajaderek czekoladowych polecam oczywiście ciasta czekoladowe, kakaowe (ale nie jest to konieczność). Biszkopty, biszkopty kakaowe, ciasta bez kremu, bez owoców (chyba, że są niewyczuwalne i są składnikiem samego ciasta jak np. ciasto z cukinią, bananowe czy dyniowe). Ciasta ucierane, babki, ciasteczka maślane itp.

Zobacz także:

trufle herbatnikowo-truskawkowe
trufle herbatnikowo-truskawkowe
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
48
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 47
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • orzechy
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
ciasto dyniowe z czekoladą
  • BABKI
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Ciasto dyniowe z czekoladą

  • 7 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

  • 14 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności