Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

  • 20 kwietnia 2021
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
Total
663
Shares
12
0
651

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy. Mam wrażenie, że są wręcz stworzone ,aby jeść je w jej towarzystwie. Zresztą, tak właśnie podaje się je we Włoszech. Z kawą lub z winem, w których macza się ciastko przed jedzeniem. Cantucci są pieczone podwójnie, dzięki temu są bardzo kruche i chrupkie, nawet lekko twardawe, na pograniczu ciastka i sucharka. Naprawdę warto spróbować.
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami - wskazówki

Ciastka są proste do przygotowania, ale kilka wskazówek zawsze się znajdzie:

– Nie należy piec ciasta za pierwszym razem dłużej niż w przepisie bo stanie się zbyt twarde i ciężkie do pokrojenia (a i tak jest twarde).

– Ciastka można kroić nożem z piłką, czyli takim do chleba. Mi jednak lepiej kroiło się ostrym nożem (nóż szefa), szybko i z siłą (prawie jak tasakiem).

– Można podzielić ciasto na dwie równe porcje i upiec dwa wałeczki. Piec wtedy krócej, ok. 20 minut. Ciasteczka będą mniejsze i łatwiejsze do pokrojenia. Wyjdzie ich też więcej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60 – 80 %.

Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.

Przepis na ok. 22 ciasteczka.

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami 2

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami - przechowywanie

Przechowywać  ciastka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Ciastka są trwałe i powinny wytrzymać ponoć 2-3 tygodnie (a nawet i więcej). Ciężko mi powiedzieć jak będą smakować po kilku tygodniach, ale tydzień można przechowywać spokojnie.

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Smaczengo!

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

Joanna | chocololo.pl
Włoskie,czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami.
Przepis na ok. 22 ciasteczka.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g kakao
  • 170 g cukru drobnego
  • 50 g masła (zimnego)
  • 2 jajka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g migdałów
  • 70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Dużą, płaską blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Chwilę ubijać trzepaczką, aż jajka się spienią.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Składniki nie muszą się całkowicie połączyć, powinna powstać taka większa kruszonka.
  • Do ciasta dodać pokrojone w małą kostkę zimne masło, wmieszać je szpatułką. Ciasto zagnieść ręcznie, aż będzie jednolite i zwarte. Przenieść je na stolnicę i jeszcze chwilę pougniatać.
  • Z ciasta zrobić kulę, spłaszczyć ją lub trochę rozwałkować. Czekoladę posiekać i razem z migdałami wysypać na ciasto. Ugniatać całość, wgniatając w ciasto czekoladę i migdały.
  • Z ciasta zrobić długi wałeczek (lub 2 równe wałeczki) na ok. 35 cm. Przenieść go na przygotowaną blaszkę.
  • Piec 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do lekkiego ostudzenia na 10-15 minut. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni.
  • Ostrym nożem pokroić ciasto (można lekko na ukos) na 1,5-2 cm kromeczki i układać z powrotem na blaszce. Piec 10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Zobacz także:

kokosanki w czekoladzie

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym a

CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM

Wraz z końcem roku dodaje ciasteczka thumbprint do moich najulubieńszych tegorocznych ciastek. Koniecznie spróbujcie. To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego.

ciasteczka brownie z m&m's a

CIASTECZKA BROWNIE Z M&M's

Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
663
Shares
Udostępnij 12
Przypnij 651
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • migdały
Poprzedni artykuł
mini serniczki z truskawką w czekoladzie 1
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki z truskawką w czekoladzie

  • 15 kwietnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

  • 22 kwietnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.