Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Ciastka są proste do przygotowania, ale kilka wskazówek zawsze się znajdzie:
– Nie należy piec ciasta za pierwszym razem dłużej niż w przepisie bo stanie się zbyt twarde i ciężkie do pokrojenia (a i tak jest twarde).
– Ciastka można kroić nożem z piłką, czyli takim do chleba. Mi jednak lepiej kroiło się ostrym nożem (nóż szefa), szybko i z siłą (prawie jak tasakiem).
– Można podzielić ciasto na dwie równe porcje i upiec dwa wałeczki. Piec wtedy krócej, ok. 20 minut. Ciasteczka będą mniejsze i łatwiejsze do pokrojenia. Wyjdzie ich też więcej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60 – 80 %.
Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.
Przepis na ok. 22 ciasteczka.
Przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Ciastka są trwałe i powinny wytrzymać ponoć 2-3 tygodnie (a nawet i więcej). Ciężko mi powiedzieć jak będą smakować po kilku tygodniach, ale tydzień można przechowywać spokojnie.
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
Wraz z końcem roku dodaje ciasteczka thumbprint do moich najulubieńszych tegorocznych ciastek. Koniecznie spróbujcie. To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego.
Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.