Pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

Pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

Małe, pulchne, drożdżowe ślimaczki z pięknym pomarańczowym aromatem. W środku znalazła się konfitura śliwkowa i posiekana gorzka czekolada. Żeby dodać słodyczy i czekoladowo-cynamonowego akcentu koniecznie polejcie ciepłe bułeczki lepkim syropem. Osłodzi je, dodatkowo nawilży. Jeśli macie ochotę posypcie je jeszcze płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami włoskimi. To idealny, jesienny wypiek. Pomarańczowe, ciepłe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i słodkim, również ciepłym syropem. No nie można się oderwać. We wskazówkach znajdziecie przepis na małą porcję konfitury śliwkowej, którą przygotujecie bardzo szybko.
pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

Pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

 


 

Konfitura śliwkowa – Mogą być też powidła. Ważne, żeby były dość gęste, aby łatwiej zwijać ciasto w roladkę.

Jeśli macie ochotę można na szybko przygotować śliwki podczas wyrastania, albo zaraz przed jego zagniataniem do pierwszego wyrośnięcia. Wystarczy ok. 200-250g śliwek (bez pestek) dusić z łyżką cukru i soku z cytryny w małym garnuszku lub na patelni. Rozpadną się, będą miękkie. Zredukować płyn pilnując i mieszając śliwki często. Odłożyć do ostudzenia. Ja właśnie tak przygotowałam śliwki do bułeczek, dodatkowo zblendowałam je na gładko.

 


 

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

 


 

Z podanych składników wyszło mi 20 małych ślimaczków. Ciasto kroiłam nicią, ponieważ takie niewielkie kawałki ciasta łatwiej nią przekroić. Małe bułeczki pieczemy krótko, wystarczy ok. 15-18 minut, aby nie były za suche, ale już złapały rumieńce.

Bułeczki można podzielić na większe bułeczki, tak jak np. w przepisie na dyniowe drożdżówki. Wtedy pieczemy je dłużej, ok 30 minut i obficie polewamy syropem.

Przepis na 20 małych bułeczek.

pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

Pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

Smacznego!

pomarańczowe bułeczki ze śliwkami, czekoladą i syropem

POMARAŃCZOWE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI,CZEKOLADĄ I SYROPEM

Joanna | chocololo.pl
Małe,pulchne, drożdżowe ślimaczki z pięknym pomarańczowym aromatem.
Przepis na 20 małych bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 140 ml mleka
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Nadzienie

  • 4-5 łyżek konfitury śliwkowej
  • 70 g czekolady gorzkiej

Syrop

  • 30 g masła
  • 30 ml mleka
  • 10 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bułeczek

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko, dodać skórkę pomarańczową i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, tylko chwilę. Następnie rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm, na kształt zbliżony do prostokąta.
  • Ciasto równomiernie posmarować konfiturą i posypać czekoladą.
  • Ciasto zwinąć w roladkę (od dłuższego boku) i pokroić na 20 równych bułeczek. Najlepiej naciąć roladkę delikatnie co ok. 1,5 cm i odcinać kawałki przy pomocy zwykłej, cienkiej nitki. Nitkę trzymamy za dwa końce, dajemy ją pod ciasto i zawijamy na roladce na krzyż. Pociągając za końce nitka tworząc coraz ciaśniejszą pętelkę odcina równo kawałek ciasta. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Bułeczki piec ok. 15-18 minut, aż urosną i się zarumienią.

Przygotowanie syropu

  • Do małego garnuszka dać masło, mleko, cukier, cynamon i kakao. Podgrzewać 3-4 minuty i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa.
  • Zdjąć z ognia, odstawić na minutę. Ciepłym syropem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Posypać płatkami migdałów.
Słowo kluczowe bułeczki, czekolada gorzka, drożdżówki, pomarańcza

Zobacz także:

dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo