Strona główna PRZEPISYCIASTA Musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

Musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

przez Joanna | Chocololo
musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

Musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

Ciasto bez pieczenia, niby podobne do musowego ciasta z białą czekolada i śliwkami, jednak zupełnie inne w smaku. Tutaj na posmarowanych czekoladą (rozpuszczoną w śmietance) herbatnikach jest mus czekoladowy. Intensywnie czekoladowy. Puszysty, ale treściwy. Na nim lekki i delikatny w smaku mus z gruszkami. Lekko karmelowy przez dodatek brązowego cukru i z wybijającą się nutą cynamonu. Znów zniknęło z lodówki ekspresowo. Polecam Wam gorąco!
musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

Musowe ciasto z czekoladą i gruszkami - wskazówki

Herbatniki – Klasyczne maślane herbatniki.

Czekolada na spód – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna.

 


 

Mus czekoladowy.

Prosty mus z zaledwie 3 składników (nie licząc wody), ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.

Czekolada – Gorzka  o zawartości kakao 60-70% i mleczna.

Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.

Do musu czekoladowego użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą.

 


 

Mus z gruszkami.

Gruszki – Do musu potrzeba ok. 700 g gruszek. To 2 duże gruszki (przed obraniem ze skórki). Użyłam gruszek miękkich, soczystych i słodkich. Jeśli też takich używacie nie pomijajcie cukru brązowego. Jeżeli Wasze gruszki są mniej słodkie, to warto dodać łyżkę cukru więcej.

Owoce dusimy na średnim ogniu z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem przez 5-10 minut. Powinny zrobić się miękkie i zacząć się rozpadać. Nie redukujcie soku, który puszczą gruszki.

Z żelatyną postępujcie dokładnie tak, jak w przypadku musu czekoladowego.

Przepis na formę 28×23 cm.

musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

Musowe ciasto z czekoladą i gruszkami - przechowywanie

Ciasto musowe przechowywać w formie, zabezpieczone folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

Smacznego!

musowe ciasto z czekoladą i gruszkami

MUSOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasto bez pieczenia z musem czekoladowym i delikatnym musem gruszkowym.
Przepis na formę 28×23 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • ok. 220 g herbatników maślanych
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 160 g śmietanki 36%

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody

Składniki na mus gruszkowy

  • 700 g gruszek (2 duże gruszki)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6-7 goździków
  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Wymieszać, odłożyć. Powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
  • Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Spód schować do lodówki.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
  • Śmietankę (200 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady*.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
  • Schłodzoną śmietankę (400 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
  • Mus wyłożyć na schłodzony spód. Schłodzić minimum 1 godzinę przed przygotowaniem musu gruszkowego.

Przygotowanie musu gruszkowego

  • Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i włożyć do garnuszka/na głębszą patelnię. Wlać sok z cytryny, wsypać cukier i cynamon, wrzucić goździki. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, mieszając często. Gruszki powinny puścić sok i zmięknąć.
  • Gruszki przełożyć do miski, ostrożnie wyjąć goździki (wyrzucić) i zblendować całość na mus. Żelatynę podgrzać, ma być ciepła i płynna. Wlać ją do gruszek, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Ostrożnie i delikatnie wmieszać ją szpatułką do gruszek. Mus wyłożyć na mus czekoladowy. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc (ok. 10-12 godzin)

WSKAZÓWKI

* Jeśli  czekolada zacznie zbyt szybko stygnąć i nie będzie się rozpuszczać, wystarczy ostrożnie podgrzać całość w kąpieli wodnej.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, cynamon, czekolada, gruszki, mus czekoladowy

Zobacz także:

musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
musowe ciasto z białą czekoladą i śliwkami
czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

You may also like

2 komentarze

Anka 20 listopada 2023 - 12:10

Czy ma Pani przepis na mus pomarańczowy który by pasował do tego ciasta?

Reply
Joanna | Chocololo 20 listopada 2023 - 18:03

Nie przygotowywałam jeszcze na blog przepisu z musem pomarańczowym. Jest jednak przepis na czekoladowe ciasto delicja, tam jest galaretka ze zblendowanym miąższem pomarańczy. Myślę, że pasowałaby do tego ciasta, ale lekko zmieniłabym proporcje i dała miąższ z 3-4 pomarańczy.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo