Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Niezwykłe nadziewane babeczki z truskawkami i kremem prezentują się pięknie i smakują wybornie. Babeczki są delikatne i wilgotne, z dodatkiem jogurtu naturalnego i budyniu śmietankowego. Nadziane są domowej roboty dżemem z truskawek. Na wierzchu każdej babeczki jest krem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone oraz duża, soczysta truskawka. Warto poświęcić chwilę i przygotować babeczki, tym bardziej, że nadziewanie ich to świetna zabawa. I jaka pyszna!

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem - wskazówki
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania babeczek?
Jogurt – Naturalny, gęsty jogurt. powinien być w temperaturze pokojowej, trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Wykorzystałam mąkę tortową pszenną, ale można zastąpić ją mąką orkiszową jasną typ 700.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin. Warto przygotować śmietankę z czekoladą wcześniej, np. wieczorem, a rano przygotować babeczki.
Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.
Dżem (nadzienie) – Warto przygotować domowy dżem (jak w przepisie; zrobiłam taki dżem-mus, zblendowany i gęsty), ale jak nie macie takiej możliwości można użyć gotowego dżemu. Może być też z innych owoców, np. wiśniowy czy malinowy, z kawałkami owoców lub przetarty.
Truskawki – Można użyć świeżych lub mrożonych. W obu przypadkach, po przygotowaniu powinna wyjść niepełna szklanka dżemu.
Nadziewanie babeczek.
Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu. Najlepiej zrobić to przy pomocy większej tylki (drugim końcem, szerszym). W środek babeczki wbić tylkę, pokręcić ją i delikatnie usunąć. W środku pozostanie część ciasta i wierzchu babeczki. Pozostawić te części. Przy pomocy łyżeczki można wydrążyć jeszcze trochę miejsca na truskawki.
Można też wyciąć nożykiem kółko o średnicy ok. 1,5-2 cm i wydrążyć je delikatnie łyżeczką.
Na zdjęciu niżej widać proces nadziewania babeczki.
Ogólnie w babeczce powinno być miejsce na ok. 1,5-2 łyżeczki truskawkowego dżemu.
Przepis na 12 babeczek.

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem - przechowywanie
Nadziane babeczki z kremem na wierzchu przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, żeby krem nie przeszedł zapachami. Spożyć do 2 dni.
Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na przepyszne babeczki nadziewane dżemem:

NADZIEWANE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I KREMEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 170 g mąki pszennej
- 1 op. budyniu śmietankowego (60 gram)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 30 ml oleju
- 100 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na nadzienie truskawkowe
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
Składniki na krem
- 200 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady białej
- 100 g macarpone (dobrze schłodzone)
Na wierzch
- 12 truskawek
PRZYGOTOWANIE
Pieczenie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
- W misce wymieszać mąkę, budyń, proszek i sodę. Odstawić.
- Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
- Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
- Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu.
- Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na małych obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia. Przed nadziewaniem muszą być całkowicie wystudzone.
Przygotowanie nadzienia
- Truskawki umyć, osuszyć. Pokroić je na kawałki i podgrzać na patelni lub w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny.
- Truskawki puszczą sok i zaczną się gotować. Mieszać je od czasu do czasu i gotować aby zmiękły, a woda się nieco zredukowała (zajmie o kilka minut).
- Zblendować truskawki na gładki mus i jeszcze chwilę podgrzewać aż będą gęstsze. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do musu energicznie mieszając.
- Mus przełożyć do miseczki i odłożyć do ostudzenia.
Nadziewanie babeczek
- Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
- Każdy wydrążony dołek wypełnić nadzieniem truskawkowym i przykryć pozostałym ciastem.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut).
Przygotowanie babeczek
- Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką, ozdobić nadziane babeczki.
- Na wierzch każdej babeczki położyć truskawkę.