Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 1

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - wskazówki

Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej , trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Przepis na 12 babeczek.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej. Do 4 dni.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 3
Smacznego!
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 70 g masła
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z 2 cytryn
  • 30 ml soku z cytryny

Składniki na krem

  • 150 g mascarpone
  • 150 g śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąki, proszek i sodę. Odstawić.
  • Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
  • Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu wcześniej wymieszanego z sokiem i skórką z cytryny.
  • Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na średnich obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
  • Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać na babeczki.

Dodatkowo

  • Można babeczki ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.

Zobacz także:

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2022 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo