Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - wskazówki
Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej , trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.
Przepis na 12 babeczek.

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.
Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej. Do 4 dni.

Smacznego!

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 90 g cukru
- 70 g masła
- 30 g oleju rzepakowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z 2 cytryn
- 30 ml soku z cytryny
Składniki na krem
- 150 g mascarpone
- 150 g śmietanki 36%
- 100 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
- W misce wymieszać mąki, proszek i sodę. Odstawić.
- Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
- Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
- Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu wcześniej wymieszanego z sokiem i skórką z cytryny.
- Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na średnich obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
- Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać na babeczki.
Dodatkowo
- Można babeczki ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.
Zobacz także:

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM
Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ
Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste.