Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. z kremem z białą czekoladą Na wierzchu spora jest naprawdę spora ilość tego pysznego kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, są słodziutkie, lekko kwaskowe, a krem na wierzchu jest puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady. Dodatkowo babeczki po upieczeniu polewamy białą czekoladą ze skórką cytrynową. Idealnie zastyga po schłodzeniu, tworząc chrupką skórkę. Pyszności.
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - wskazówki

Jogurt – Naturalny jogurt bez dodatków. Powinien być w temperaturze pokojowej, trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej. Do 4 dni.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Smacznego!

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 30 ml soku z cytryny

Składniki na krem

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 140 g czekolady białej

Polewa

  • 120 g białej czekolady
  • skórka otarta z dużej cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać jogurt, sok z cytryny, skórkę, olej i wymieszać dokładnie.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać i odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
  • Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie lub rozsmarować ją na wierzchu. Schować babeczki do lodówki na 15 minut, czekolada powinna zastygnąć.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
  • Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać spore porcje na babeczki.
  • Babeczki można ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, biała czekolada, cytryny, krem czekoladowy

Zobacz także:

babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo