Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. z kremem z białą czekoladą Na wierzchu spora jest naprawdę spora ilość tego pysznego kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, są słodziutkie, lekko kwaskowe, a krem na wierzchu jest puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady. Dodatkowo babeczki po upieczeniu polewamy białą czekoladą ze skórką cytrynową. Idealnie zastyga po schłodzeniu, tworząc chrupką skórkę. Pyszności.
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - wskazówki

Jogurt – Naturalny jogurt bez dodatków. Powinien być w temperaturze pokojowej, trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej. Do 4 dni.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Smacznego!

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 30 ml soku z cytryny

Składniki na krem

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 140 g czekolady białej

Polewa

  • 120 g białej czekolady
  • skórka otarta z dużej cytryny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać jogurt, sok z cytryny, skórkę, olej i wymieszać dokładnie.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać i odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
  • Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie lub rozsmarować ją na wierzchu. Schować babeczki do lodówki na 15 minut, czekolada powinna zastygnąć.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
  • Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać spore porcje na babeczki.
  • Babeczki można ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki z kremem, biała czekolada, cytryny, krem czekoladowy

Zobacz także:

babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo