Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

  • 20 lutego 2021
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2
Total
19
Shares
1
0
18

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 1

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - wskazówki

Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej , trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Przepis na 12 babeczek.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą

Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej. Do 4 dni.

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 3
Smacznego!
babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 70 g masła
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z 2 cytryn
  • 30 ml soku z cytryny

Składniki na krem

  • 150 g mascarpone
  • 150 g śmietanki 36%
  • 100 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąki, proszek i sodę. Odstawić.
  • Masło roztopić w garnuszku. Odstawić do wystudzenia.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier. Utrzeć mikserem (końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to kilka minut. Masa potroi swoją objętość.
  • Do wystudzonego masła wlać olej i wymieszać. Powoli, ciągle mieszając wlewać mieszankę do jogurtu wcześniej wymieszanego z sokiem i skórką z cytryny.
  • Jogurt z tłuszczem powoli wlewać do ubitych jajek, ciągle miksując na średnich obrotach (krótko, tylko do połączenia). Następnie w dwóch partiach przesiać suche składniki i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
  • Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać na babeczki.

Dodatkowo

  • Można babeczki ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.

Zobacz także:

babeczki brownie z kremem fistaszkowym 1a

BABECZKI BROWNIE Z KREMEM FISTASZKOWYM

Mocno czekoladowe babeczki brownie z kremem z masła orzechowego. Nie ma co ukrywać, to jest propozycja dla wszystkich, którzy lubią zjeść coś konkretnie słodkiego.

Babka migdałowa z żurawiną i białą czekoladą 1a

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów.

babka marmurkowa z czekoladą 1

BABKA MARMURKOWA Z CZEKOLADĄ

Babka marmurkowa choć jak widać na zdjęciu słabo zamieszałam patyczkiem. Zamieszajcie więc bardziej jak będziecie ją robić. A warto spróbować. Babka jest smaczna, taka do herbatki. Ciasto nie jest za słodkie, nie jest też za tłuste.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
19
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 18
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cytryny
  • jogurt
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

  • 17 lutego 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z jabłkami 5
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z jabłkami

  • 22 lutego 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.