Muffinki z truskawkami i białą czekoladą
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - wskazówki
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.
Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.
Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - przechowywanie
Muffinki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na muffinki
- 300 g mąki pszennej
- 90 g cukru białego (drobnego)
- 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 250 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
- 120 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek+ 1 łyżka mąki pszennej (świeżych)
- 100 g czekolady białej
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła (zimnego z lodówki)
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kruszonki
- W misce zagnieść szybko pokrojone w kostkę zimne masło z mąką, cukrem i wiórkami. Powstanie sypka kruszonka. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowywania muffinek.
Przygotowanie muffinek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w rondelku i odłożyć do ostudzenia.
- Truskawki umyć i zostawić na sicie do osuszenia. Można osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę pokroić w kosteczki, odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
- W większej misce wymieszać dokładnie (mikserem, końcówki do ubijania; lub trzepaczką) śmietanę z jajkami i cukrami. Ciągle mieszając wlewać ostudzone masło.
- W trzech turach przesiać do mokrych składników mąkę i wymieszać dokładnie. Ciasto będzie dość gęste.
- Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać szpatułką. Do pokrojonych truskawek wsypać łyżkę mąki, wymieszać je i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
- Nakładać ciasto do papilotek zostawiając 0,5 - 1 cm miejsca do krawędzi. Posypać obficie kruszonką. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka (może być mokry od truskawek, ale nie powinno być na nim surowego ciasta). Chwilę ostudzić w formie i przełożyć na kratkę do studzenia.
Zobacz także:
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.
MUFFINKI CZEKOLADOWE
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ
Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku. Spód to mocno czekoladowe ciasto, niby ciężkie a jednak delikatne. Na nim puszysty krem z mascarpone, śmietanki i truskawek, na którym leży chrupka z zewnątrz i miękka w środku beza. Na wierzchu pokrojone świeże truskawki i odrobina czekoladowych wiórków. Koniecznie spróbujcie.
2 komentarze
Robiłam i wyszły pyszne Będę robić drugi raz urodzinowe do pracy
Najlepsze muffinki jakie jadłam. Wszystkim smakują. Mi wychodzi więcej, ponieważ mam mniejsze foremki.
Dziękuję za super przepis