Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste.  W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - wskazówki

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Przepis na 12 średniej wielkości muffinek.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Smacznego!

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Do tego chrupiąca kokosowa kruszonka.
Przepis na12 średniej wielkości muffinek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na muffinki

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g śmietany 18% (kwaśna, w kubeczku)
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek+ 1 łyżka mąki pszennej (świeżych)
  • 100 g czekolady białej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła (zimnego z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kruszonki

  • W misce zagnieść szybko pokrojone w kostkę zimne masło z mąką, cukrem i wiórkami. Powstanie sypka kruszonka. Włożyć ją do lodówki na czas przygotowywania muffinek.

Przygotowanie muffinek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w rondelku i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć i zostawić na sicie do osuszenia. Można osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie kawałki. Czekoladę pokroić w kosteczki, odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać dokładnie (mikserem, końcówki do ubijania; lub trzepaczką) śmietanę z jajkami i cukrami. Ciągle mieszając wlewać ostudzone masło.
  • W trzech turach przesiać do mokrych składników mąkę i wymieszać dokładnie. Ciasto będzie dość gęste.
  • Do ciasta wsypać czekoladę i wymieszać szpatułką. Do pokrojonych truskawek wsypać łyżkę mąki, wymieszać je i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Nakładać ciasto do papilotek zostawiając 0,5 - 1 cm miejsca do krawędzi. Posypać obficie kruszonką. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka (może być mokry od truskawek, ale nie powinno być na nim surowego ciasta). Chwilę ostudzić w formie i przełożyć na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 1

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku. Spód to mocno czekoladowe ciasto, niby ciężkie a jednak delikatne. Na nim puszysty krem z mascarpone, śmietanki i truskawek, na którym leży chrupka z zewnątrz i miękka w środku beza. Na wierzchu pokrojone świeże truskawki i odrobina czekoladowych wiórków. Koniecznie spróbujcie.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Magda 29 kwietnia 2022 - 16:50

Robiłam i wyszły pyszne Będę robić drugi raz urodzinowe do pracy

Reply
Magdalena 1 lipca 2022 - 14:25

Najlepsze muffinki jakie jadłam. Wszystkim smakują. Mi wychodzi więcej, ponieważ mam mniejsze foremki.
Dziękuję za super przepis

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo