2,2K
Muffinki bananowe z czekoladą
Bardzo smaczne muffinki bananowe z czekoladą. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Robi się je szybko i w dodatku są proste do przygotowania. Składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, więc możecie je zrobić kiedy tylko macie ochotę i oczywiście dojrzałe banany. Są one w końcu podstawą tego przepisu. A przepis na mięciutkie i wilgotne muffinki bananowe tylko czeka, aż zdecydujecie się z niego skorzystać.
Muffinki bananowe z czekoladą - wskazówki
Muffinki są bardzo proste do przygotowania, pamiętajcie:
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Można też użyć czekoladowych groszków.
Przepis na 12 muffinek.
Muffinki bananowe z czekoladą przechowywanie
Bananowe muffinki najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są smaczne, choć nieco cięższe i mniej miękkie.
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plPyszne bananowe muffinki z kawałkami czekolady.Przepis na 12 sztuk.
5 from 1 vote
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany (330 g już rozgniecionych bananów)
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 80 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 150 g czekolady lub czekoladowych groszków
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku, odłożyć do wystudzenia.
- Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- W dużej misce rozgnieść banany, dodać jajko, jogurt i wlać wystudzone masło i wymieszać dokładnie.
- Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych, także czekoladę (Zostawić ok. 30 g do posypania wierzchu muffinek) i wymieszać dokładnie, do połączenia składników.
- Ciasto nałożyć po równo do papilotek (będzie sięgać do 3/4 wysokości). Piec 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyłożyć muffinki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
4 komentarze
Wyglądają i zapewne smakują pysznie. Kocham eksperymentować z nowymi przepisami w kuchni. Na pewno spróbuję. Serdecznie pozdrawiam.
Czy na gore mogę dać krem z mascarpone ? I na to tarta czekolade? Będzie pieknie? Pytam bo znasz się na tym lepiej , ja pieke tylko z podanych przepisow
Będzie pięknie, można jeszcze dać po plasterku banana posmarowanego sokiem z cytryny 🙂 Te muffinki następnego dnia są cięższe, więc może do nich pasować też jakiś gęstszy krem np. z przepisu na babeczki brownie . No i tarta czekolada zawsze 😉
Świetny przepis! Pierwszy raz wyszło mi ciasta dokładnie na 12 muffinek, wyszły w sam raz słodkie, zaraz po upieczeniu puszyste, następnego dnia trochę cięższe. Wszystko dokładnie jak w przepisie. Muffinki trafiają na moją listę pewniaków.