Cofnij
mrożone banany w czekoladzie

MROŻONE BANANY W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Rewelacyjna przekąska na lato. Mrożone banany zanurzone w czekoladzie, posypane orzechami.
Przepis na 6 sztuk.

SKŁADNIKI
  

  • 3 banany
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki posiekanych orzechów lub wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować tacę/deskę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i ponadziewać na patyczki. Ułożyć je równo na tacy z papierem i włożyć do zamrażarki na min. 2 godziny.
  • Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Wyjąć banany z zamrażarki, szybko zanurzać je w czekoladzie (lub polać z każdej strony) i od razu posypać orzechami. Odłożyć z powrotem na tacę. Tak przygotować wszystkie banany. Gdy czekolada stwardnieje (a twardnieje po chwili, 2 minuty max) banany są gotowe do jedzenia.
  • Banany schować do zamrażarki, wyjmować 10 minut przed podaniem, aby się lekko ociepliły i zmiękły.