Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą to naprawdę pyszny i elegancki deser. Nie potrzebujecie specjalnych foremek do tartaletek, po porostu wcześniej przygotowane kulki ciasta wałkujemy i wypełniamy czekoladą i pokrojonymi gruszkami. Później zawijamy boki, nakładając je na siebie i dociskając delikatnie, żeby się skleiły. Są fantastyczne. Można jeść je jeszcze ciepłe, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Pychotka, koniecznie wypróbujcie przepis.
Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą - wskazówki
Masło do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Woda do ciasta powinna być zimna, lodowata.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i podzielić na 6 równych części, z których trzeba uformować kulki, lekko je spłaszczyć i schować do lodówki.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %. Użyłam gorzkiej 80% i myślę, że tarty były z nią idealne. Dobrze sprawdzi się deserowa, ale dostępna jest w sklepach także czekolada deserowa-mleczna, której można użyć. Mleczna nie będzie pasować, jest za słodka.
Gruszki – Wystarczą 2 średniej wielkości gruszki, użyłam odmiany: Lukasówka.
Boki mini tart zawijamy ręcznie, nakładając na siebie zagięte ciasto, formując jakby falbankę. Dociskamy je, żeby się skleiły, a soki z gruszek ani czekolada nie wyciekały podczas pieczenia.
Kulki schłodzonego ciasta wałkujemy pojedynczo, następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładamy nadzienie. Układajcie sobie rozwałkowane placki na blaszce tak, aby już przygotowanych tart nie trzeba było przenosić. Czyli układamy je tak jak będą pieczone, zachowując odstępy itp. Ciasto się ociepla i takie tarty ciężko potem przenieść.
Tarty są przepyszne podane z łyżką bitej śmietany i posypane odrobiną czekoladowych wiórków.
Przepis na 6 mini tart.
Mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą - przechowywanie
Tarty najlepsze są w dniu pieczenia, ale następnego dnia również są bardzo smaczne. Należy je zabezpieczyć (całkowicie wystudzone) folią spożywczą lub schować do szczelnego pojemnika. Przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 dni.
Następnego dnia można je podgrzać przez 5 minut w nagrzanym piekarniku.
Smacznego!
MINI TARTY RUSTYKALNE Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 50 ml wody (zimnej)
Składniki na nadzienie
- 80 g czekolady gorzkiej
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- 1 jajko (rozbełtane)
- płatki migdałowe (ok. 30 g)
- cukier (niecała łyżka; do posypania)
- 30-40 g czekolady gorzkiej (posiekanej, lub czekoladowych groszków)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 6 równych części (każda po ok. 70 gram), uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć, położyć na talerz i zabezpieczyć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.
Przygotowanie nadzienia
- Gruszki umyć, obrać ze skórek, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić je na plastry o grubości 4-5 mm i włożyć do miski.
- Do gruszek wlać sok z cytryny, wsypać cynamon i delikatnie wymieszać. Uważać aby się nie rozpadły.
- Czekoladę posiekać, podzielić na 6 równych części.
Przygotowanie tart
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Stolnicę podsypać mąką, oprószyć też wałek. Wyjąć z lodówki jedną schłodzoną kulkę, rozwałkować ją na okrąg o grubości ok. 3 mm i przenieść na blachę wyłożoną papierem.
- Wysypać czekoladę na środek okręgu, zostawiając min. 2 cm wolnego ciasta od brzegów. Następnie ułożyć na czekoladzie plastry gruszek. Boki ciasta zawijać do środka, czyli na gruszki, nakładając je na siebie. Delikatnie je zlepiać.
- Przygotować tak resztę kulek.*
- Posmarować boki tarty rozbełtanym jajkiem, następnie całe tarty posypać cukrem, a boki dodatkowo płatkami migdałów.
- Piec 25 minut, aż boki będą rumiano-złote. Tarty wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladą (aby się roztopiła). Można jeść jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.