Mini serniczki Oreo
Te pyszne mini serniczki zrobiłam na Halloween, ale można je zrobić w każdy inny dzień, a ciasteczkowego nietoperza zastąpić np. ciastkiem Oreo lub posypać wiórkami czekolady. Na spodzie każdego serniczka jest ciasteczko, na nim delikatna, czekoladowa masa serowa z kawałkami ciastek i krem, również z drobno pokruszonymi ciastkami. Będą Wam smakować. Są delikatne, kremowe, jest sporo czekolady i wyglądają słodko.
Mini serniczki Oreo - wskazówki
Mini serniczki.
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Do masy serowej i do polewy najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80%.
Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Krem.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Ciasteczka – Drobno pokruszone ciasteczka. Ja posiekałam je nożem, ale można użyć malaksera (ostrożnie, aby nie były jak drobne okruszki tylko drobne granulki).
Dekoracja.
Do dekoracji użyłam czekoladowych ciastek nietoperzy. Przepis na nietoperze znajdziecie na blogu → Czekoladowe ciastka nietoperze
Przepis na 12 serniczków (w zależności od wielkości foremki i papilotek może wyjść ze 2 serniczki więcej, miejcie więc 3 ciastka w zapasie).
Mini serniczki Oreo - przechowywanie
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
MINI SERNICZKI OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki spody serniczków
- 12 ciastek Oreo
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru pudru
- 5 g kakao
- 8 ciastek Oreo
Składniki na polewę
- 90 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 20 g cukru pudru
- 4 ciasteczka Oreo
Dekoracja
- 12 czekoladowych ciastek nietoperzy lub ciastek Oreo
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Na spód każdej papilotki położyć ciastko.
- Ciastka Oreo (8 sztuk) z grubsza posiekać. Odłożyć.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, kakao, cukier puder i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ciastka.
- Zagotować czajnik wody. Podczas gotowania napełnić po równo masą serową przygotowane papilotki.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 1-2 godziny.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać, aż się rozpuści.
- Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).
Przygotowanie kremu
- Ciasteczka dobrze posiekać, aż powstaną większe okruszki. Odłożyć.
- W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
- Delikatnie wmieszać do kremu okruszki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić nim serniczki. Na wierzchu ułożyć nietoperze lub ciastka.