Czekoladowe ciasteczka nietoperze
Czekoladowe, kruche ciasteczka w kształcie nietoperzy z czekoladową dekoracją i przyklejoną owalną czekoladką. Ten przepis, podobnie jak czekoladowe pająki, może być też świetną dekoracją do różnych deserów. Sama wykorzystałam je do mini serniczków z kremem. Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche i przyjemne do przygotowania, choć odrobinę czasochłonne. Myślę, że dla takiego efektu można poświęcić chwilę czasu.
Czekoladowe ciasteczka nietoperze - wskazówki
Ciasto.
Masło i żółtko do ciasteczek powinno być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 min.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto, aż będzie miękkie i jednolite.
Ciasto rozwałkowujemy dość grubo ( ok. 5 mm) i wycinamy nietoperze.
Do wycinania nietoperzy użyłam foremki o szerokości 7 cm i wysokości ok. 3 cm.
Ozdoby.
Czekolada – Do zrobienia obrysu ciasteczek potrzebna jest czekolada mleczna. Oko zrobione jest z dropsów z białej czekolady, a kropka na nich z gorzkiej.
Roztapianie czekolady.
W przypadku ciasteczek nietoperzy potrzebujemy roztopić małą ilość czekolady, szczególnie białej i gorzkiej. Białej wystarczy w zasadzie tylko 1-2 kostki (chyba, że samodzielnie przygotowujecie całe oczy). Ja nie roztapiam czekolady w kąpieli wodnej, żeby ją później przelać do woreczka.
Czekoladę mleczną siekam, wrzucam do przyciętego woreczka cukierniczego (są za duże, więc po prostu je przycinam). Lekko skręcam otwór worka, żeby czekolada się nie wysypywała i zapinam w szczelny klips. Do kubka/miski wlewam gorącą wodę, nie wrzątek, tylko najcieplejszą z kranu i wkładam do niej worek z czekoladą. Mimo, że klips jest dość szczelny, to pilnuję, żeby koniec z klipsem nie dotykał wody. Po kilku minutach sprawdzam, czy czekolada się roztapia i ewentualnie podgniatam ją trochę 😉
Tak samo z białą czekoladą i gorzką. Ucinam worek cukierniczy, żeby został niewielki rożek i topię w nim kostkę, dwie.
Oczy nietoperza – Jeśli nie macie groszków z białej czekolady, wystarczy roztopić 5-6 kostek białej czekolady i wyciskać kropelki (średnica ok. 3-4 mm) na przygotowaną wcześniej tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kropelki schłodzić w lodówce przez kilka minut, aby zastygły i dopiero wycisnąć na nie mniejsze kropelki z gorzkiej czekolady (roztopić 1-2 kostki) i znów schłodzić.
Pralinki/draże – Użyłam Schoko Bons, ale mogą być dowolne o podobnej wielkości i z miękkim środkiem, żeby można je było przekroić na pół. Nie polecam żadnych czekoladek z kruchym wnętrzem itp.
Przepis na ok. 30 ciasteczek.
Czekoladowe ciasteczka nietoperze - przechowywanie
Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce. Przechowywać do 5 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTECZKA NIETOPERZE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 85 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 żółtko (zimne)
- 50 g masła (zimnego)
- 40 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Dekoracja
- 50 g czekolady mlecznej
- 10 g czekolady białej
- 10 g czekolady gorzkiej
- ok. 30 okrągłych dropsów z białej czekolady
- 15 sztuk czekoladowych kulek np. Schoko Bons
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasteczek
- Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść do powstania jednolitego ciasta, uformować w kulę i lekko spłaszczyć. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinać z niego foremką niewielkie nietoperze. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
- Ciastka układać na blaszce w małych odstępach. Piec ciasteczka 9 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie dekoracji
- Czekoladowe cukierki poprzecinać na połówki i odłożyć.
- Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej i wlać do woreczka cukierniczego lub roztopić bezpośrednio w woreczku (patrz wskazówki). Odciąć końcówkę worka.
- Ozdobić czekoladą ciastka wzdłuż krawędzi i w środku każdego ciastka wycisnąć większą kroplę czekolady. Do niej przykleić połówkę czekoladki. Schłodzić ciastka przez 5 minut w lodówce, następnie wycisnąć na czekoladki poziome paseczki "usta" i schować do lodówki.
- Przygotować oczy. Czekoladę gorzką rozpuścić w woreczku cukierniczym, odciąć końcówkę i wyciskać małe kropelki na przygotowane wcześniej czekoladowe dropsy z białej czekolady (można je zrobić samodzielnie wcześniej).
- Białą czekoladę rozpuścić w woreczku cukierniczym. Ciastka wyjąć z lodówki, odciąć końcówkę woreczka i białą czekoladą zrobić zęby. Zrobić też małe kropelki, do których trzeba przykleić oczy.
- Ciasteczka schłodzić w lodówce i gotowe.