Mini serniczki czekoladowe z Oreo
Wspaniałe mini serniczki czekoladowe z Oreo to mój hit. Można jeść je bez końca, a zdrowy rozsądek gdzieś się przy nich chowa. Na spodzie jest ciasteczko Oreo, a na nim pyszna masa serowa z czekoladą. Ale to nie koniec. Na wierzchu jest też łyżka polewy z czekolady rozpuszczonej w śmietance i krem z mascarpone. Całość wieńczy połówka ciasteczka. Pycha!
Mini serniczki czekoladowe z Oreo - wskazówki
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Do masy serowej i do polewy najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80%.
Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Przepis na 12 serniczków (w zależności od wielkości foremki i papilotek może wyjść ze 2 serniczki więcej, miejcie więc 3 ciastka w zapasie).
Mini serniczki czekoladowe z Oreo - przechowywanie
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na serniczki
- 12 szt ciastek Oreo (na spody)
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru białego (drobnego)
- 5 g kakao
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 50 g śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
Składniki na polewę
- 90 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem
- 100 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 20 g cukru pudru
Do ozdoby
- 6 szt ciastek Oreo
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Na spód każdej papilotki położyć ciastko.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać przesianą mąkę z kakao i ponownie zmiksować.
- Przygotowane papilotki z ciastkami wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Przygotowanie polewy i kremu
- W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści.
- Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).
- W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
- Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) dać połowę ciasteczka.
Zobacz także:
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE
Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.
CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
SERNIK DYNIOWY Z OREO
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Obserwuj Chocololo:
6 komentarzy
Witam, czy mogę masę serową zrobić wieczorem, wstawić do lodówki i upiec następnego dnia rano?
Dzień dobry! Nie, masę trzeba przygotować przed pieczeniem. Musi być ona w temperaturze pokojowej, po nocy w lodówce zgęstnieje i może się rozwarstwić. Lepiej zostawić składniki na noc w temperaturze pokojowej i rano zrobić szybko masę serową. Pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie, jak Pani piekła serniczki w tych papilotkach, że one tak pięknie wyglądają? U mnie zazwyczaj one się wgniatają do środka. 🙂
Piekłam tak jak w przepisie, czyli w tych papilotkach (jak na zdjęciu) w formie na muffinki i w kąpieli wodnej. Proszę napisać coś więcej o tym wgniataniu 😉 Bo jeśli papilotki się jakoś nierówno układają podczas pieczenia, to przychodzą mi do głowy 2 rzeczy: 1. Średnica otworów na muffinki w Pani formie jest większa, 2. Papilotki są wykonane np. z cieńszego papieru więc gorzej trzymają masę. No i kąpiel wodna jest istotna jeśli chodzi o kształt. Pozdrawiam! 🙂
Czy można zrobić tak samo tylko z mleczna lub biała czekoladą ? 😉
Można, chociaż zmniejszyłabym ilość cukru w masie serowej (chyba, że chce Pani słodsze to ok:) ) i ilość śmietanki do polewy, ponieważ może być za mało gęsta 🙂