Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i połączenia kokosa z czekoladą. Ciasteczka po upieczeniu zanurzamy właśnie w czekoladzie i posypujemy dodatkową porcją kokosowych wiórków. Rewelacyjne, nie można się od nich oderwać.
maślane ciasteczka w czekoladzie

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - wskazówki

Ciasteczka kokosowe są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Żółtko – Również powinno być zimne, prosto z lodówki.

Czekolada – Gorzka lub mleczna, można wykorzystać swoją ulubioną lub pomieszać obie pół na pół.

 

Jak przygotować ciasteczka?

Mielenie wiórków kokosowych. Polecam mielić wiórki samodzielnie, ale można użyć mąki kokosowej, choć ona wydaje się bardziej sucha. Połowę wiórków (75g), które są w przepisie trzeba zmielić w młynku. Wiórki mogą szybko zmielić się na pastę, więc polecam mielić je razem z częścią odmierzonej do ciasta mąki. Wtedy ryzyko powstania pasty będzie mniejsze, a wiórki ładnie się zmielą.

Żeby przygotować ciasto wystarczy zagnieść ręcznie  w misce wszystkie składniki do postania jednolitego ciasta, które da się formować w wałeczek.

Zagniecione ciasto, zawinięte w folię musi schłodzić się w lodówce przez godzinę. Można chłodzić je też dłużej lub zostawić na noc w lodówce i upiec następnego dnia.

Ciastka pieczemy ok. 13 minut, aż ładnie się zarumienią (szczególnie na brzegach) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (funkcja góra-dół).

Przepis na ok. 20 ciasteczek.

maślane ciasteczka w czekoladzie

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - przechowywanie

Ciasteczka maślane należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni. Można je także przechowywać w lodówce jeżeli chcemy, żeby czekolada była twarda, a ciastka bardziej kruche.

maślane ciasteczka w czekoladzie

Smacznego!

maślane ciasteczka w czekoladzie

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciastek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko jaja
  • 150 g czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Połowę wiórków (75 gram) zmielić na mąkę.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wiórki, zmielone wiórki i cukier. Wymieszać składniki. Dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło.
  • Ciasto zagnieść, aż wszystkie składniki połączą się, powstanie jednolite ciasto, z którego będzie można uformować wałeczek.
  • Z ciasta delikatnie uformować wałeczek, o średnicy 5-5,5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ostrym nożem odkrajać plasterki ciasta o grubości 5-7mm. Układać na blaszce w sporych odstępach. Jeżeli boki są nierówne, można je uformować palcami.
  • Ciasteczka piec 13-14 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce jeszcze przez 5 minut, później przenieść na kratkę do studzenia.
  • Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać wystudzone ciasteczka do połowy, nadmiar czekolady ze spodu ciastek zgarnąć nożykiem.
  • Ciastka układać z powrotem na kratkę i posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić na kratce do ostudzenia czekolady.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka, wiórki kokosowe

Zobacz także:

tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia
kokosanki w czekoladzie
kokosanki w czekoladzie
sernik czekoladowo-kokosowy
sernik czekoladowo-kokosowy
0 FacebookPinterestEmail

3 komentarze

Anetka Kowal 2 marca 2024 - 17:31

5 gwiazdek
Nie robiłam z czekoladą ale ciastka pyszne. Miałam trochę mniej kokosa bo 120 g ale wystarczyło bo i tak wyszło takie trochę chewy oraz crunchy . Idealne. Smak znakomity . Zrobię ponownie.

Reply
Anetka Kowal 8 marca 2024 - 22:12

5 gwiazdek
Zrobiłam jeszcze kilka razy. Żółtko miałam w temperaturze pokojowej, całość chwilę unikałam w robocie kuchennym, do połączenia składników.
Nadal trzymam 120 g wiórek, dla mnie proporcje idealne, pół na pół.
W jednej z opcji dodałam 50 g mleka w proszku instant – rewelacja! Polecam!
Odnośnie temperatury pieczenia…
Piekarnik mam z termoobiegiem. Przy termoobiegu, polecam rozgrzać do temperatury 175 stopni a następnie zmniejszyć do 160-165 (zależy jak jest gałka, ja mam dokładnie pomiędzy 150 a 175) i wtedy wychodzi idealnie.
Zazwyczaj przy termoobiegu temperatura powinna być około 15 stopni niższa.
Pozdrawiam ❤️

Reply
Joanna | Chocololo 11 marca 2024 - 12:27

Super! Dziękuję za komentarz, wersja z mlekiem w proszku brzmi ciekawie, muszę się kiedyś skusić 😉 Pozdrawiam serdecznie! ❤️

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo