Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają. Są przepyszne i bardzo przyjemnie się je przygotowuje. Zadowolą każdego wielbiciela kokosowych wypieków i połączenia kokosa z czekoladą. Ciasteczka po upieczeniu zanurzamy właśnie w czekoladzie i posypujemy dodatkową porcją kokosowych wiórków. Rewelacyjne, nie można się od nich oderwać.

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - wskazówki
Ciasteczka kokosowe są naprawdę proste w przygotowaniu. Należy pamiętać że:
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Żółtko – Również powinno być zimne, prosto z lodówki.
Czekolada – Gorzka lub mleczna, można wykorzystać swoją ulubioną lub pomieszać obie pół na pół.
Jak przygotować ciasteczka?
Mielenie wiórków kokosowych. Polecam mielić wiórki samodzielnie, ale można użyć mąki kokosowej, choć ona wydaje się bardziej sucha. Połowę wiórków (75g), które są w przepisie trzeba zmielić w młynku. Wiórki mogą szybko zmielić się na pastę, więc polecam mielić je razem z częścią odmierzonej do ciasta mąki. Wtedy ryzyko powstania pasty będzie mniejsze, a wiórki ładnie się zmielą.
Żeby przygotować ciasto wystarczy zagnieść ręcznie w misce wszystkie składniki do postania jednolitego ciasta, które da się formować w wałeczek.
Zagniecione ciasto, zawinięte w folię musi schłodzić się w lodówce przez godzinę. Można chłodzić je też dłużej lub zostawić na noc w lodówce i upiec następnego dnia.
Ciastka pieczemy ok. 13 minut, aż ładnie się zarumienią (szczególnie na brzegach) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (funkcja góra-dół).
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą - przechowywanie
Ciasteczka maślane należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 4 dni. Można je także przechowywać w lodówce jeżeli chcemy, żeby czekolada była twarda, a ciastka bardziej kruche.

Smacznego!

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (zimnego)
- 100 g mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko jaja
- 150 g czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)
PRZYGOTOWANIE
- Połowę wiórków (75 gram) zmielić na mąkę.
- Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wiórki, zmielone wiórki i cukier. Wymieszać składniki. Dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło.
- Ciasto zagnieść, aż wszystkie składniki połączą się, powstanie jednolite ciasto, z którego będzie można uformować wałeczek.
- Z ciasta delikatnie uformować wałeczek, o średnicy 5-5,5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ostrym nożem odkrajać plasterki ciasta o grubości 5-7mm. Układać na blaszce w sporych odstępach. Jeżeli boki są nierówne, można je uformować palcami.
- Ciasteczka piec 13-14 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce jeszcze przez 5 minut, później przenieść na kratkę do studzenia.
- Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać wystudzone ciasteczka do połowy, nadmiar czekolady ze spodu ciastek zgarnąć nożykiem.
- Ciastka układać z powrotem na kratkę i posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić na kratce do ostudzenia czekolady.