Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

  • 4 listopada 2020
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą 1
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą 1
Total
31
Shares
0
0
31

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Mamy jesień, piękne śliwki wysypują się z koszy w warzywniakach, więc po prostu trzeba z nich korzystać. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa. Czy jest coś lepszego niż taka bułeczka z kawą na śniadanie? 2 bułeczki.
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą a

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Podczas wlewania masła do wyrabianego ciasta może trochę chlapać. Warto od tego momentu ciasto wyrabiać ręcznie, aż masło się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.

Na etapie dodawania do ciasta czekolady trzeba ją zagnieść z ciastem ręcznie. Należy to zrobić dość szybko, posiekana czekolada może się za bardzo rozpuścić (część tych drobnych posiekanych kawałków rozpuści się na pewno i powstanie marmurkowy wzorek).

Drożdże – Polecam suszone, ale można użyć świeżych. Należy przygotować rozczyn. 15 gram drożdży pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru, dolać 4 łyżki letniego mleka, dobrze wymieszać i dodać łyżkę mąki. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, rozczyn się spieni i podwoi objętość. Składniki na rozczyn bierzemy ze składników, które są przygotowane na ciasto.

Czekolada – Najlepiej gorzka (60-80%) lub deserowa.

Śliwki – W przepisie jest 9 dużych śliwek, po 1,5 śliwki na bułkę. Oczywiście można użyć mniejszych i dać np. 2 śliwki na bułkę.

Kruszonka – Masło na kruszonkę powinno być w temperaturze pokojowej. Jeżeli migdały mielicie samodzielnie, można je zmielić razem z mąką.  

Z podanego przepisu wychodzi 6 drożdżówek.

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą 1a

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - przechowywanie

Bułeczki najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze ciepłe. Dobre będą też następnego dnia. Należy je przechowywać zamknięte w pojemniku na żywność, w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia można je podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C przez 2-3 minuty. Nie dłużej, mogą być wtedy za suche.

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
Smacznego!
drożdżówki ze śliwkami i czekoladą

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Drożdżówki ze śliwkami - są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne. Do tego na wierzchu kruszonka migdałowa.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego ((16 gram))
  • 90 g czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę

  • 50 g migdałów mielonych
  • 20 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 40 g cukru pudru

Nadzienie

  • 9 śliwek (dużych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bułeczek

  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić do wystudzenia. Podgrzać mleko żeby było letnie. Czekoladę pokroić w małe kawałki.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko i zacząć miksować, dolewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać mikserem ok. 4-5 minut, aż będzie jednolite.
  • Następnie wlewać powoli masło. Miksować kolejne 3 minuty, aż masło całkowicie się wchłonie i powstanie elastyczne ciasto.
  • Dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie, ręcznie wymieszać ją z ciastem. Z ciasta uformować kulę, ułożyć ją w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto podwoi objętość.
  • Przygotować kruszonkę. W miseczce zagnieść palcami mielone migdały, mąkę, cukier i masło, aż powstanie grudkowate ciasto. Wstawić je do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.

Pieczenie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy na stolnicy. Podzielić na 6 równych części.
  • Z ciasta uformować kulki i ułożyć je w odstępach na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Przygotować śliwki. Umyć i osuszyć śliwki. Przekroić na 2 części i wyciągnąć pestki. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon.
  • W wyrośnięte bułeczki mocno wciskać dno szklanki, aby powstało wgłębienie na śliwki. Trzeba zrobić jakby gniazdka.
  • Przekrojone śliwki obtoczyć w mieszance mąki, cukru i cynamonu, układać po 3 połówki owoców na bułeczce, skórką do dołu. Posypać bułki kruszonką.
  • Piec 20-22 minuty, aż ładnie się zrumienią a śliwki puszczą sok.

Zobacz także:

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Kruchy, tradycyjny placek ze śliwkami z dodatkiem gorzkiej czekolady. Ja sezon na śliwki rozpoczęłam piekąc Brownie ze śliwkami i białą czekoladą, dziś łączę je z czekoladą gorzką o zawartości kakao 60%. Do tego kruche, maślane ciasto i powstaje połączenie idealne na jesienne dni.

brownie ze śliwkami i białą czekoladą

BROWNIE ZE ŚLIWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!

knedle ze śliwkami i nutellą 1

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ

Knedle ze śliwkami i Nutellą, obtoczone w orzechowej posypce z kakao. Pyszne, mięciutkie i bardzo delikatne. Soki ze śliwki i krem orzechowy tworzą po ugotowaniu idealny sos.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
31
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 31
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • migdały
  • śliwki
Poprzedni artykuł
ciasteczka z żurawiną i czekoladą 1a
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

  • 2 listopada 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą 1
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

  • 6 listopada 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.