Lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką
Same pyszności w małym serniku. Mamy tutaj delikatne ciasto czekoladowe, a na nim puszystą, waniliową masę serową z białą czekoladą. Na wierzchu znalazły się słodkie truskawki i galaretka przezroczysta o smaku winogronowym, ale jak najbardziej można użyć galaretki truskawkowej. Sernik jest przepyszny, znika ekspresowo. Na pewno zrobicie go raz jeszcze, może nawet w większej formie? W galaretce oprócz truskawek można zatopić także maliny lub borówki. Będzie naprawdę smacznie. Konsystencja sernika jest delikatna, musowa i idealna. Polecam!
Lekki sernik na cieście czekoladowym - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka między 60-80 %.
Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Galaretka i owoce.
Owoce – Truskawki, których potrzeba ok. 300 gram. Mogą być także borówki, maliny.
Galaretka – Przezroczysta o smaku winogron lub truskawkowa. Galaretkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj wsypujemy do wrzątku i mieszamy), ale w mniejszej ilości wody.
Gdy galaretka ostygnie, można poczekać aż zacznie tężeć i zalać nią truskawki. Można też ułożyć truskawki, wylać dosłownie 2 mm galaretki i schować sernik do lodówki na 15 minut, a gdy cienka warstwa stężeje wylać resztę. Wtedy będziecie mieć pewność, że truskawki nie wypłyną (będą już przyklejone) i nie trzeba wyczekiwać odpowiedniego momenty tężenia galaretki J
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Lekki sernik z truskawkami i galaretką - przechowywanie
Pyszny sernik na cieście czekoladowym przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
LEKKI SERNIK NA CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Z TRUSKWAKAMI I GALARETKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka L (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 35 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 30 g cukru pudru
- 30 g cukru drobnego
Składniki na masę serową
- 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 150 g czekolady białej
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Dodatkowo
- 1 op. galaretki przezroczystej lub truskawkowej
- 300 ml wrzątku
- ok. 350 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim. Odłożyć na chwilę.
- W metalowej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Odłożyć na chwilę.
- Do masy z masłem i żółtkami, ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę.
- Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
Przygotowanie masy serowej
- Boki tortownicy można zabezpieczyć folią rantową lub papierem do pieczenia.
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Powinna pozostać płynna.
- Do miski włożyć ser i cukier waniliowy, zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Ostudzoną czekoladę powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 1-2 godziny, przed nałożeniem truskawek i galaretki.
Przygotowanie truskawek i galaretki.
- Galaretkę rozmieszać w 300 ml wrzątku i odłożyć do ostudzenia.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić. Ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką.
- Sernik schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin (najlepiej przez noc).
2 komentarze
Chciałam się tylko upewnić – do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia?
Nie, ciasto rośnie delikatnie dzięki ubitym białkom 🙂