Cofnij
lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

LEKKI SERNIK NA CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Z TRUSKWAKAMI I GALARETKĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszysty sernik z białą czekoladą na delikatnym cieście czekoladowym. Do tego truskawki i galaretka.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g cukru drobnego

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • 1 op. galaretki przezroczystej lub truskawkowej
  • 300 ml wrzątku
  • ok. 350 g truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim. Odłożyć na chwilę.
  • W metalowej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Odłożyć na chwilę.
  • Do masy z masłem i żółtkami, ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie masy serowej

  • Boki tortownicy można zabezpieczyć folią rantową lub papierem do pieczenia.
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Powinna pozostać płynna.
  • Do miski włożyć ser i cukier waniliowy, zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Ostudzoną czekoladę powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 1-2 godziny, przed nałożeniem truskawek i galaretki.

Przygotowanie truskawek i galaretki.

  • Galaretkę rozmieszać w 300 ml wrzątku i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić. Ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin (najlepiej przez noc).
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, galaretka, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, truskawki