2łyżeczkikawy instant(płaskie; lub 2 saszetki po 2 g)
Składniki na bitą śmietanę
80mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
10gcukru pudru
Dodatkowo
wiórki czekoladowe do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotować pucharki na deser. Herbatniki posiekać i wymieszać z Amaretto, następnie wysypać równo do pucharków.
Śmietankę (100 ml) wlać do garnuszka, wsypać kawę i wymieszać, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamana na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
Czekoladę przelać do większej miski. W osobnej ubić śmietankę (150ml) na gęstą i puszystą masę. Delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekolady. Mus nałożyć po równo do pucharków i schować je do lodówki.
Przygotować bitą śmietanę. W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem i wyłożyć ją po równo na mus czekoladowo-kawowy. Schłodzić desery min. 1 godzinę.
Posypać wiórkami przed podaniem.
Słowo kluczowe deser, deser czekoladowy, mus czekoladowo-kawowy, mus czekoladowy