Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Ciasto jest kruche, maślane, a wcześniej upieczone orzechy chrupkie i aromatycznie. Do tego lubiany krem czekoladowo-orzechowy.  Pyszności.
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi - wskazówki

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść

Po upieczeniu i wyjęciu spodu krem orzechowo-czekoladowy wykładać po łyżce w kilku miejscach spodu. Gdy się ociepli bardzo delikatnie go rozsmarować. Ciasto robi się kruche i można je połamać.

Można też wyłożyć delikatnie ocieplony krem na nieupieczony spód i piec całość 30-35 minut w 180 stopniach C, jednak placek może nie być aż tak kruchy.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.

Wódka – można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody. Jednak warto skorzystać, alkohol wyparuje, a ciasto będzie naprawdę kruche.

Przepis na blaszkę o wymiarach 25×21 cm.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 3

Kruchy placek z Nutellą i orzechami laskowymi - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Zachowa świeżość nawet do 4 dni.

Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce, zawinięte w folię przez 3-4 dni, lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 2
Smacznego!
kruchy placek z nutellą i orzechami laskowymi 4

KRUCHY PLACEK Z NUTELLĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Mega kruchy i pyszny placek z Nutellą i orzechami laskowymi. Jest naprawdę prosty do przygotowania i bardzo smaczny.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżki wódki (zimnej)
  • szczypta soli
  • 350 g nutelli
  • 150 g orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. (jeżeli wyrabiamy ręcznie). Na sam dół malaksera dać najpierw masło, potem mąkę z cukrem, żółtko i sól. Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Zmiksować, aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • W międzyczasie podpiec i obrać ze skórek orzechy. Wystudzone trochę posiekać, tak żeby zostały większe kawałki.
  • Blaszkę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Przyłożyć dno blaszki i dociąć nożykiem prostokąt na wymiar blaszki. Przełożyć ciasto do formy, docisnąć ewentualne nierówności palcami. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażarki na 10 minut.
  • Pozostałe ciasto (powinna zostać ⅓ ciasta) uformować w kulę i włożyć do zamrażarki.
  • Schłodzony spód ciasta włożyć do piekarnika, piec 10-12 minut. Wyjąć i wyłożyć na niego Nutellę (po łyżce w różnych miejscach), poczekać kilka sekund aż krem się ociepli i łatwiej będzie go rozsmarować.
  • Rozsmarować krem, posypać orzechami. Pozostałe ciasto wyciągnąć z zamrażarki i równomiernie, bezpośrednio na przygotowany placek zetrzeć na tarce.
  • Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
  • Piec 20-25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i kroić po wystudzeniu.

Zobacz także:

szybkie pączuszki cynamonowe z nutellą 1aa

SZYBKIE PĄCZUSZKI CYNAMONOWE Z NUTELLĄ

Niebywale proste do przygotowania pączuszki. Bardzo smaczna alternatywa jeśli nie macie czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Pączuszki będą wspaniałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy.

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie, jakby wskazywała na to ilość czekolady.

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1

KRUCHY PLACEK ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Tradycyjny kruchy placek ze śliwkami i kruszonką, z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo