Brownie kakaowe

Ciasto jest niezwykle proste do przygotowania, ale warto pamiętać:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier Muscovado, nadaje on lepkości i podkreśla czekoladowy smak. Warto go użyć, ale można też zrobić kombinację: 90 gram cukru białego i 100 gram brązowego.
Czekolada – Można wykorzystać ulubioną czekoladę np. mleczną, gorzką lub deserową. Ja użyłam deserowej-mlecznej.
Należy pamiętać, żeby nie mieszać zbyt długo ciasta. Na każdym etapie mieszamy tylko do połączenia składników.
Nie piec ciasta zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy 25-27 minut.
Przepis na blaszkę 18×18 cm.
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Można trzymać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu.
Obiecuję, że będzie słodko. Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.