Brownie kakaowe
Trochę inne brownie niż te, które pojawiały się do tej pory. To ciasto nie ma w środku roztopionej czekolady. Jest za to sporo kakao i kawałki czekolady deserowej. Brownie kakaowe ma konsystencję mniej gliniastą i mazistą, bardziej za to lepką. A to przez spory dodatek cukru muscovado, który jest aromatyczny, wyrazisty i melasowy. W cieście wyczuwalna jest też nutka kawy. Kakaowe brownie graniczy między klasycznym brownie, a mocno czekoladowym ciastem. Posypane kakao kostki ciasta są słodkie, jednak mają w sobie coś wytrawnego.
![brownie kakaowe](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/07/brownie-kakaowe-4-1160x1740.jpg)
Brownie kakaowe - wskazówki
Ciasto jest niezwykle proste do przygotowania, ale warto pamiętać:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier Muscovado, nadaje on lepkości i podkreśla czekoladowy smak. Warto go użyć, ale można też zrobić kombinację: 90 gram cukru białego i 100 gram brązowego.
Czekolada – Można wykorzystać ulubioną czekoladę np. mleczną, gorzką lub deserową. Ja użyłam deserowej-mlecznej.
Należy pamiętać, żeby nie mieszać zbyt długo ciasta. Na każdym etapie mieszamy tylko do połączenia składników.
Nie piec ciasta zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy 25-27 minut.
Przepis na blaszkę 18×18 cm.
![brownie kakaowe](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/07/brownie-kakaowe-5-1160x1740.jpg)
Brownie kakaowe - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Można trzymać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
![brownie kakaowe](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/07/brownie-kakaowe-3-1160x1741.jpg)
Smacznego!
![brownie kakaowe](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/07/brownie-kakaowe-3-320x320.jpg)
BROWNIE KAKAOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła
- 80 g mąki
- 50 g kakao
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru brązowego
- 90 g cukru Muscovado
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (mocnej, 5 gram)
- 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub deserowa)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia, wsypać oba cukry i kawę. Wymieszać dokładnie, aż cukier lekko się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.
- Mąkę z kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
- Masę maślaną wlać do miski, wbić jajka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Nie dłużej.
- Wsypać mąkę z kakao i wymieszać całość. Nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą. Wmieszać delikatnie czekoladę i wylać równomiernie do formy.
- Piec 25-27 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Zobacz także:
![brownie z masłem orzechowym 1](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/03/brownie-z-maslem-orzechowym-1.jpg)
Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
![brownie chrupiący orzech](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/04/brownie-chrupiacy-orzech.jpg)
Brownie Chrupiący Orzech
Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu.
![slutty brownies](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2021/06/slutty-brownie3.jpg)
Slutty Brownies
Obiecuję, że będzie słodko. Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje.