Kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

Kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

Absolutnie przepyszne i zachwycające kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą. Inspirowane karmelowymi szarlotkami z kremem, które w ubiegłym roku podbiły Wasze serca i podniebienia. Z czego złożone są te małe cuda? Mamy kruche, maślane ciasto i soczyste, cynamonowe śliwki, które zapiekamy razem. Gdy ostygną ozdabiamy je mocno czekoladowy, gęstym kremem, na którym kładziemy małą, chrupką bezę. Mam nadzieję, że bardzo Wam posmakują i często będziecie je przygotowywać.
kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

Kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą - wskazówki

Pracę nad babeczkami najlepiej podzielić na 2 dni i pierwszego przygotować bezy i rozpuścić czekoladę w śmietance. Następnego dnia upiec babeczki i gdy wystygną ubić krem i ozdobić bezą.

 

Ciasto.

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne, prosto z lodówki (masło, jajko i wódka).

Ciasto jest proste do przygotowania, nie schładzamy go dodatkowo w lodówce np. przed wylepieniem spodów.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę.

Nie rozwałkowujemy ciasta, po prostu zaraz po wyrobieniu dzielimy je po równo (odmierzając na wadze)  na 12 kulek. Przepis jest na 12 babeczek, czyli na standardową formę na muffinki. Ja przygotowywałam z połowy porcji, stąd zdjęcia.

Kuleczki ciasta spłaszczamy na placek w dłoniach i wylepiamy nim foremkę, wcześniej wysmarowaną masłem. Trzeba je dobrze schłodzić przez godzinę w lodówce lub 15-20 minut w zamrażarce.

Wódka – Można zastąpić mocnym alkoholem np. whisky. Jeżeli nie chcecie używać alkoholu użyjcie w to miejsce lodowatej wody.

 

Nadzienie i krem.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka czekolada 60-80%.

Rozpuszczona w śmietance czekolada będzie gęsta po schłodzeniu. Krem ubijamy krótko, ok. 1 minuty.

Śliwki – Potrzeba ok. 700 g owoców. Jeśli są bardziej kwaśne, można dodać do nich 2 łyżki cukru.

 

Bezy.

Białka jaj – Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtka bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość żółtka spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Drobny, biały cukier.

Dodajemy cukier łyżeczka po łyżeczce, koleją dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze wmieszana.

Dobrze ubitą, gęstą i lśniącą pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Na papierze do pieczenia trzeba odrysować ołówkiem kółka o średnicy mniejszej od średnicy otworów foremki na muffiki. Wyciskać bezy trzymając się okręgów.

Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni C. Ja suszyłam bezy 3 godziny, następnie wystudziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Przepis na 12-14 babeczek.

kruche babeczki ze śliwkami i kremem pieczenie

Kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 2-3 dni. Trzeba pamiętać, że beza zmięknie.

kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

Smacznego!

Przepis na kruche babeczki ze śliwkami:

kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI, KREMEM CZEKOLADOWYM I BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Absolutnie przepyszne i zachwycające kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą.
Przepis na 12-14 babeczek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g masła (zimnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 żółtka (zimne)
  • 2 łyżki wódki (zimnej)

Składniki na nadzienie

  • 700 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na krem

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Składniki na bezę

  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce (jeżeli wyrabiamy ręcznie, siekamy ciasto nożem, lub szybko zagniatamy rękami). Zmiksować krótko i dolać wódkę.
  • Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, szybko zagnieść i uformować kulę. Podzielić ją na 12 równych części i uformować z nich kuleczki.
  • Formę na muffinki wysmarować masłem. Kulki ciasta spłaszczać w dłoniach i wylepić nimi gniazda foremki.
  • Przygotowaną formę z ciastem schować do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować owoce.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski. Wsypać mąkę i cynamon, wymieszać.
  • Śliwkami napełnić (z górką) schłodzone ciasto.
  • Piec 35-40 minut, owoce będą bulgotać, a boki ciasta się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu ostrożnie, pomagając sobie nożem wyjąć babeczki z formy.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W misce zmiksować krótko mascarpone i cukier puder, dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Miksować krótko, aż powstanie gęsty krem. Przełożyć go do rękawa z ozdobną tylką i udekorować babeczki.

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim ołówkiem okręgi, o średnicy mniejszej nić otwory w formie na muffinki.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na narysowanych okręgach wycisnąć bezy.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
  • Bezy układać na kremie czekoladowym.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
ciasteczka z bezą i czekoladą
ciasteczka z bezą i czekoladą
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
0 FacebookPinterestEmail

3 komentarze

Ola 1 września 2022 - 12:45

5 gwiazdek
Ledwo wczoraj zdążyłam upiec babeczki z kremem malinowym, a tu już nowy przepis. Kusi! Zapisuję na liście „do wypróbowania”. Pozdrawiam 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 2 września 2022 - 18:21

Super, mam nadzieję, że szybko zmienią status na liście na wypróbowane 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Nicka 5 listopada 2022 - 21:14

Pychotka! Bez bezy na górze też szybciutko zniknęły ;D

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo