Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą 1a

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą - wskazówki

Ciasto – Masło, żółtka i jogurt do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.

Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek. Można też użyć gotowych powideł śliwkowych, ale trzeba je wcześniej podgrzać i zagęścić jeśli są zbyt rzadkie.

Cukier – W przypadku tego kruchego ciasta można samodzielnie zmielić cukier brązowy, nada ładny kolor i lekko karmelowy smak.

Jeżeli całe ciasto nie zostanie wykorzystane, można wyciąć z niego ciasteczka i piec 10-12 minut.

Przepis na ok. 20 babeczek.

kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą b

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą - przechowywanie

Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 3 dni.

Surowe ciasto może poleżeć w lodówce przez 24 godziny, przed wałkowaniem dobrze je wyciągnąć na ok. 15-20 minut. Można także wyłożyć formę na babeczki i także pozostawić w lodówce. Później wyciągnąć, napełnić nadzieniem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Surowe ciasto nadaje się do mrożenia, w zamrażarce może pozostać przez 3 miesiące.

kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą a
Smacznego!
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 60 ml jogurtu naturalnego

Składniki na nadzienie

  • 900 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sok z połówki pomarańczy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g orzechów włoskich

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie śliwek

  • Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
  • Dać owoce na patelnię, wsypać cukier i cynamon. Dusić śliwki, aż będą miękkie i rozpadające się, a sok będzie zredukowany.
  • Zblendować śliwki na mus i dusić jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać sok pomarańczowy rozmieszany ze skrobią. Wymieszać i dusić 3-4 minuty na wolnym ogniu. Ostudzić.
  • Do musu śliwkowego dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać.

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę, masło pokrojone w kostkę, kakao i cukier umieścić w malakserze lub w misce. Szybko posiekać nożem/zmiksować na kruszonkę, dodać przyprawę, jogurt i żółtka. Zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  • Stolnicę obficie podsypać mąką i rozwałkować większą część ciasta (pozostałą zostawić w lodówce) na grubość 3-4 mm. Wykrawać koła o średnicy większej niż otwór na babeczkę.
  • Wykrojonymi kołami wyłożyć foremkę na muffinki, dociskając delikatnie ciasto do dna i brzegów.
  • Babeczki napełnić śliwkami aż po brzegi.
  • Rozwałkować pozostałe ciasto, wykroić koła o górnej średnicy babeczki, a w kołach gwiazdki lub inne kształty. Przykryć nimi babeczki, można skleić brzegi.
  • Piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremce na 5 minut. Po tym czasie przenieść babeczki na kratkę do studzenia.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

tarta ze śliwkami i kremem piernikowym 1

TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM

Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci. Najwięcej pracy zajmuje pokrycie ich kremem, ale po chwili nabiera się wprawy i idzie całkiem szybko.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko!

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo