Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą
Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą - wskazówki
Ciasto – Masło, żółtka i jogurt do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.
– Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść je i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba najpierw posiekać nożem składniki w misce, następnie szybko zagnieść.
Mus śliwkowy – Do musu można użyć świeżych lub mrożonych śliwek. Można też użyć gotowych powideł śliwkowych, ale trzeba je wcześniej podgrzać i zagęścić jeśli są zbyt rzadkie.
Cukier – W przypadku tego kruchego ciasta można samodzielnie zmielić cukier brązowy, nada ładny kolor i lekko karmelowy smak.
Jeżeli całe ciasto nie zostanie wykorzystane, można wyciąć z niego ciasteczka i piec 10-12 minut.
Przepis na ok. 20 babeczek.
Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą - przechowywanie
Babeczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej, do 3 dni.
Surowe ciasto może poleżeć w lodówce przez 24 godziny, przed wałkowaniem dobrze je wyciągnąć na ok. 15-20 minut. Można także wyłożyć formę na babeczki i także pozostawić w lodówce. Później wyciągnąć, napełnić nadzieniem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Surowe ciasto nadaje się do mrożenia, w zamrażarce może pozostać przez 3 miesiące.
Smacznego!
KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego)
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 60 ml jogurtu naturalnego
Składniki na nadzienie
- 900 g śliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sok z połówki pomarańczy
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g orzechów włoskich
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie śliwek
- Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
- Dać owoce na patelnię, wsypać cukier i cynamon. Dusić śliwki, aż będą miękkie i rozpadające się, a sok będzie zredukowany.
- Zblendować śliwki na mus i dusić jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać sok pomarańczowy rozmieszany ze skrobią. Wymieszać i dusić 3-4 minuty na wolnym ogniu. Ostudzić.
- Do musu śliwkowego dodać posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać.
Przygotowanie ciasta
- Mąkę, masło pokrojone w kostkę, kakao i cukier umieścić w malakserze lub w misce. Szybko posiekać nożem/zmiksować na kruszonkę, dodać przyprawę, jogurt i żółtka. Zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Stolnicę obficie podsypać mąką i rozwałkować większą część ciasta (pozostałą zostawić w lodówce) na grubość 3-4 mm. Wykrawać koła o średnicy większej niż otwór na babeczkę.
- Wykrojonymi kołami wyłożyć foremkę na muffinki, dociskając delikatnie ciasto do dna i brzegów.
- Babeczki napełnić śliwkami aż po brzegi.
- Rozwałkować pozostałe ciasto, wykroić koła o górnej średnicy babeczki, a w kołach gwiazdki lub inne kształty. Przykryć nimi babeczki, można skleić brzegi.
- Piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremce na 5 minut. Po tym czasie przenieść babeczki na kratkę do studzenia.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
TARTA ZE ŚLIWKAMI I KREMEM PIERNIKOWYM
Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem śmietanki, to ciasto które wykorzystałam też do ciasteczek z kremem. Do tego śliwkowy mus ze skórką pomarańczową i cynamonem, a na wierzchu krem piernikowy z białą i gorzką czekoladą. Wspaniałe połączenie.
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci. Najwięcej pracy zajmuje pokrycie ich kremem, ale po chwili nabiera się wprawy i idzie całkiem szybko.
CZEKOLADOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko!