Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Dobre śniadanie to podstawa, ale jeśli są to kokosowe placuszki z czekoladą… Udany dzień gwarantowany. W dodatku są bez glutenu. Potrzeba do nich mąki ryżowej, ziemniaczanej i wiórków kokosowych. Zrobienie dobrych placuszków z mąki kokosowej to wyzwanie, zazwyczaj są suche i mogą rozlatywać się nawet już w trakcie pieczenia. To właśnie powód dla którego najlepiej samodzielnie zmielić wiórki kokosowe. Zobaczcie kilka wskazówek na dole i przygotujcie swoje bezglutenowe, kokosowe placki.
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Wiórki kokosowe – Zawsze polecam mielić wiórki samodzielnie, są bardziej wilgotne i aromatyczne. Mąka kokosowa jest bardziej sucha, w zależności od marki i sposobu jej przygotowania może inaczej chłonąć wodę. To sprawia, że placki mogą wyjść suche.

Wiórki najłatwiej mielić razem z mąką ryżową. Jeśli mielicie w elektrycznym młynku lub malakserze, to warto wsypać wiórki i dużą łyżkę mąki. Wiórki ładniej się zmielą, drobniej. Jest też mniejsze ryzyko, że zrobi się kokosowa pasta zamiast mąki.

Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej.

Mleko – Użyłam mleka ryżowego o smaku kokosowym. Można użyć migdałowego lub innego roślinnego. Także zwykłego jeśli macie ochotę. Jedynie mleczko kokosowe nie będzie odpowiednie, może być zbyt gęste i tłuste.

Czekolada – Najlepsza będzie gorzka albo czekoladowe groszki. Mleczna czekolada inaczej się topi, dużo szybciej, i jest bardziej płynna. Gorzka od 60% w górę będzie ok. Polecam też specjalne groszki czekoladowe, one mają wyższą temperaturę topnienia i ładnie zachowują swój kształt.

Ciasto odstawcie na ok. 20 minut. Warto zostawić ciasto, wtedy mąka kokosowa napęcznieje i całość nabierze odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie można dodać czekoladę i wymieszać.

Placki smażyłam na patelni posmarowanej olejem kokosowym, każdy smażyłam pojedynczo, tak jak naleśniki. Przed kolejnym plackiem smarowałam patelnię olejem przy pomocy specjalnego pędzelka.

Usmażone placki układajcie placki jeden na drugim, będą miękkie i dłużej ciepłe.

Przepis na ok. 14 sporych placków.

kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Smacznego!

kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

KOKOSOWE PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo
Bezglutenowe placuszki kokosowe z kawałkami czekolady, idealne na śniadanie.
Przepis na ok. 14 sporych placków.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (roślinne np. ryżowe lub zwykłe)
  • 140 g mąki ryżowej
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone wiórki, proszek do pieczenia i sodę.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Wlać mleko, olej kokosowy, sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  • Mieszankę suchych składników dodać do mokrych i wymieszać dokładnie. Odłożyć do zgęstnienia na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie wsypać czekoladę lub groszki czekoladowe i wymieszać.
  • Placuszki smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego. Po ok. 1,5 minuty na stronę, aż będą złoto rumiane. Usmażone układać jeden na drugim.

Zobacz także:

bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowy budyń ryżowy
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo