Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Nie mam wątpliwości, że to ciasto powtórzę w cieplejsze dni i koniecznym dodatkiem będzie gałka lodów kokosowych lub ananasowych. Kokosowe ciasto z białą czekoladą i ananasem jest bardzo aromatyczne, proste do przygotowania i mam nadzieję, że polubicie się z nim bardzo. To ciasto odwrócone, jak np. odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami. Oznacza to, że po upieczeniu odwracamy je spodem do góry. Na spodzie układamy ananasy, więc apetycznie wyglądają po odwróceniu. Oprócz dominującego smaku kokosa jest też nuta cytryny. Bardzo fajnie łączy się z resztą składników i orzeźwia ciasto, które jest lekkie, puszyste i pachnie latem.
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość, zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę i ciasto również może być bardziej suche, kruszyć się. Aby łatwiej i drobniej zmielić wiórki (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki pszennej (odmierzonej do ciasta).

Skórka z cytryny – Najlepiej  wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Pieczenie – Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia (wycięłam pasujący krążek papieru), a boki posmarowałam masłem i obsypałam wiórkami kokosowymi.

Ciasto kokosowe pieczemy krótko, do suchego patyczka. Powinno wystarczyć mu 30 minut w piekarniku, może 2-3 minuty więcej jeśli wbity patyczek będzie wilgotny. Zbyt długie pieczenia może sprawić, że ciasto będzie suche.

Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą - przechowywanie

Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku). Będzie dobre do 2 dni.

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Smacznego!

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

KOKOSOWE CIASTO Z ANANASEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i plastrami ananasa.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych wiórków kokosowych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny

Dodatkowo

  • masło i wiórki kokosowe do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi.
  • Do miseczki wrzucić połamaną na kostki białą czekoladę. Masło roztopić w garnuszku i zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę (minutę) i zalać nim czekoladę, wymieszać delikatnie i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać mielone wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać i odłożyć.
  • Na dnie przygotowanej formy ułożyć plastry ananasa. Jeden krążek na środku, pozostałe przekroić na pół i ułożyć wokół.
  • W misce ubić przez minutę (mikser;końcówki do ubijania) jajka z cukrem, aż się spienią. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę z masłem.
  • Do masy dodać skórkę cytrynową, mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wiórki i delikatnie je wmieszać.
  • Ciasto wylać równomiernie na ananasa i wyrównać. Piec ok. 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika upieczone ciasto. Zostawić je w formie na 3-4 minuty. Po tym czasie przyłożyć do formy talerz i odwrócić ciasto dnem (ananasami) do góry. Można kroić jeszcze lekko ciepłe.

Zobacz także:

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
odwrócone ciasto z białą czekoladą i morelami
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo