Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • 17 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Total
4K
Shares
30
0
4K

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Orzeźwiające i aromatyczne mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą. Po prostu fantastyczne, kremowe i rozpływające się w ustach. Ze skórką cytrynową, cytrynową polewą i kremem ze śmietanki i mascarpone. Nie wiem kiedy zniknęło całe 12 sztuk. Po prostu wychodziły z lodówki jeden za drugim. Nic co napiszę nie odda tego smaku, więc najlepiej jeśli sami spróbujecie przepis i najecie się serniczkami.
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Polewa cytrynowa – Jeśli polewa się zwarzy, trzeba dodatkowo podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać.

Śmietankę celowo podaję w gramach, ponieważ dobrze schłodzona potrafi zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w mililitrach.

Przepis na 12 serniczków.

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Smacznego!

mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

MINI SERNICZKI CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Orzeźwiające i aromatyczne mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą.
Przepis na 12 serniczków.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 80 g śmietanki 36% (w temp pokojowej)

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady białej
  • 30 g śmietanki 36%
  • skórka otarta z połowy cytryny

Składniki na krem

  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyłożyć je na talerz/tacę i schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Do czekolady dodać skórkę cytrynową, wymieszać, dolać gorącą śmietankę i szybko wymieszać do powstania jednolitej polewy.
  • Równo polać serniczki polewą (po małej łyżeczce na każdy) i delikatnie rozsmarować. Schłodzić serniczki 10-15 minut, do zgęstnienia polewy.

Przygotowanie kremu

  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
  • Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) można dać kawałek cytryny.

Zobacz także:

mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
4K
Shares
Udostępnij 30
Przypnij 4K
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cytryny
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • 12 maja 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
pralinki migdałowe z amaretto
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • 19 maja 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Ola pisze:
    18 listopada 2022 o 13:29

    Wyglądają pysznie, planuję wykorzystać przepis tylko pytanie: co zrobić że śmietaną w masie twarogowej?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      18 listopada 2022 o 20:17

      Zblendowac razem z twarogiem, cukrem waniliowym i jajkami. Udanych wypieków! 🙂

      Odpowiedz
  2. Patrycja pisze:
    20 marca 2023 o 23:08

    Ja również podepnę się do pytania o śmietanę w masie serowej
    Rozumiem, że wlać ją płynną do twarogu, nie ubijać jej osobno i potem dodać?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      21 marca 2023 o 10:16

      Dokładnie, wlać płynną do twarogu i tak jak jest w przepisie: “W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i jajka.” Po prostu przy pomocy miksera lub blendera połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności