Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.
Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Polewa cytrynowa – Jeśli polewa się zwarzy, trzeba dodatkowo podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać.
Śmietankę celowo podaję w gramach, ponieważ dobrze schłodzona potrafi zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w mililitrach.
Przepis na 12 serniczków.
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Wyglądają pysznie, planuję wykorzystać przepis tylko pytanie: co zrobić że śmietaną w masie twarogowej?
Zblendowac razem z twarogiem, cukrem waniliowym i jajkami. Udanych wypieków! 🙂
Ja również podepnę się do pytania o śmietanę w masie serowej
Rozumiem, że wlać ją płynną do twarogu, nie ubijać jej osobno i potem dodać?
Dokładnie, wlać płynną do twarogu i tak jak jest w przepisie: “W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i jajka.” Po prostu przy pomocy miksera lub blendera połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Pozdrawiam 🙂