Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Orzeźwiające i aromatyczne mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą. Po prostu fantastyczne, kremowe i rozpływające się w ustach. Ze skórką cytrynową, cytrynową polewą i kremem ze śmietanki i mascarpone. Nie wiem kiedy zniknęło całe 12 sztuk. Po prostu wychodziły z lodówki jeden za drugim. Nic co napiszę nie odda tego smaku, więc najlepiej jeśli sami spróbujecie przepis i najecie się serniczkami.
Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.
Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Polewa cytrynowa – Jeśli polewa się zwarzy, trzeba dodatkowo podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać.
Śmietankę celowo podaję w gramach, ponieważ dobrze schłodzona potrafi zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w mililitrach.
Przepis na 12 serniczków.
Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
MINI SERNICZKI CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód serniczków
- 100 g herbatników
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady białej
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 80 g śmietanki 36% (w temp pokojowej)
Składniki na polewę
- 50 g czekolady białej
- 30 g śmietanki 36%
- skórka otarta z połowy cytryny
Składniki na krem
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 10 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
- Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
- Połamaną białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier waniliowy i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
- Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyłożyć je na talerz/tacę i schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Do czekolady dodać skórkę cytrynową, wymieszać, dolać gorącą śmietankę i szybko wymieszać do powstania jednolitej polewy.
- Równo polać serniczki polewą (po małej łyżeczce na każdy) i delikatnie rozsmarować. Schłodzić serniczki 10-15 minut, do zgęstnienia polewy.
Przygotowanie kremu
- W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
- Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) można dać kawałek cytryny.