Jak zrobić groszki czekoladowe? (chocolate chips)

Jak zrobić groszki czekoladowe? (chocolate chips)

Przepis na chocolate chips, czyli groszki czekoladowe, inaczej nazywane też kropelkami czekoladowymi. W zasadzie do przygotowania takich groszków potrzebna jest tylko wybrana czekolada, worek cukierniczy i taca wyłożona papierem do pieczenia. Takie czekoladowe kropelki można dostać w sklepach stacjonarnie lub przez internet. Jeśli jednak chcecie, można zrobić je samodzielnie. Na ich przygotowanie wystarczy 1-1,5 godziny. Choć to też zależy od ilości i wielkości kropelek, jakie chcecie przygotować. Te mniejsze robi się trochę wolniej. Takie groszki można wykorzystać do pieczenia ciasteczek, dekoracji ciast, serników i innych deserów. W dalszej części wpisu znajdziecie niezbędne informacje.
jak zrobić groszki czekoladowe

Jak przygotować kropelki czekoladowe?

Wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przelać ją do worka cukierniczego. Worek zakręcamy tak, aby nie pozostało w nim powietrze, tylko sama czekolada. Najlepiej zapiąć go klipsem, aby czekolada nie wypływała podczas wyciskania czekoladowych dropsów. Nadmiar pozostałej folii dla wygody można też odciąć.

Jeśli nie wiesz jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, koniecznie zajrzyj do wpisu: Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

Przygotowujemy tacę lub blaszkę i wykładamy ją papierem.

– Koniec worka (wąski czubek) odcinamy. Niedużo, tylko tyle, żeby poleciała cienka strużka czekolady. Na początek polecam jak najmniej, lepiej później odciąć dodatkowy kawałek jeśli stwierdzicie, że chcecie jednak większe kropelki.

Teraz wyciskamy gęsto w rzędach kropelki czekolady.  Po wyciśnięciu całej czekolady można dodatkowo delikatnie powciskać w każdą kropelkę np. wykałaczkę, aby uformować charakterystyczny czubek. Nie jest to wcale konieczne, ale może akurat taki kształt będziecie chcieli uzyskać.

Tacę z kropelkami trzeba schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie, gdy czekoladowe groszki stwardnieją ściągamy je delikatnie przy pomocy szpatułki i chowamy do pojemnika spożywczego.

groszki czekoladowe przechowywanie

Jakiej czekolady użyć do przygotowania czekoladowych groszków?

To zależy od tego, jakich groszków potrzebujecie do przygotowania wybranego przepisu. Można je zrobić z prawie każdej czekolady.

Czekolada gorzka – W zależności od zawartości kakao (60-90%) raczej powinna być gęsta nawet zaraz po  rozpuszczeniu. Dzięki temu jeszcze lekko ciepła nie powinna się zbytnio rozpływać na papierze i nie trzeba czekać, aż ostygnie zanim przelejemy ją do worka cukierniczego. Ale to też zależy od producenta czekolady i od jej płynności.

Czekolada mleczna – Szybciej rozpuści się w kąpieli wodnej. Lepiej poczekać, aż trochę ostygnie i zgęstnieje zanim będzie wyciskana na papier.

Czekolada biała – Bardzo ostrożnie topimy ją w kąpieli wodnej i też można chwilę poczekać (4-5 minut) zanim zabierzemy się do wyciskania.

W przepisie znajdziecie 100 gram czekolady, ale można zrobić kropelki czekoladowe z dowolnej ilości, która jest Wam potrzebna.

 

Jak przechowywać czekoladowe groszki?

Polecam przechowywać je szczelnie zamknięte w pojemniku spożywczym. Można w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu w ciemnym miejscu. Na jednym ze zdjęć znajdziecie różnicę w wyglądzie groszków przechowywanych w lodówce i poza lodówką. Te w lodówce zachowały kolor, na pozostałych pojawił się biały nalot. Podczas pieczenia zniknie, ale jeśli zależy Wam na ozdobie deseru, lepiej przechowywać je w lodówce. 1-2 tygodnie spokojnie w niej wytrzymają.

kropelki czekoladowe chocolate chips

Przepis na czekoladowe kropelki (chocolate chips):

kropelki czekoladowe chocolate chips

JAK ZROBIĆ KROPELKI CZEKOLADOWE (CHOCOLATE CHIPS)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo prosty i krótki przepis na przygotowanie domowych kropelek, dropsów czekoladowych.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
  • Blaszkę lub sporą tacę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę przelać do worka cukierniczego. Skręcić worek, aby czekolada nie mogła się wylać i zapiąć na klips. Nadmiar folii można odciąć.
  • Obciąć mały kawałek worka na czubku, tak aby zaczęła lecieć z niego czekolada niewielką strużką. Wyciskać na przygotowany papier małe kropelki czekolady.
  • Całość schłodzić w lodówce przez 30 minut, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie zeskrobać kropelki i przełożyć do szczelnego pudełka spożywczego.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada biała, czekolada gorzka, czekolada mleczna

Zobacz także:

Domowa posypka czekoladowa
Domowa posypka czekoladowa
jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej
jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej
jak upiec sernik w kąpieli wodnej
jak upiec sernik w kąpieli wodnej
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo