1,2K
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie. Podałam je z karmelizowanymi plasterkami banana i bitą śmietaną. Posypane były też odrobiną mlecznej czekolady. Pycha. Możecie zjeść je z dowolnymi owocami, masłem orzechowym lub przepyszną domową nutellą. Na blogu znajdziecie też czekośliwkę, ale gofry będą z nią dobre!
Gofry czekoladowe - wskazówki
Cukier brązowy – można go zastąpić cukrem białym.
Mleko – można zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym.
Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. U mnie pieczenie 1 partii gofrów trwa 8-9 minut. Zawsze smaruję ją tłuszczem, przeważnie masłem klarowanym lub olejem.
Zaraz po upieczeniu gofry układać na kratce aby odparowały z każdej strony. Nie układać na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.
Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.
Przechowywanie gofrów
Gofry najlepsze są zaraz po upieczeniu, gdy kilka chwil poleżą na ratce. Są wtedy najbardziej chrupiące. Gdy ostygną najlepiej podgrzać je w piekarniku na kratce, ok. 3-4 minuty w 190 stopniach C. Będą znów chrupiące.
Można je przechowywać w lodówce, w pojemniku i odgrzać następnego dnia.
Smacznego!
GOFRY CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plGofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie. Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 2 jajka
- 50 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 375 ml mleka (1,5 szklanki)
- 70 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- masło klarowane lub olej do posmarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE
- W małym garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odstawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski (później będą ubijane).
- Żółtka dać do osobnej miski, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać chwilę trzepaczką, aż masa lekko się utrze (niecałą minutę). Wlać mleko i wystudzone masło, wymieszać.
- Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. W tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać z ciastem.
- Ciasto nakładać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. Ja piekłam 8-9 minut.
- Upieczone gofry wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Po chwili staną się chrupiące i idealne do zjedzenia.