Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie. Podałam je z karmelizowanymi plasterkami banana i bitą śmietaną. Posypane były też odrobiną mlecznej czekolady. Pycha. Możecie zjeść je z dowolnymi owocami, masłem orzechowym lub przepyszną domową nutellą. Na blogu znajdziecie też czekośliwkę, ale gofry będą z nią dobre!
gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe - wskazówki

Cukier brązowy – można go zastąpić cukrem białym.

Mleko – można zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym.

Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. U mnie pieczenie 1 partii gofrów trwa 8-9 minut. Zawsze smaruję ją tłuszczem, przeważnie masłem klarowanym lub olejem.

Zaraz po upieczeniu gofry układać na kratce aby odparowały z każdej strony. Nie układać na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.

Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.

Przechowywanie gofrów

Gofry najlepsze są zaraz po upieczeniu, gdy kilka chwil poleżą na ratce. Są wtedy najbardziej chrupiące. Gdy ostygną najlepiej podgrzać je w piekarniku na kratce, ok. 3-4 minuty w 190 stopniach C. Będą znów chrupiące.

Można je przechowywać w lodówce, w pojemniku i odgrzać następnego dnia.

gofry czekoladowe

Smacznego!

gofry czekoladowe

GOFRY CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie.
Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 2 jajka
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 375 ml mleka (1,5 szklanki)
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do posmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W małym garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski (później będą ubijane).
  • Żółtka dać do osobnej miski, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać chwilę trzepaczką, aż masa lekko się utrze (niecałą minutę). Wlać mleko i wystudzone masło, wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. W tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać z ciastem.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. Ja piekłam 8-9 minut.
  • Upieczone gofry wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Po chwili staną się chrupiące i idealne do zjedzenia.

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
gofry na maślance z kawałkami czekolady
gofry na maślance z kawałkami czekolady
czekośliwka
czekośliwka

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo