Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
Pomiędzy intensywnie czekoladowymi słodkościami jest czas, kiedy przychodzi ochota na coś trochę innego. Drożdżówki chodziły za mną od dawna, w ogóle ciasto drożdżowe to moja miłość. Taka wielka bułka z kruszoną i serem to marzenie, ale jakbym nie dodała czekolady zwariowałabym chyba. I dzięki temu powstały te wspaniałe drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą. Miękkie, puchate, pachnące i z kruszonką na wierzchu. Zrobiłam 6 sporych sztuk i polecam bułki właśnie tych rozmiarów, ale jeśli macie ochotę na mniejsze to jak najbardziej można zrobić mniejsze. Piękny zapach w całym domu gwarantowany.
Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą - wskazówki
Ciasto.
Najlepiej wyrobić ciasto mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masa serowa.
Biała czekolada – Rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona do temperatury pokojowej.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Żółtko – W temperaturze pokojowej.
Kruszonka.
Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.
Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą - przechowywanie
Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
DROŻDZÓWKI Z SEREM, MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 60 g masła (miękkiego)
- 7 g suszonych drożdży
- 180 ml mleka (letniego)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 30 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 1 żółtko (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- ok. 100 g malin (3-4 maliny ba bułkę)
Składniki na kruszonkę
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła (zimnego)
- 25 g cukru pudru
Dodatkowo
- jajko i łyżka mleka rozbełtana do posmarowania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
- Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
- Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przygotowanie kruszonki
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
Przygotowanie masy serowej
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
- W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.
Przygotowanie bułeczek
- Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
- W każde wgłębienie dać masę serową i powciskać maliny.
- Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
- Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.
6 komentarzy
Super przepis. Chciałam zapytać, czy mogę zamiast malin dać mrożone wiśnie.
Dziękuję! Można, ale nie dużo, żeby nie puściły zbyt wiele wody 🙂
Ile g drozdzy świeżych zamiast suszonych?
25 gram 🙂
Czy można roztopić masło i wlać przestudzonego?
Można 🙂