Domowe ciasteczka jeżyki
Obficie polane czekoladą ciasteczka jeżyki w domowej wersji. Chyba nie muszę mówić, że domowa wersja tych ciasteczek jest dużo smaczniejsza. W tym przepisie jeżyki składają się z kruchego maślanego ciasteczka, krówkowej polewy, do której pięknie przykleja się mieszanka orzechów laskowych, rodzynek i ryżu ekspandowanego. Całe polane czekoladą. Ciasteczka są przepyszne, nie można się od nich oderwać.
Domowe ciasteczka jeżyki - wskazówki
Masło i żółtko do ciasteczek powinno być zimne, prosto z lodówki.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 20 min.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.
Krówki – Użyłam kruchych krówek, już bez płynnego środka.
Krówki rozpuszczamy razem z masłem w garnuszku na małym ogniu. Na początku można mieć wrażenie, że nie chcą się rozpuścić, ale po kilku minutach powinien wyjść gęsty, gładki sos.
Jeśli masa krówkowa jest zbyt gęsta i zbita (to zależy od rodzaju krówek) aby ładnie oblać nią upieczone ciasteczka, to trzeba wlać do niej 2 łyżki wrzątku i wymieszać energicznie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Czekolada – Najlepiej połączyć czekoladę mleczną i gorzką 60-80%. Można też użyć samej gorzkiej jeśli lubicie, jednak sama mleczna będzie zbyt słodka. Ja użyłam deserowej-mlecznej, dostępnej w niektórych sklepach.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.
Domowe ciasteczka jeżyki - przechowywanie
Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.
Smacznego!
DOMOWE CIASTECZKA JEŻYKI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 70 g masła (zimnego)
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko (zimne)
- 20 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 100 g krówek
- 40 g masła
- 40 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórek)
- 30 g rodzynek
- 20 g ryżu ekspandowanego
Dodatkowo
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Pieczenie ciastek
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zmiksować wszystko do powstania kruszonki. Wsypać ją do miski, chwilę zagnieść i uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Stolnicę/ blat oprószyć mąką, także wałek. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wycinać z niego kółka o średnicy 6 cm. Pozostałe ciasto szybko zagnieść i znów rozwałkować.
- Krążki ciasta układać na blaszce w odstępach, każdy nakłuć widelcem.
- Piec ciasteczka 6-8 minut, aż trochę urosną i zarumienią im się brzegi.
- Wyjąć ciastka z piekarnika, zostawić na kilka minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie nadzienia
- Rodzynki i orzechy posiekać, wsypać do miski. Dodać ryż i wymieszać.
- Krówki pokroić, włożyć z masłem do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, pilnując i mieszając dopóki powstanie gładka, spójna masa.
Przygotowanie ciasteczek
- Przygotować tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zanurzać wierzch ciastka w gorącej masie krówkowej (można też nałożyć ją łyżeczką i rozsmarować), następnie od razu docisnąć ciastko masą krówkową do przygotowanej mieszanki orzechów, ryżu i rodzynek. Odłożyć i postąpić tak kolejno z każdym ciastkiem.
- Tacę z ciastkami włożyć do lodówki na 30-40 minut.
- Po tym czasie roztopić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej. Każde ciastko zanurzyć najpierw spodem, nadmiar czekolady ściągnąć nożykiem, aby została tylko cienka warstwa. Następnie zanurzyć wierzch. Odkładać ciastka z powrotem na tacę.
- Oblane czekoladą ciastka włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.