Deserki sernikowo-czekoladowe z wiśniami
Jeżeli macie ochotę na sernik czekoladowy, ale w ekspresowym jak na sernik wydaniu, to ten deser jest dla Was idealny. Deserki sernikowo-czekoladowe z wiśniami robi się szybko, wystarczy ok. 30 minut przygotowań i drugie tyle chłodzenia w lodówce. W pucharkach znalazły się maślane herbatniki nasączone mocną kawą, czekoladowy twarożek i frużelina z wiśni. Nie mogło zabraknąć kawałków gorzkiej czekolady. Deserki są naprawdę pyszne. Ja z podanych składników przygotowałam dwa duże desery, ale spokojnie wystarczy ich na 3-4 mniejsze porcje.
Deserki sernikowo-czekoladowe z wiśniami - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania deserków:
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Biały ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Dodanie roztopionej czekolady do zimnych składników sprawi, że twarożek się zwarzy.
Kakao – Do twarożku dodajemy tylko małą łyżeczkę kakao, dla koloru i smaku.
Wiśnie – Mrożone wiśnie.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Jak najbardziej można zamienić je na kakaowe. Do przygotowania deserków potrzeba 10 herbatników. Użyłam cięższych, ważyły 100 gram, ale standardowe ważą ok. 60 g.
Kawa – Mocne espresso, można je zamienić np. na likier kawowy lub Amaretto, a w wersji bez kawy i alkoholu można wymieszać je z mocną herbatą.
Czekolada – Do twarożku potrzebna jest tylko mleczna czekolada, a do środka deseru i ozdoby gorzka, najlepiej min. 60% kakao.
Przepis na 3-4 deserki (lub 2 duże w pucharku jak na zdjęciu).
Deserki sernikowo-czekoladowe z wiśniami - przechowywnie
Sernikowo-czekoladowy deser z wiśniami jest gotowy po 30-60 minutach w lodówce. Może w niej pozostać do 2-3 dni, zabezpieczony folią spożywczą. Przed podaniem można zostawić go na 15-20 minut aby lekko się ocieplił i masa serowa była delikatniejsza.
Smacznego!
Przepis na pyszne deserki sernikowo-czekoladowe z wiśniami:
DESERKI SERNIKOWO-CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 60 g herbatników (10 sztuk)
- 30 ml mocnego espresso
Składniki na czekoladowy twarożek
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 100 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kakao (10 g)
Składniki na wiśnie
- 150 g wiśni mrożone
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
- 30 g czekolady gorzkiej
- kakao do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Herbatniki pokruszyć i wymieszać z espresso. ⅔ herbatników wyłożyć na dno pucharków i odłożyć.
- Przygotowanie wiśni. Wiśnie podgrzać w garnuszku z cukrem i gdy tylko puszczą sok, odlać 30 ml soku i wymieszać ze skrobią. Owoce dusić dalej, aż zmiękną, a płyn zredukuje się o ⅓. Do gotujących się wiśni wlać mieszankę soku i skrobi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Odłożyć do ostudzenia.
- Przygotowanie twarożku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać (łyżką lub widelcem) twaróg z mascarpone. Powoli (można partiami) dodawać czekoladę, energicznie mieszając. Na końcu wmieszać kakao.
- Gorzką czekoladę z grubsza posiekać i odłożyć.
- Do pucharków z herbatnikami wyłożyć połowę twarożku. Wyłożyć na niego wiśnie, resztę herbatników i połowę posiekanej czekolady.
- Wyłożyć na wierzch resztę twarożku i wyrównać. Wierzch posypać pozostałą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.