200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
100gmascarpone(w temp. pokojowej)
50gczekolady mlecznej
2łyżeczkikakao(10 g)
Składniki na wiśnie
150gwiśni mrożone
1łyżkacukru(15 g)
1łyżeczkaskrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
30gczekolady gorzkiej
kakao do posypania(opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z espresso. ⅔ herbatników wyłożyć na dno pucharków i odłożyć.
Przygotowanie wiśni. Wiśnie podgrzać w garnuszku z cukrem i gdy tylko puszczą sok, odlać 30 ml soku i wymieszać ze skrobią. Owoce dusić dalej, aż zmiękną, a płyn zredukuje się o ⅓. Do gotujących się wiśni wlać mieszankę soku i skrobi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Odłożyć do ostudzenia.
Przygotowanie twarożku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać (łyżką lub widelcem) twaróg z mascarpone. Powoli (można partiami) dodawać czekoladę, energicznie mieszając. Na końcu wmieszać kakao.
Gorzką czekoladę z grubsza posiekać i odłożyć.
Do pucharków z herbatnikami wyłożyć połowę twarożku. Wyłożyć na niego wiśnie, resztę herbatników i połowę posiekanej czekolady.
Wyłożyć na wierzch resztę twarożku i wyrównać. Wierzch posypać pozostałą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.