Cofnij
deserki sernikowo-czekoladowe z wiśniami

DESERKI SERNIKOWO-CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne deserki. Czekoladowy twarożek z herbatnikami i wiśniami podany w pucharkach.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 60 g herbatników (10 sztuk)
  • 30 ml mocnego espresso

Składniki na czekoladowy twarożek

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao (10 g)

Składniki na wiśnie

  • 150 g wiśni mrożone
  • 1 łyżka cukru (15 g)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • kakao do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Herbatniki pokruszyć i wymieszać z espresso. ⅔ herbatników wyłożyć na dno pucharków i odłożyć.
  • Przygotowanie wiśni. Wiśnie podgrzać w garnuszku z cukrem i gdy tylko puszczą sok, odlać 30 ml soku i wymieszać ze skrobią. Owoce dusić dalej, aż zmiękną, a płyn zredukuje się o ⅓. Do gotujących się wiśni wlać mieszankę soku i skrobi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Odłożyć do ostudzenia.
  • Przygotowanie twarożku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać (łyżką lub widelcem) twaróg z mascarpone. Powoli (można partiami) dodawać czekoladę, energicznie mieszając. Na końcu wmieszać kakao.
  • Gorzką czekoladę z grubsza posiekać i odłożyć.
  • Do pucharków z herbatnikami wyłożyć połowę twarożku. Wyłożyć na niego wiśnie, resztę herbatników i połowę posiekanej czekolady.
  • Wyłożyć na wierzch resztę twarożku i wyrównać. Wierzch posypać pozostałą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Słowo kluczowe czekolada mleczna, deser, deser czekoladowy, herbatniki, kakao, twaróg, wiśnie