Czekoladowe muffinki z czereśniami

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Muffiny pieczemy w zależności od wielkości. Standardowe o wymiarach papilotki 50×32 mm (wymiar spodu i wysokość) ok. 25 minut. Większe ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są gotowe.
Przepis na 12 muffinek.
Muffinki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (pamiętając, że będą twardsze). Do 2 dni.
Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.
Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.
Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.