Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI

Czekoladowe muffinki z czereśniami

  • 15 czerwca 2021
czekoladowe muffinki z czereśniami
czekoladowe muffinki z czereśniami
Total
4
Shares
0
0
4

Czekoladowe muffinki z czereśniami

Ostatnie Sernikobrownie narobiło mi ochoty na jeszcze więcej czereśni. Póki trwa sezon na te owoce korzystajcie ile wlezie. Są pyszne, słodkie i soczyste. Wręcz idealne do tych muffinek. Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste. Szybkie do przygotowania i ciężko wyczekać, aż wystygną całkowicie. No bo kto się oprze takiej pysznej, czekoladowej i jeszcze ciepłej muffince?
czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć ją z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Muffiny pieczemy w zależności od wielkości. Standardowe o wymiarach papilotki 50×32 mm (wymiar spodu i wysokość) ok. 25 minut. Większe ok. 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są gotowe.

Przepis na 12 muffinek.

czekoladowe muffinki z czereśniami

Czekoladowe muffinki z czereśniami - przechowywanie

Muffinki  najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale następnego dnia będą smaczne. Można przechowywać je w pojemniku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (pamiętając, że będą twardsze). Do 2 dni.

 

czekoladowe muffinki z czereśniami

Smacznego!

czekoladowe muffinki z czereśniami

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe muffinki z czereśniami są miękkie i puszyste.
Przepis na 12 muffinek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 80 g masła
  • 80 ml oleju
  • 270 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do ciasta

  • 300 g czereśni + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady na wierzch do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czereśnie umyć, osuszyć. Usunąć ogonki i przekroić na połówki. Usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Można zostawić kilka połówek, aby później dać je na wierzch muffinek. Odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.
  • Czereśnie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Połówek zostawionych na wierzch nie trzeba mieszać z mąką.
  • Do ciasta wmieszać czekoladę, następnie dodać czereśnie i delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu lekko wcisnąć pozostawione połówki owoców i posypać czekoladą.
  • Piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Zobacz także:

muffinki czekoladowe 1

MUFFINKI CZEKOLADOWE

Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami gorzkiej i mlecznej czekolady. Delikatne i puszyste, z dodatkiem maślanki. Proste do przygotowania. Pyszne i rozpływające się w ustach. Po prostu trzeba spróbować.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

sernikobrownie z czereśniami

SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
4
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 4
Tweet 0
Podobne składniki
  • czereśnie
  • kakao
  • maślanka
Poprzedni artykuł
czekoladowy tort michałek
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Czekoladowy tort Michałek

  • 10 czerwca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)

  • 17 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
Zobacz przepis

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
Zobacz przepis

Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

muffinki czekoladowo-dyniowe
Zobacz przepis

Muffinki czekoladowo-dyniowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności