Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

Lekki czekoladowy „sernik” z kaszy jaglanej na mocno czekoladowym cieście. Całość jest wegańska i nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciasto jest mocno czekoladowe, a masa serowa delikatna, kremowa i pyszna. Do tego na wierzchu polewa czekoladowa, która twardnieje w lodówce i tworzy czekoladową skorupkę. Pycha. Jeśli zależy Wam na miękkiej polewie, wystarczy rozpuścić czekoladę w tłustym mleczku kokosowym. Napiszę to we wskazówkach, więc dalej wszystkiego się dowiecie. Do dekoracji (i smaku też) na wierzchu znalazły się owoce. Są jeżymy i maliny, pasować będzie też porzeczka czarna i czerwona. Zachęcam Was do wypróbowania. Ten sernik jaglany jest naprawdę przepyszny i choć nie jest prawdziwym sernikiem, smakuje świetnie, lekko i dla odmiany warto sobie zafundować go na deser.
czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

Czekoladowy sernik jaglany - wskazówki do przygotowania

Ciasto czekoladowe wegańskie na spód.

Jogurt – Użyłam jogurtu kokosowego (naturalnego, bez żadnych dodatków i cukru), ale może to być dowolny jogurt roślinny np. sojowy. Powinien być w temp. pokojowej.

Kawa – Można użyć kawy instant (tak jak w przepisie), ale możecie użyć 40 ml świeżo parzonej, mocnej kawy i zalać nią siemię lniane zamiast wody.

Mleko – Użyłam napoju ryżowego, ale może być też migdałowe lub inne mleko roślinne.

Olej – Zwykły olej rzepakowy, można go zastąpić olejem kokosowym.

Ciasto rośnie z górką, po ostudzeniu opada prawie na płasko.

Nie trzeba całkiem studzić ciasta przed wyłożeniem na nie masy jaglanej. Może by gorące.

 

Czekoladowa masa jaglana.

Kasza jaglana – Nie zastąpimy jej inną kaszą. Koniecznie trzeba ją dokładnie po opłukaniu przelać wrzątkiem. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka. Gotujemy ją ok 20-25 minut. Powinna być miękka i lekko rozpadająca się.

Mleko roślinne – Może być migdałowe, ryżowe lub sojowe, takie jak do ciasta. Nietłuste, nie zastępujemy go mleczkiem kokosowym.

Mleczko kokosowe – Tłuste mleczko kokosowe o zawartości tłuszczu ok 17-18%. Nie trzeba oddzielać śmietanki.

Czekolada gorzka – Czekolada o zawartości kakao 70-80%.

 

Polewa czekoladowa.

Czekolada rozpuszczona z olejem kokosowym, który można zastąpić zwykłym.

Taka polewa twardnieje w lodówce i jest krucha. Warto kroić ciasto ocieplonym nożem. Jeśli chcecie miękką polewę wystarczy rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady z 50 ml mleczka kokosowego (tłustego ok. 17%). Mleczko podgrzewamy w małym garnuszku i dodajemy do niego posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i gdy lekko ostygnie i zgęstnieje polewamy nią sernik jaglany.

Jeśli czekolada z mleczkiem z jakiegoś powodu się zwarzy, trzeba ją szybko rozmieszać z 2 łyżkami wrzątku.

Przepis na tortownicę 18 cm.

czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

Czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym - przechowywanie

Jaglany sernik przechowujemy w lodówce, zabezpieczony folią lub w pojemniku na ciasta/spożywczym. Będzie dobry do 3 dni.

czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

Smacznego!

Przepis na wegański, czekoladowy sernik jaglany na czekoladowym spodzie:

czekoladowy sernik jaglany na cieście czekoladowym

CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY NA CIEŚCIE CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, wegański sernik z kaszy jaglanej na wilgotnym cieście czekoladowym.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 70 g jogurtu kokosowego (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 15 g siemienia lnianego mielonego + 40 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego, ryżowego; w temp. pokojowej)
  • 80 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

Składniki na jaglaną masę czekoladową

  • 150 g kaszy jaglanej
  • szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe, ryżowe)
  • 180 ml mleczka kokosowego (tłustego; ok. 17% tłuszczu)
  • 10 daktyli (ok. 75g)
  • 100 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego

Dodatkowo

  • jeżyny i maliny do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół) , tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miseczki/filiżanki wsypać siemię lniane i zalać je gorącą wodą (40 ml), wymieszać i odłożyć na ok. 10 minut.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
  • Do miski dać siemię lniane, jogurt, mleko, olej i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie i przesiać suche składniki. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Ciasto wyrównać i piec 25 minut (do suchego patyczka).
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie.

Przygotowanie masy jaglanej

  • Kaszę jaglaną opłukać, przelać wrzątkiem i umieścić w garnuszku. Wlać mleko roślinne (bez mleczka kokosowego) i dodać pokrojone na pół daktyle.
  • Gotować kaszę ok. 20 minut aż będzie miękka, a płyn wchłonięty.
  • Do kaszy wlać mleczko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty. Wyłączyć gaz, dodać do kaszy połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Kaszę zmiksować blenderem na gładki krem. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto (może być ciepłe), wierzch wyrównać. Gdy całość ostygnie, schłodzić sernik w lodówce przez min. 4 godziny, najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia. Gdy ostygnie i zgęstnieje, polać czekoladą ciasto i ozdobić owocami.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, daktyle, deser, deser czekoladowy, kakao, wegańskie, wegańskie ciasto

Zobacz także:

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegańskie ciasto czekoladowe
wegańskie ciasto czekoladowe
wegański mus czekoladowy z oreo
wegański mus czekoladowy z oreo
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo