Czekoladowe muffinki z białą czekoladą

Prosty przepis na Czekoladowe muffinki z białą czekoladą. Niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. Muffinki są miękkie i wilgotne dzięki bananom, a biała czekolada na wierzchu przypieka się, twardnieje i lekko karmelizuje. Można po upieczeniu i polaniu muffinek czekoladą posypać je podprażonymi płatkami migdałów, będą bardzo dobre.

Składniki (na 9 sztuk):

– 2 dojrzałe banany (małe)

– 100 g mielonych migdałów

– 100 g mąki pszennej

– 1 jajko

– 50 g cukru brązowego

– 50 g masła

– 2 czubate łyżki kakao

– 0,5 łyżeczki sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 100 g białej czekolady

– 50 g gorzkiej czekolady

+ 2 paski gorzkiej czekolady do roztopienia i polania

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.  Przygotować formę na muffiny (wyłożyć papilotkami).

W misce zagnieść banany, dodać cukier, jajko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, migdały, proszek, sodę i kakao, wymieszać dokładnie. Pod koniec mieszania wlać ostudzone masło i połączyć dobrze składniki.

Pokroić w kosteczki 50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady, wmieszać do ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek, wypełnić je do ¾ wysokości. Pozostałe 50 g białej czekolady pokroić w kosteczki i powciskać delikatnie w wierzch muffinek.

Piec muffinki ok. 20-25 minut, lub do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu polać muffinki roztopioną czekoladą.

Smacznego!

czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1
czekoladowe muffinki z białą czekoladą 1

Zobacz także:

najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1

Muffiny dyniowe z czekoladą

Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.

Mufiinki z borówkami i białą czekoladą

Puszyste i mięciutkie muffinki, z chrupiącą kruszonką, soczystymi borówkami i białą czekoladą. Z dodatkiem skórki cytrynowej, która nadaje cudownego aromatu i orzeźwienia.

Muffinki bananowe z nutellą

Bezglutenowe muffinki bananowe z nutellą, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie ich jest proste, a robienie zygzaków z nutelli to czysta przyjemność. Delikatnie wyczuwalne są także wiórki kokosowe, więc połączenie wszystkiego w jednej muffince jest niezwykle smaczne.

Obserwuj Chocololo na:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo