Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

  • 26 sierpnia 2021
ciasto kokosowe z polewą czekoladową
ciasto kokosowe z polewą czekoladową
Total
39
Shares
1
0
38

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Aromatyczne, wilgotne ciasto kokosowe z białą czekoladą. Polane czekoladą roztopioną z dodatkiem tłustego mleczka kokosowego i posypane plasterkami kokosa. Samo ciasto jest miękkie i delikatne, bardzo kokosowe. Co tu więcej o nim pisać, trzeba spróbować bo jest przepyszne.
ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią. Ciasto można zostawić w temperaturze pokojowej lub schować do lodówki (przed krojeniem wyjąć 20 minut wcześniej żeby się ociepliło, będzie delikatniejsze). Spożyć  do 2-3 dni.

ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Smacznego!

ciasto kokosowe z polewą czekoladową

CIASTO KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne, wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem białej czekolady. Polane czekoladą roztopioną z tłustym mleczkiem kokosowym i posypane plasterkami kokosa.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto kokosowe

  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka (małe; w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 110 g wiórków kokosowych mielonych
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 25 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)

Składniki na polewę

  • 60 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • wiórki lub plasterki kokosa

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to 5-6 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki. Mleczko podgrzać prawie do wrzenia i zalać nim czekoladę. Wymieszać delikatnie, czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Zostawić go do lekkiego ostudzenia.
  • Polać czekoladą ciasto, gdy czekolada lekko stężeje (można dać ciasto na 20 minut do lodówki) posypać plasterkami kokosa.

Zobacz także:

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy, pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą. Całość pokryta kremem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone. Myślę, że ten torcik przypadnie Wam do gustu. Jest lekki, w sam raz na lato. Smak kokosa i brzoskwiń jest idealnie zrównoważony. No i ta słodycz białej czekolady… Koniecznie trzeba go spróbować.

muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Muffinki z truskawkami i białą czekoladą

Aromatyczne i mięciutkie muffinki z truskawkami i białą czekoladą. Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany jest wilgotne i sprężyste. W środku soczyste truskawki i kawałki białej czekolady, które pasują do siebie idealnie. Na wierzchu chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi. Pyszne połączenie.

tarta bounty bez pieczenia

Tarta Bounty (bez pieczenia)

Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
39
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 38
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • kokos
  • mleczko kokosowe
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
brownie tiramisu
  • BROWNIE
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Brownie tiramisu

  • 19 sierpnia 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

  • 1 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.