Czekoladowe kokosanki gniazdka
Piękne czekoladowe kokosanki gniazdka na Wielkanoc. Smakują świetnie i prezentują się bardzo ciekawie. Takie kokosanki gniazdka robi się szybko i są bardzo proste do przygotowania. Kokosową masę formujemy w urocze gniazdka i pieczemy. Zaraz po ostudzeniu są chrupkie na zewnątrz, a w środku mięciutkie i wilgotne. Dołki kokosanek wypełniamy czekoladą. Możecie użyć czekolady mlecznej, gorzkiej lub pół na pół. Kokosanki są słodkie, więc najbardziej polecam samą gorzką lub obie w równych proporcjach. Do czekolady przyklejamy kolorowe lub czekoladowe jajeczka i gotowe. Takie gniazdka same w sobie są pyszne. Można je też wykorzystać do dekoracji ciast i wielkanocnego stołu.

Czekoladowe kokosanki gniazdka - wskazówki
Kokosanki w formie gniazdek to idealne wielkanocne ciasteczka. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. To także dobry przepis, w którym możecie wykorzystać zamrożone białka jaj lub pozostałe mleko skondensowane.
Należy pamiętać żeby miska, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Mieszadła także.
Mleko skondensowane – Zagęszczone i słodzone mleko w puszce.
Czekolada – Można wykorzystać gorzką lub mleczną (dowolnie), chociaż kokosanki są całkiem słodkie i czekolada gorzka będzie super.
Jajeczka – Wykorzystajcie dowolne jadalne jajeczka. Mogą być kolorowe lub całe czekoladowe. Nadadzą się też większe, owalne cukierki lub draże.
Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią, ale nada się też ekstrakt waniliowy.
Przygotowaną masę kokosową układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można to zrobić łyżką i delikatnie uformować gniazdka palcami. Sama użyłam niewielkiej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.
Przepis na ok. 18-20 kokosanek.


Czekoladowe kokosanki gniazdka - przechowywanie
Najlepiej przechowywać kokosanki w temperaturze pokojowej, w pojemniku. Będą dobre przez ok. 3 dni. Trzeba pamiętać, że czekoladowe gniazdka po całym dniu zmiękną, ale nadal będą pyszne.
Kokosanki gniazdka można mrozić. Nie dłużej niż 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażarki pozostawić na 15 minut na talerzyku, żeby się ociepliły. Najlepiej mrozić jeszcze chrupkie.

Smacznego!
Przepis na wielkanocne czekoladowe kokosanki gniazdka:

CZEKOLADOWE KOKOSANKI GNIAZDKA
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone)
- 2 białka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1½ łyżki kakao (ok. 12 g)
- szczypta soli
- 100 g czekolady (mleczna lub gorzka)
- kolorowe jajeczka
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać wiórki, cukier waniliowy i kakao, wymieszać składniki i dolać mleko skondensowane. Ponownie wymieszać.
- W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
- Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek wielkości dużego orzecha włoskiego (użyłam gałkownicy o pojemności 20 ml).
- W środku każdej kokosanki zrobić dołek a całość lekko uformować na kształt gniazdka.
- Kokosanki piec ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 3-4 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Dołki w kokosankach wypełnić czekoladą (można łyżeczką lub przy pomocy worka cukierniczego) i ułożyć kolorowe jajeczka.