Czekoladowe kokosanki gniazdka

Czekoladowe kokosanki gniazdka

Piękne czekoladowe kokosanki gniazdka na Wielkanoc. Smakują świetnie i prezentują się bardzo ciekawie. Takie kokosanki gniazdka robi się szybko i są bardzo proste do przygotowania. Kokosową masę formujemy w urocze gniazdka i pieczemy. Zaraz po ostudzeniu są chrupkie na zewnątrz, a w środku mięciutkie i wilgotne. Dołki kokosanek wypełniamy czekoladą. Możecie użyć czekolady mlecznej, gorzkiej lub pół na pół. Kokosanki są słodkie, więc najbardziej polecam samą gorzką lub obie w równych proporcjach. Do czekolady przyklejamy kolorowe lub czekoladowe jajeczka i gotowe. Takie gniazdka same w sobie są pyszne. Można je też wykorzystać do dekoracji ciast i wielkanocnego stołu.
czekoladowe kokosanki gniazdka

Czekoladowe kokosanki gniazdka - wskazówki

Kokosanki w formie gniazdek to idealne wielkanocne ciasteczka. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. To także dobry przepis, w którym możecie wykorzystać zamrożone białka jaj lub pozostałe mleko skondensowane.

Należy pamiętać żeby miska, w której ubijamy białka była czysta i sucha. Mieszadła także.

Mleko skondensowane – Zagęszczone i słodzone mleko w puszce.

Czekolada – Można wykorzystać gorzką lub mleczną (dowolnie), chociaż kokosanki są całkiem słodkie i czekolada gorzka będzie super.

Jajeczka – Wykorzystajcie dowolne jadalne jajeczka. Mogą być kolorowe lub całe czekoladowe. Nadadzą się też większe, owalne cukierki lub draże.

Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią, ale nada się też ekstrakt waniliowy.

Przygotowaną masę kokosową układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można to zrobić łyżką i delikatnie uformować gniazdka palcami. Sama użyłam niewielkiej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.

Przepis na ok. 18-20 kokosanek.

przepis na kokosanki gniazdka z czekoladą
czekoladowe gniazdka wielkanocne

Czekoladowe kokosanki gniazdka - przechowywanie

Najlepiej przechowywać kokosanki w temperaturze pokojowej, w pojemniku. Będą dobre przez ok. 3 dni. Trzeba pamiętać, że czekoladowe gniazdka po całym dniu zmiękną, ale nadal będą pyszne.

Kokosanki gniazdka można mrozić. Nie dłużej niż 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażarki pozostawić na 15 minut na talerzyku,  żeby się ociepliły. Najlepiej mrozić jeszcze chrupkie.

kokosanki gniazdka z czekoladą

Smacznego!

Przepis na wielkanocne czekoladowe kokosanki gniazdka:

czekoladowe gniazdka wielkanocne

CZEKOLADOWE KOKOSANKI GNIAZDKA

Joanna | Chocololo
Wielkanocne kokosanki z czekoladą w formie uroczych gniazdek z kolorowymi jajeczkami.
Przepis na 18 gniazdek-kokosanek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone)
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • łyżki kakao (ok. 12 g)
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady (mleczna lub gorzka)
  • kolorowe jajeczka

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać wiórki, cukier waniliowy i kakao, wymieszać składniki i dolać mleko skondensowane. Ponownie wymieszać.
  • W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
  • Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek wielkości dużego orzecha włoskiego (użyłam gałkownicy o pojemności 20 ml).
  • W środku każdej kokosanki zrobić dołek a całość lekko uformować na kształt gniazdka.
  • Kokosanki piec ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 3-4 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Dołki w kokosankach wypełnić czekoladą (można łyżeczką lub przy pomocy worka cukierniczego) i ułożyć kolorowe jajeczka.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kokos, kokosanki, wielkanoc, wiórki kokosowe

Zobacz także:

kokosanki w czekoladzie
kokosanki w czekoladzie
mini mazurki z kremem czekoladowym
mini mazurki z kremem czekoladowym
ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą
ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x