1łyżeczkacukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
1½łyżkikakao(ok. 12 g)
szczypta soli
100gczekolady(mleczna lub gorzka)
kolorowe jajeczka
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wsypać wiórki, cukier waniliowy i kakao, wymieszać składniki i dolać mleko skondensowane. Ponownie wymieszać.
W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek wielkości dużego orzecha włoskiego (użyłam gałkownicy o pojemności 20 ml).
W środku każdej kokosanki zrobić dołek a całość lekko uformować na kształt gniazdka.
Kokosanki piec ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 3-4 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Dołki w kokosankach wypełnić czekoladą (można łyżeczką lub przy pomocy worka cukierniczego) i ułożyć kolorowe jajeczka.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kokos, kokosanki, wielkanoc, wiórki kokosowe