Cofnij
czekoladowe gniazdka wielkanocne

CZEKOLADOWE KOKOSANKI GNIAZDKA

Joanna | Chocololo
Wielkanocne kokosanki z czekoladą w formie uroczych gniazdek z kolorowymi jajeczkami.
Przepis na 18 gniazdek-kokosanek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g mleka skondensowanego (zagęszczone słodzone)
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • łyżki kakao (ok. 12 g)
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady (mleczna lub gorzka)
  • kolorowe jajeczka

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blaszkę (płytką prostokątną, lub standardową na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać wiórki, cukier waniliowy i kakao, wymieszać składniki i dolać mleko skondensowane. Ponownie wymieszać.
  • W czystej i suchej misce umieścić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą, sztywną pianę.
  • Ubite białka wmieszać delikatnie w przygotowaną masę z wiórków kokosowych. Przy pomocy łyżki przenosić porcje kokosanek wielkości dużego orzecha włoskiego (użyłam gałkownicy o pojemności 20 ml).
  • W środku każdej kokosanki zrobić dołek a całość lekko uformować na kształt gniazdka.
  • Kokosanki piec ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i gdy po 3-4 minutach lekko stwardnieją przenieść na kratkę do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Dołki w kokosankach wypełnić czekoladą (można łyżeczką lub przy pomocy worka cukierniczego) i ułożyć kolorowe jajeczka.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kokos, kokosanki, wielkanoc, wiórki kokosowe