Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

  • 30 maja 2021
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
Total
4
Shares
3
0
1

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Delikatne, miękkie i puszyste ciasto cytrynowe z białą czekoladą i nutką kokosa. Do środka wrzuciłam odrobinę borówek, ale tylko trochę bo ciasto jest delikatne i nawet obsypane mąką owoce mogą opaść na dno. Ale to nic, na wierzchu mamy puszysty krem śmietankowy z mascarpone i dużo pysznych borówek. Uwielbiam takie ciasta- lekkie, aromatyczne, ze świeżymi owocami.
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Borówki do ciasta – Przed dodaniem do ciasta owoce umyć, osuszyć i obsypać mąką. Nie dodawać więcej niż 150 gram. 

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami - przechowywanie

Ciasto z kremem i owocami przechowywać w lodówce, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, najlepiej spożyć do 2 dni.

Samo ciasto (bez kremu) można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą, do 3 dni.

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Smacznego!

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

CYTRYNOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, KREMEM I BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z białą czekoladą, kremem i borówkami. Z kokosową nutą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 150 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g masła
  • 50 g oleju (ok. 60 ml)
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego (60 gram)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100-150 g borówek + łyżeczka mąki pszennej

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 2 łyżki cukru pudru

Na wierzch

  • 200 g borówek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Borówki do ciasta umyć, osuszyć i odłożyć. Cytrynę otrzeć ze skórki i odłożyć.
  • Do miski przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku umieścić masło, olej i mleczko kokosowe. Podgrzewać aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, zamieszać aż powstanie gładki sos i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w czystej i suchej misce metalowej lub szklanej (nie plastikowej, będą ubijane na pianę) i odłożyć.
  • Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (Mikser, końcówki do ubijania). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, w kilku turach wlewać wystudzone mleczko z czekoladą i tłuszczem, na koniec dodać skórkę z cytryny. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać (jeszcze raz) w trzech turach mąkę i delikatnie wmieszać ją szpatułką lub rózgą kuchenną. Wsypać wiórki i delikatnie wmieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać dużą łyżkę białek do ciasta, następnie wmieszać resztę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki.
  • Borówki wymieszać z łyżeczką mąki.
  • Ciasto wylać do formy, posypać równomiernie borówkami. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika, gdy ciasto delikatnie się wystudzi odpiąć obręcz tortownicy i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Schłodzone mascarpone i śmietankę dać do miski, wsypać cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie puszysty, gęsty krem.
  • Krem wyłożyć na ciasto, pospać borówkami. Można jeść od razu.

Zobacz także:

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.

babka kokosowa z białą czekoladą

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Idealna Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
4
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 1
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • borówki
  • budyń
  • cytryny
  • mascarpone
  • mleczko kokosowe
  • śmietana kremówka
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
ciasteczka mocno czekoladowe
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka mocno czekoladowe

  • 25 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe ciasto z cukinią
  • BABKI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • 2 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.