Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

  • 30 maja 2021
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
Total
8
Shares
3
0
5

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Delikatne, miękkie i puszyste ciasto cytrynowe z białą czekoladą i nutką kokosa. Do środka wrzuciłam odrobinę borówek, ale tylko trochę bo ciasto jest delikatne i nawet obsypane mąką owoce mogą opaść na dno. Ale to nic, na wierzchu mamy puszysty krem śmietankowy z mascarpone i dużo pysznych borówek. Uwielbiam takie ciasta- lekkie, aromatyczne, ze świeżymi owocami.
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Borówki do ciasta – Przed dodaniem do ciasta owoce umyć, osuszyć i obsypać mąką. Nie dodawać więcej niż 150 gram. 

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami - przechowywanie

Ciasto z kremem i owocami przechowywać w lodówce, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, najlepiej spożyć do 2 dni.

Samo ciasto (bez kremu) można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą, do 3 dni.

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Smacznego!

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

CYTRYNOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, KREMEM I BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z białą czekoladą, kremem i borówkami. Z kokosową nutą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 150 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g masła
  • 50 g oleju (ok. 60 ml)
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego (60 gram)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100-150 g borówek + łyżeczka mąki pszennej

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 2 łyżki cukru pudru

Na wierzch

  • 200 g borówek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Borówki do ciasta umyć, osuszyć i odłożyć. Cytrynę otrzeć ze skórki i odłożyć.
  • Do miski przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku umieścić masło, olej i mleczko kokosowe. Podgrzewać aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, zamieszać aż powstanie gładki sos i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w czystej i suchej misce metalowej lub szklanej (nie plastikowej, będą ubijane na pianę) i odłożyć.
  • Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (Mikser, końcówki do ubijania). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, w kilku turach wlewać wystudzone mleczko z czekoladą i tłuszczem, na koniec dodać skórkę z cytryny. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać (jeszcze raz) w trzech turach mąkę i delikatnie wmieszać ją szpatułką lub rózgą kuchenną. Wsypać wiórki i delikatnie wmieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać dużą łyżkę białek do ciasta, następnie wmieszać resztę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki.
  • Borówki wymieszać z łyżeczką mąki.
  • Ciasto wylać do formy, posypać równomiernie borówkami. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika, gdy ciasto delikatnie się wystudzi odpiąć obręcz tortownicy i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Schłodzone mascarpone i śmietankę dać do miski, wsypać cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie puszysty, gęsty krem.
  • Krem wyłożyć na ciasto, pospać borówkami. Można jeść od razu.

Zobacz także:

babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą 2

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.

babka kokosowa z białą czekoladą

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Idealna Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
8
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 5
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • borówki
  • budyń
  • cytryny
  • mascarpone
  • mleczko kokosowe
  • śmietana kremówka
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
ciasteczka mocno czekoladowe
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka mocno czekoladowe

  • 25 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe ciasto z cukinią
  • BABKI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • 2 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.