Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.
Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.
Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.
Borówki do ciasta – Przed dodaniem do ciasta owoce umyć, osuszyć i obsypać mąką. Nie dodawać więcej niż 150 gram.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto z kremem i owocami przechowywać w lodówce, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, najlepiej spożyć do 2 dni.
Samo ciasto (bez kremu) można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą, do 3 dni.
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.
Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.
Idealna Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.