Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Delikatne, miękkie i puszyste ciasto cytrynowe z białą czekoladą i nutką kokosa. Do środka wrzuciłam odrobinę borówek, ale tylko trochę bo ciasto jest delikatne i nawet obsypane mąką owoce mogą opaść na dno. Ale to nic, na wierzchu mamy puszysty krem śmietankowy z mascarpone i dużo pysznych borówek. Uwielbiam takie ciasta- lekkie, aromatyczne, ze świeżymi owocami.
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Budyń – Jeżeli macie budyń z cukrem to można go użyć. Wystarczy przesiać go do mąki, cukier zostanie na sitku.

Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.

Borówki do ciasta – Przed dodaniem do ciasta owoce umyć, osuszyć i obsypać mąką. Nie dodawać więcej niż 150 gram. 

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami - przechowywanie

Ciasto z kremem i owocami przechowywać w lodówce, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, najlepiej spożyć do 2 dni.

Samo ciasto (bez kremu) można przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą, do 3 dni.

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Smacznego!

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

CYTRYNOWE CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, KREMEM I BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Puszyste i aromatyczne ciasto cytrynowe z białą czekoladą, kremem i borówkami. Z kokosową nutą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (16 gram)
  • 150 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 50 g masła
  • 50 g oleju (ok. 60 ml)
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego (60 gram)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100-150 g borówek + łyżeczka mąki pszennej

Składniki na krem

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 2 łyżki cukru pudru

Na wierzch

  • 200 g borówek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Borówki do ciasta umyć, osuszyć i odłożyć. Cytrynę otrzeć ze skórki i odłożyć.
  • Do miski przesiać mąkę, budyń, proszek i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W garnuszku umieścić masło, olej i mleczko kokosowe. Podgrzewać aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, zamieszać aż powstanie gładki sos i odstawić do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w czystej i suchej misce metalowej lub szklanej (nie plastikowej, będą ubijane na pianę) i odłożyć.
  • Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (Mikser, końcówki do ubijania). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, w kilku turach wlewać wystudzone mleczko z czekoladą i tłuszczem, na koniec dodać skórkę z cytryny. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać (jeszcze raz) w trzech turach mąkę i delikatnie wmieszać ją szpatułką lub rózgą kuchenną. Wsypać wiórki i delikatnie wmieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać dużą łyżkę białek do ciasta, następnie wmieszać resztę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki.
  • Borówki wymieszać z łyżeczką mąki.
  • Ciasto wylać do formy, posypać równomiernie borówkami. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika, gdy ciasto delikatnie się wystudzi odpiąć obręcz tortownicy i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Schłodzone mascarpone i śmietankę dać do miski, wsypać cukier puder. Miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie puszysty, gęsty krem.
  • Krem wyłożyć na ciasto, pospać borówkami. Można jeść od razu.

Zobacz także:

BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. Na wierzchu spora ilość kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, a krem na wierzchu jest lekki i puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.

babka kokosowa z białą czekoladą

BABKA KOKOSOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Idealna Babka kokosowa z białą czekoladą. Polana dodatkową porcją czekolady, jednak ciemnej i z wysoką zawartością kakao. Pięknie przełamuje słodycz babki. Babka jest mocno kokosowa, wielbiciele kokosowych pyszności będą więc zadowoleni.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo