Czekoladowe ciasto toffi z bezami
Znalezione gdzieś w starych wycinkach gazet – ciasto toffi z bezami – i oto wariacja na jego temat. Ciasto jest bardziej czekoladowe niż w oryginalnym przepisie, a polewę, którą miały być krówki rozpuszczone z margaryną zastąpiłam kremem z krówek i śmietanki kremówki. Margaryna do kremu budyniowego zastąpiona masłem. Myślę, że te zmiany wyszły na duży plus. Mamy więc kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
Czekoladowe ciasto toffi z bezami - wskazówki
Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady.
Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Jajka z cukrem trzeba dobrze ubić, to podstawa udanego biszkoptu. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 10 minut na wysokich obrotach.
Mąkę z kakao i proszkiem trzeba wmieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką.
Krem budyniowy.
Żółtka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli nie robisz samodzielnie bezików, możesz pominąć żółtka i zrobić budyń bez nich. Pamiętaj, że niewykorzystane białka można zamrozić i wykorzystać innym razem.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej.
Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, taką jak masło.
Krem z kruchych krówek.
Krem toffi (z krówek) wymaga dobrego schłodzenia sosu z krówek i śmietanki. Najlepiej przygotować sos dzień wcześniej i razem z mascarpone pozostawić w lodówce.
Jak przygotować beziki do ciasta?
Bezy – 2 białka, szczypta soli, 100 gram drobnego cukru.
Miska powinna być sucha, białka dobrze oddzielone od żółtek.
Białka delikatnie ubić mikserem dodać szczyptę soli i ubijać dalej, aż powstanie sztywna piana. Następnie, ubijając dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę dodawać dopiero, gdy poprzednia się rozpuści. Powstanie gęsta, błyszcząca, lepka piana. Przenieść ją do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) i wyciskać beziki na wyłożoną papierem blachę. Piec w 140 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć na 90 stopni i suszyć bezy jeszcze 1-2 godziny. Bezy wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Wiórki czekoladowe można zrobić obieraczką do warzyw.
Przepis na prostokątną blachę o wymiarach 25×21 cm.
Czekoladowe ciasto toffi z bezami - przechowywanie
Ciasto przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelny pojemniku. Powinno być w lodówce, będzie dobre do 3 dni.
Po wyjęciu ciasta z lodówki warto zostawić je na 10-15 minut, aby się ociepliło. Będzie smaczniejsze
Smacznego!
Przepis na czekoladowe ciasto toffi z bezami:
CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na biszkopt
- 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 90 g cukru
- 55 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 80 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy
- 600 ml mleka (3,2 %)
- 2 op. budyniu śmietankowego (2x60 g)
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 200 g masła
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok.16 g)
Składniki na krem z krówek
- 250 g krówek (kruchych)
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g macarpone (dobrze schłodzonego)
Na wierzch
- 1 op. bezików (lub domowe, przepis we wskazówkach)
- 50 g wiórków czekoladowych
Dodatkowo
- ½ filiżanki mocnej kawy
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladą bardzo drobno posiekać i odłożyć.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Zajmie to ok.10 minut.
- Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem. Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
- Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto na blachę i wyrównać, piec 25-30 minut do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie masy budyniowej
- Żółtka wymieszać z cukrem (zwykłym, bez wanilii), wlać szklankę mleka (250 ml), wsypać budynie i dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
- Drugą szklankę mleka zagotować i bardzo powoli, ciągle mieszając wlewać masę budyniową (najlepiej wolno i partiami). Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia.
- W misce utrzeć masło z cukrem z wanilią na jasną, prawie białą masę. Następnie stopniowo, ciągle miksując, łyżka po łyżce dodawać budyń.
- Biszkopt nasączyć kawą.
- Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Przygotowanie kremu toffi
- Śmietankę podgrzać w garnuszku, dodać połamane krówki i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Krówki rozpuszczą się, powinien powstać gładki sos. Odstawić go do ostudzenia i schować do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na noc.
- Do miski wlać schłodzone mascarpone, dodać sos krówkowy i ubijać mikserem, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
- Krem przełożyć na masę budyniową, wyrównać, poukładać beziki, posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce ok. 6 godzin przed podaniem.