Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką
Ciasto Michałek, ponieważ krem nawiązuje smakiem do popularnych cukierków. Chociaż, jak dla mnie jest o wiele lepszy. W dodatku w połączeniu z cudownie czekoladowym i delikatnym ciastem smakuje rewelacyjnie. Czekoladowe ciasto Michałek należy do cięższych i słodkich ciast, dlatego z porzeczką jest mu bardzo po drodze. Słodki, gęsty krem i kwaśna, czarna porzeczka kontrastują smakiem i uzupełniają nawzajem. Niewielkie ciasto, trochę przypomina brownie, ale jest lżejsze i co może ucieszyć wszystkich unikających glutenu – nie zawiera grama mąki. Pychota.
Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką - wskazówki
Ciasto.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 20-23 minuty wystarczą. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta.
Krem.
Przygotowana śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez min 8 godzin.
Jeżeli mleko w proszku nie będzie się chciało dokładnie rozpuścić i powstaną grudki, można całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać czekoladę.
Schłodzona śmietanka z czekoladą i mlekiem w proszku będzie bardzo gęsta. Ubija się ją krótko, 1-2 minuty. Zrobi się lekko jaśniejsza i bardziej puszysta, jednak dalej będzie gęsta.
Mleko w proszku – Pełne, o zawartości tłuszczu 26%.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Orzechy – Niesolone orzechy ziemne. Posiekane należy podprażyć na gorącej patelni, aby się lekko zrumieniły. Trzeba uważać bo małe kawałki orzechów szybko się przypiekają, dlatego trzeba ciągle kontrolować i mieszać orzeszki na patelni.
Nie zostawiać gotowych orzeszków na gorącej patelni (mogą dodatkowo, niepotrzebnie się przypiec) tylko wysypać na talerz lub do miski.
Przepis na formę 20×20 cm.
Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką - przechowywanie
Ciasto Michałek należy przechowywać w lodówce, w pojemniku na lub zabezpieczone folią, aby nie przeszło innymi zapachami. Najlepiej spożyć je w ciągu 3–4 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO MICHAŁEK Z PORZECZKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 90 g masła
- 120 g czekoladowy gorzkiej
- 90 g cukru brązowego
- szczypta soli
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki 36%
- 40 g mleka w proszku
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g orzechów ziemnych (niesolonych)
Dodatkowo
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- kakao do posypania ciasta
- cukierki do ozdoby (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
- Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
- W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
- Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
- Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
- Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 20-22 minuty, wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę wlać do garnuszka, przesiać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Podgrzać ją na małym ogniu prawie do wrzenia.
- Dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia i gdy ostygnie schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin.
- Orzeszki drobno posiekać, podprażyć na złoty (delikatnie) kolor i przełożyć do miski. Zostawić do ostudzenia.
- Do miski przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować 1-2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
- Dodać orzeszki i wmieszać je szpatułką.
Przygotowanie ciasta
- Na cieście rozsmarować cienko dżem. Na dżem równomiernie wyłożyć gęsty krem i delikatnie rozsmarować.
- Ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, następnie posypać kakao i pokroić na kawałki. Można je udekorować pokrojonymi cukierkami.