Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, delikatnego, lekkiego, puszystego, ale jednocześnie dość sytego i mocno czekoladowego, to musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe jest dla Was idealne. Na delikatnym, czekoladowym cieście znajdziecie tu gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy z dodatkiem mascarpone. Mus czekoladowy przykryty jest musem truskawkowym, do którego dodajemy ubitą śmietankę, dzięki czemu jest puszysty niczym pianka. Zachęcam Was gorąco do przetestowania przepisu, ciasto pięknie się kroi, wygląda apetycznie i smakuje super smacznie.
Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe - wskazówki
Ilość śmietanki podaję w gramach, schłodzona potrafi bardzo zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w ml. W przepisie musi być dobrze schłodzona, więc powinno być to ułatwieniem.
Całe ciasto można złożyć w specjalnym rancie, który zapinamy dopasowując go do spodu. Dodatkowo, aby boki ciasta były równe i rant odpiął się bez trudów, warto wyłożyć go specjalną folią rantową.
Jeśli nie macie rantu, ciasto można zostawić w tortownicy, ale przed wyłożeniem musów można zabezpieczyć boki papierem do pieczenia lub folią rantową. Mus czekoladowy rozsmarować tak, aby nie zostawić ewentualnych „przecieków” dla musu truskawkowego, który jest o wiele rzadszy.
Ciasto.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka między 60-80 %.
Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.
Nasączamy je odrobiną kakao rozmieszanego w 20-30 ml gorącej wody.
Mus czekoladowy.
Czekolada – Gorzka między 60-80 %. Im większa zawartość kakao, tym mus będzie bardziej gęsty. Ja użyłam czekolady 64%.
Mascarpone powinno być temperaturze pokojowej. Łączymy je z wystudzoną czekoladą.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Ubitą z cukrem pudrem śmietankę łączymy z mascarpone i czekoladą bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki. Najpierw trzeba wmieszać jedną sporą łyżkę śmietany do czekoladowej masy (tą można bardziej energicznie). Gdy konsystencja trochę się rozluźni, wtedy w dwóch turach trzeba dodać pozostałą śmietanę. Ostrożnie mieszać, zbierając łopatką wszystko ze ścianek aby mus nie miał smug.
Mus truskawkowy.
Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe - przechowywanie
Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!
MUSOWE CIASTO CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła (w temp. pokojowej)
- 35 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 30 g cukru drobnego
- 30 g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
Do nasączenia
- 30 ml wody (wrzątek)
- ½ łyżeczki kakao
Składniki na mus czekoladowy
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 g cukru pudru
Składniki na mus truskawkowy
- 300 g truskawek (już przygotowanych, bez szypułek)
- 1 op. galaretki truskawkowej
- 180 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim.
- Ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą odłożyć masę na bok.
- W metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać połowę drobnego cukru i drugą połowę jak poprzednia się rozpuści (jak w przypadku bezy).
- Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
Nasączenie
- Kakao rozmieszać we wrzątku.
- Ciasto wyjąc z formy, przełożyć na talerz lub paterę spodem do góry i zapiąć w rant (można wyłożyć go folią rantową). Nasączyć ciasto kakao.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (do temp. pokojowej; jak mascarpone). Gdy się ostudzi dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ma być gęsta i puszysta. Następnie dodać sporą łyżkę do czekolady z mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą śmietankę w dwóch turach. Wmieszać ją bardzo delikatnie i ostrożnie, aby nie zostawić smug.
- Gęsty mus wyłożyć na ciasto i rozsmarować równo. Schować całość do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.
Mus truskawkowy
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować dokładnie, wlać do garnuszka i zagotować. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty po czym zdjąć z ognia i mieszając wsypać galaretkę. Odstawić je do ostudzenia.
- Gdy truskawki ostygną i zaczną powoli gęstnieć, ubić śmietankę i wmieszać ją delikatnie do tężejących truskawek. Całość wylać na mus czekoladowy i schować do lodówki.
- Ciasto najlepiej zostawić w lodówce na noc do całkowitego stężenia.
26 komentarzy
Mega ciasto! Bardzo udana propozycja:) U mnie przyjęło się doskonale i pewnie często będzie robione:)
A mi zwarzyla się śmietanka podczas ubijania ♀️ dodałam taką do czekolady z mascarpone, jutro po wyjęciu z lodówki okaże się co wyszło …
Sama jestem ciekawa 🙂 Jedno jest pewne, że przy takiej ilości czekolady mus powinien stężeć 🙂
Udało się !!! Było przepyszne
Dzień dobry. Mam pytanie, jak zrobic ciasto do tortownicy o średnicy 24cm, zwiększyć propozycje? Nie mam akurat 20cm tortownicy. Pozdrawiam
Dzień dobry, proszę zwiększyć składniki o połowę np. jak jest 60 g masła to dać 90 gram. Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry! Jaki tryb piekarnika powinno się użyć? Goga/dół czy termoobieg?
Dzień dobry, góra/dół. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A co jeśli nie ma się góra-dół ? Jak upiec na termoobiegu, żeby się nie przypaliło ?
Zmniejszyć temperaturę do 155 stopni i częściej sprawdzać, czy się nie przypieka 😉
Mam pytanie a czy mus truskawkowy można zrobić z truskawek swiezych a nie zagotowanych? Wydaje mi się że będzie w smaku inteswniejszy smak truskawek dodając do nich galaretkę i ubitą śmietanę
Ja mam właśnie wrażenie, że one są bardziej intensywne po zagotowaniu i lekkim zredukowaniu płynu. Mus jest także mniej „wodnisty”, mniej kwaśny, więc też trwalszy. Ale bez zagotowania mus też powinien się udać 😉
Dzień dobry, czy mogą być mrożone truskawki? Jeśli tak to dodajemy tyle samo galaretki?
Dzień dobry, mogą być mrożone. Nie trzeba zmieniać proporcji, ewentualnie dla ułatwienia można podgotować mrożone truskawki kilka minut i dopiero zblendować na mus. Pozdrawiam serdecznie!
Mam problem, bo mam tylko 650 g śmietanki i jak podwoje składniki to mi nie starczy. Co zrobić w takiej sytuacji? Mogę do któregoś z musów dać mniej czy coś się stanie?
650 g śmietanki wystarczy tylko na mus czekoladowy, nie kombinowałabym ze zmniejszaniem ilości. Musy mogą wyjść zbyt gęste, mało puszyste lub ciężko się mieszać z ubitą śmietanką. No i proporcje kremów do ciasta się zaburzą. Lepiej po prostu dokupić śmietanki. Jak zostanie, można zrobić bitą śmietanę i wykorzystać do ozdoby na musie truskawkowym 🙂
A na tortownicę 26 cm trzeba zwiększyć składniki dwa razy>
Można x2, ciasto będzie trochę wyższe. Proporcjonalnie powinno być x1.7, ale x2 łatwiej przeliczyć 😉
Mam tortownicę na wysokość 8 cm, czy może być?
Myślę, że powinna wystarczyć.
Czy owoce trzeba rozmrozić, a potem „wylac” sok?
Akurat używałam świeżych truskawek (tak jest w przepisie), z mrożonych nie trzeba odlewać soku. Wystarczy je rozmrozić i postępować dalej jak w przepisie.
Czy mogę na musie czekoladowym położyć biszkopt i czy go utrzyma?
Tak, mus czekoladowy jest dość gęsty, spokojnie utrzyma blat biszkoptu.
Czy mogę użyć śmietany 30%?
Tak 🙂