Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, delikatnego, lekkiego, puszystego, ale jednocześnie dość sytego i mocno czekoladowego, to musowe ciasto  czekoladowo-truskawkowe jest dla Was idealne. Na delikatnym, czekoladowym cieście znajdziecie tu gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy z dodatkiem mascarpone. Mus czekoladowy przykryty jest musem truskawkowym, do którego dodajemy ubitą śmietankę, dzięki czemu jest puszysty niczym pianka. Zachęcam Was gorąco do przetestowania przepisu, ciasto pięknie się kroi, wygląda apetycznie i smakuje super smacznie.
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe - wskazówki

Ilość śmietanki podaję w gramach, schłodzona potrafi bardzo zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w ml. W przepisie musi być dobrze schłodzona, więc powinno być to ułatwieniem.

Całe ciasto można złożyć w specjalnym rancie, który zapinamy dopasowując go do spodu. Dodatkowo, aby boki ciasta były równe i rant odpiął się bez trudów, warto wyłożyć go specjalną folią rantową.

Jeśli nie macie rantu, ciasto można zostawić w tortownicy, ale przed wyłożeniem musów można zabezpieczyć boki papierem do pieczenia lub folią rantową. Mus czekoladowy rozsmarować tak, aby nie zostawić ewentualnych „przecieków” dla musu truskawkowego, który jest o wiele rzadszy.

Ciasto.

Jajka  i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka między 60-80 %.

Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.

Nasączamy je odrobiną kakao rozmieszanego w 20-30 ml gorącej wody.

Mus czekoladowy.

Czekolada – Gorzka między 60-80 %. Im większa zawartość kakao, tym mus będzie bardziej gęsty. Ja użyłam czekolady 64%.

Mascarpone powinno być  temperaturze pokojowej. Łączymy je z wystudzoną czekoladą.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Ubitą z cukrem pudrem śmietankę łączymy z mascarpone i czekoladą bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki. Najpierw trzeba wmieszać jedną sporą łyżkę śmietany do czekoladowej masy (tą można bardziej energicznie). Gdy konsystencja trochę się rozluźni, wtedy w dwóch turach trzeba dodać pozostałą śmietanę. Ostrożnie mieszać, zbierając łopatką wszystko ze ścianek aby mus nie miał smug.

Mus truskawkowy.

Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 2-3 dni.

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Smacznego!

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

MUSOWE CIASTO CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe, gęsty, truflowy mus czekoladowy i puszysta truskawkowa pianka.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła (w temp. pokojowej)
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru drobnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Do nasączenia

  • 30 ml wody (wrzątek)
  • ½ łyżeczki kakao

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru

Składniki na mus truskawkowy

  • 300 g truskawek (już przygotowanych, bez szypułek)
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 180 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim.
  • Ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą odłożyć masę na bok.
  • W metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać połowę drobnego cukru i drugą połowę jak poprzednia się rozpuści (jak w przypadku bezy).
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Nasączenie

  • Kakao rozmieszać we wrzątku.
  • Ciasto wyjąc z formy, przełożyć na talerz lub paterę spodem do góry i zapiąć w rant (można wyłożyć go folią rantową). Nasączyć ciasto kakao.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (do temp. pokojowej; jak mascarpone). Gdy się ostudzi dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ma być gęsta i puszysta. Następnie dodać sporą łyżkę do czekolady z mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą śmietankę w dwóch turach. Wmieszać ją bardzo delikatnie i ostrożnie, aby nie zostawić smug.
  • Gęsty mus wyłożyć na ciasto i rozsmarować równo. Schować całość do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

Mus truskawkowy

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować dokładnie, wlać do garnuszka i zagotować. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty po czym zdjąć z ognia i mieszając wsypać galaretkę. Odstawić je do ostudzenia.
  • Gdy truskawki ostygną i zaczną powoli gęstnieć, ubić śmietankę i wmieszać ją delikatnie do tężejących truskawek. Całość wylać na mus czekoladowy i schować do lodówki.
  • Ciasto najlepiej zostawić w lodówce na noc do całkowitego stężenia.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

26 komentarzy

Delektujemy 15 czerwca 2022 - 14:29

5 gwiazdek
Mega ciasto! Bardzo udana propozycja:) U mnie przyjęło się doskonale i pewnie często będzie robione:)

Reply
Magda 18 czerwca 2022 - 19:37

A mi zwarzyla się śmietanka podczas ubijania ‍♀️ dodałam taką do czekolady z mascarpone, jutro po wyjęciu z lodówki okaże się co wyszło …

Reply
Joanna | Chocololo 19 czerwca 2022 - 13:28

Sama jestem ciekawa 🙂 Jedno jest pewne, że przy takiej ilości czekolady mus powinien stężeć 🙂

Reply
Magda 20 czerwca 2022 - 21:56

Udało się !!! Było przepyszne

Reply
Karola 27 lipca 2022 - 10:19

Dzień dobry. Mam pytanie, jak zrobic ciasto do tortownicy o średnicy 24cm, zwiększyć propozycje? Nie mam akurat 20cm tortownicy. Pozdrawiam

Reply
Joanna | Chocololo 27 lipca 2022 - 12:38

Dzień dobry, proszę zwiększyć składniki o połowę np. jak jest 60 g masła to dać 90 gram. Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Weronika 3 grudnia 2022 - 10:40

Dzień dobry! Jaki tryb piekarnika powinno się użyć? Goga/dół czy termoobieg?

Reply
Joanna | Chocololo 3 grudnia 2022 - 15:42

Dzień dobry, góra/dół. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Marcelina 5 października 2023 - 00:58

A co jeśli nie ma się góra-dół ? Jak upiec na termoobiegu, żeby się nie przypaliło ?

Reply
Joanna | Chocololo 5 października 2023 - 10:25

Zmniejszyć temperaturę do 155 stopni i częściej sprawdzać, czy się nie przypieka 😉

Reply
Ada 23 maja 2024 - 14:32

Mam pytanie a czy mus truskawkowy można zrobić z truskawek swiezych a nie zagotowanych? Wydaje mi się że będzie w smaku inteswniejszy smak truskawek dodając do nich galaretkę i ubitą śmietanę

Reply
Joanna | Chocololo 23 maja 2024 - 16:03

Ja mam właśnie wrażenie, że one są bardziej intensywne po zagotowaniu i lekkim zredukowaniu płynu. Mus jest także mniej „wodnisty”, mniej kwaśny, więc też trwalszy. Ale bez zagotowania mus też powinien się udać 😉

Reply
Iwona 20 stycznia 2023 - 07:56

Dzień dobry, czy mogą być mrożone truskawki? Jeśli tak to dodajemy tyle samo galaretki?

Reply
Joanna | Chocololo 20 stycznia 2023 - 15:28

Dzień dobry, mogą być mrożone. Nie trzeba zmieniać proporcji, ewentualnie dla ułatwienia można podgotować mrożone truskawki kilka minut i dopiero zblendować na mus. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Dominika 6 czerwca 2024 - 18:39

Mam problem, bo mam tylko 650 g śmietanki i jak podwoje składniki to mi nie starczy. Co zrobić w takiej sytuacji? Mogę do któregoś z musów dać mniej czy coś się stanie?

Reply
Joanna | Chocololo 7 czerwca 2024 - 11:05

650 g śmietanki wystarczy tylko na mus czekoladowy, nie kombinowałabym ze zmniejszaniem ilości. Musy mogą wyjść zbyt gęste, mało puszyste lub ciężko się mieszać z ubitą śmietanką. No i proporcje kremów do ciasta się zaburzą. Lepiej po prostu dokupić śmietanki. Jak zostanie, można zrobić bitą śmietanę i wykorzystać do ozdoby na musie truskawkowym 🙂

Reply
martyna 6 czerwca 2024 - 16:45

A na tortownicę 26 cm trzeba zwiększyć składniki dwa razy>

Reply
Joanna | Chocololo 6 czerwca 2024 - 17:08

Można x2, ciasto będzie trochę wyższe. Proporcjonalnie powinno być x1.7, ale x2 łatwiej przeliczyć 😉

Reply
Dominika 6 czerwca 2024 - 17:45

Mam tortownicę na wysokość 8 cm, czy może być?

Reply
Joanna | Chocololo 7 czerwca 2024 - 11:01

Myślę, że powinna wystarczyć.

Reply
agata 6 czerwca 2024 - 20:06

Czy owoce trzeba rozmrozić, a potem „wylac” sok?

Reply
Joanna | Chocololo 7 czerwca 2024 - 11:08

Akurat używałam świeżych truskawek (tak jest w przepisie), z mrożonych nie trzeba odlewać soku. Wystarczy je rozmrozić i postępować dalej jak w przepisie.

Reply
Dominika 6 czerwca 2024 - 22:38

Czy mogę na musie czekoladowym położyć biszkopt i czy go utrzyma?

Reply
Joanna | Chocololo 7 czerwca 2024 - 11:09

Tak, mus czekoladowy jest dość gęsty, spokojnie utrzyma blat biszkoptu.

Reply
Teresa 3 lipca 2024 - 17:12

Czy mogę użyć śmietany 30%?

Reply
Joanna | Chocololo 3 lipca 2024 - 18:43

Tak 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo