Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Bardzo czekoladowe i delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej, z kremem i podduszonymi z cynamonem śliwkami. Przypomina bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami, ale przygotowane jest trochę inną metodą, w której nie oddzielamy żółtek od białek, tylko ubijamy całe jajka z cukrem. Bez mąki, tylko z 5 składników. Ciasto jest obłędnie czekoladowe. Jest też delikatniejsze od tego,  w którym ubijamy osobno białka i ucieramy żółtka z cukrem. Rośnie wyżej, jest puszystsze i bardziej kruche. Z kremem i śliwkami komponuje się wyśmienicie, chociaż przyznam, że i bez tych dodatków zniknęłoby szybko.
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki) - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.

Ciasto można podać od razu po nałożeniu kremu, ale warto schłodzić je przez 20-30 minut.

Usmażone śliwki najlepiej podawać do każdej porcji ciasta osobno. Czyli kawałek ciasta z kremem na talerzyk i na to łyżka śliwek.  

Przepis na tortownicę 18 cm.

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki) - przechowywanie

Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.

Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki.  Po nałożeniu kremu spożyć w ciągu 2 dni.

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

Smacznego!

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)

CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z KREMEM I ŚLIWKAMI (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo czekoladowe i delikatne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej, z kremem i podduszonymi z cynamonem śliwkami.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 120 g cukru drobnego
  • skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 15 g cukru pudru

Składniki na śliwki

  • 200 g śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać, włożyć do miski. Masło roztopić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do wystygnięcia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to 5-6 minut. Do jajek wrzucić skórkę pomarańczową i wlewać powoli czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Skończyć gdy tylko składniki się połączą.
  • Wylać masę do tortownicy i wyrównać. Piec 30-35 minut, aż ciasto urośnie z górką i popęka. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.

Przygotowanie śliwek i kremu

  • Przygotowanie śliwek. Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Każdą połówkę zanurzyć miąższem w cukrze i cynamonie i położyć tą stroną na rozgrzanej patelni.
  • Śliwki smażyć aż puszczą sok i zmiękną. Zostawić je do ostudzenia.
  • Przygotowanie kremu. Do miski wlać śmietankę, dać mascarpone i przesiać cukier puder. Ubić mikserem na puszysty gęsty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem rozsmarować delikatnie na cieście. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i podać ze śliwkami.

Zobacz także:

czekoladowa tarta ze śliwkami
czekoladowa tarta ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
czekośliwka
czekośliwka

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo